Koristite Google Chrome? Ovo možda niste znali...

Postoje brojni dodaci i opcije koje olakšavaju korišćenje Googleovog pretraživača internets stranica. Otkrijte neke od njih...

Tehnopolis

Izvor: Izvor: H.J. / Dnevnik.hr

Subota, 20.07.2013.

16:10

Default images

Na Buzzfeedu su "otkrili" neke opcije i proširenja ovog web pretraživača koje omogućavaju privatno surfovanje internetom, pregledavanje skraćenog sadržaja velikih članaka, računanje unutar adresne trake i brojne druge opcije koje će vam olakšati svakodnevno služenje Chromeom.

Pregledajte velike slike bez njihovog prethodnog otvaranja – putem Hover Zoom opcije, možete pregledati fotografije u njihovoj pravoj veličini (odnosno veličini prilagođenoj veličini ekrana) bez potrebe za njihovim prethodnim otvaranjem. Dovoljno je samo preći mišem preko te fotografije i ona će se automatski prikazati u pravoj veličini. Ovo proširenje ne radi na svim stranicama, ali podržavaju ga popularne stranice poput Facebooka, Twittera, Amazona i brojnih drugih.

Prevod i značenje rečidodajte Google Dictionary dodatak, kliknite dva puta mišem na reč koja vas zanima i otvoriće se mali prozor u kojem će se prikazati opis i značenje te reči, odnosno (s obzirom na to da nije podržan srpski jezik) pojaviće se prevod te reči na engleski jezik, a značenje te reči (na engleskom) možete pogledati klikom na ikonu u gornjem desnom uglu.

Stavite podsetnik u polju za pretraguovde preuzmite dodatak Omnibox Timer, u pretragu upišite 'tm' i pritisnite razmak (ili TAB) i upišite npr. '50 sastanak' te će se za 50 minuta (ako upišete npr. 50s onda će se timer aktivirati za 50 sekundi) u donjem desnom uglu pojaviti poruka koju ste upisali u podsetnik. Ovo je zanimljiv i koristan alat, ali još nije dorađen jer ne daje potvrdu da je, nakon upisivanja podsetnika u pretragu, Chrome zaista zapamtio taj podsetnik.

Anonimno surfovanje – ako ne želite da osobe koje koriste isti računar saznaju šta ste gledali na internetu, rešenje je privatno, odnosno anonimno surfovanje. Kliknite na oznaku opcija s gornje desne strane Chromea i odaberite opciju "Novi anonimni prozor" (New Incognito Window). Iako ovakvo surfovanje ne ostavlja tragove na računaru, iz Googlea upozoravaju da na ovaj način niste zaštićeni od web lokacija koje prikupljaju informacije o vama, zlonamernih softvera, tajnih agenata koji nadgledaju stranice i slično.

Provera pravopisa – u opcijama Chromea možete omogućiti proveru pravopisa (ova je opcija dostupna samo korisnicima PC-a, ne i Macova), ali treba upozoriti da se provera pravopisa vrši slanjem unesenog teksta Googleovim servisima tako da će dio korisnika preskočiti korištenje ove opcije.

Skratite duge tekstove i pogledajte samo najbitnije informacijeTLDR (Too Long Didn't Read) dodatak skraćuje tekst kako bi prikazao samo one informacije koje su (prema algoritmu ove opcije) najvažnije. Nakon što instalirate ovaj dodatak, otvorite tekst koji vas zanima i zatim u gornjem desnom uglu kliknite na TLDR oznaku i pojaviće vam se skraćeni tekst.

Vratite sve tabove koje ste slučajno zatvorili – tabove možete otvoriti ako u isto vreme pritisnete Ctrl+Shift+T, odnosno korisnici Mac računara treba da pritisnu Command+Shift+T ili, jednostavnije, u postavkama Chrome postavite da se, prilikom ponovnog pokretanja Chromea, otvore tabovi koje su bili aktivni pre zatvaranja. Takođe, ako ste slučajno zatvorili jedan tab, možete ga ponovno otvoriti tako da otvorite novi (prazan) tab i u donjem desnom uglu kliknete na opciju 'Nedavno zatvoreno' (Recently Closed).

Računajte iz browsera – umesto da otvarate kalkulator, u polju za internet adresu upišite operaciju koja vam treba (npr. 20+5) i među ponuđenim predlozima pretrage Google će ponuditi i jedan predlog ispred kojeg stoji znak jednakosti i tačan rezultat te operacije (=25).

Snimite sve otvorene tabove u bookmarkove, odnosno oznake – kako bi snimili sve trenutno otvorene tabove, korisnici računara treba u isto vreme da pritisnu Ctrl+Shift+D, dok korisnici Appleovih računara treba da pritisnu Command+Shift+D.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: