Aktuelno

Subota, 20.07.2013.

16:10

Koristite Google Chrome? Ovo možda niste znali...

Izvor: Izvor: H.J. / Dnevnik.hr

Koristite Google Chrome? Ovo možda niste znali... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 10 godina

Stvar je jednostavna, Gugl je velika zla kompanija i zato ja ne koristim Hrom. "Inkognito" mode (ubeđen sam da su mu namerno nadenuli ružno ime) ne može da se podesi da bude difolt (bez malo programerskog znanja). Kapiram da mogu i ovako da me prate, ali je to prosto odbojno. I manje bitna stvar, ne postoji podrška za srpsku latinicu, već samo "Serbian", kao da srpski jezik ima samo jedno pismo - takođe odbojno. HTML5, DC9, BMW3 i ostale stvari me ne zanimaju dokle god Fajerfoks otvara sajtove koje ja želim da otvara.

Nikola

pre 10 godina

Ja sam jedno vreme koristio Firefox i posle prešao na Chrome. Chrome mi brže otvara stranice, a nekad otvorim i po 20-30 tabova i ne zastane uopšte. Firefox mi izgleda mnogo sporo sad. I previše je natrpan, Chrome je mnogo lepše odrađen.

Darko

pre 10 godina

Sve je rečeno u prethodnim komentarima, ali da sumiram:

1. Ima najbolju podršku za HTML5. Problemi sa FF su, recimo, ako držite sajt na free hostingu, neće da učitava video zbog nekih ograničenja hostinga. Nema pomoći, jer nemati pristum konfiguraciji servera.
2. Najbrže učitava stranice (nešto ne verujem onom testu za IE10)
3. Izuzetno brzo izvršava JavaScript
4. Šijunira - to je tačno, ali birajte da li hoćete da Vas šijuniraju Ameri (Chrome, Safari, IE), Norvežani (Opera), Kinezi (Maxthon) itd.
5. PortableApps.com --> ja koristim portabl verziju koja se instalira u lokalni folder bilo gde na kompu, možete da ga snimite i na USB, pa gde god vi, tu i Chrome sa vašim podešavanjima. Preporučujem!

http://portableapps.com/apps/internet/google_chrome_portable

Gagi

pre 10 godina

Usporavanje kod bilo kog pretraživača zavisi od toga koliko je svaka stranica 'napucana' i koliki je tom trenutku protok interneta, to su dve ključne stvari, naravno dobro bi bilo čistiti keš memoriju s'vremena na vreme i to je to.
(Byakuya-sama, 20. jul 2013 22:38)

To si u pravu ali za chrome jer firefox sam blokira tabove koji trenutno nisu otvoreni upravo iz tog razliga da bi manje opterecivao procesr.

Tuga, brate, TUGA ...

pre 10 godina

Sve ovo sam odaaaaaaaaaaaaaavno isprobao. Naravno, na Operi, koju sam, sa suzama u očima, napustio pre neki dan.
Sad kad je Opera propala, pitam se ko će da izmišlja nove stvari, kojima će se Chrome i Firefox hvaliti?

Kadu

pre 10 godina

Mislim da svako koristi ono sto mu najvise odgovara. Da li "jede" 459MB ili 512MB RAM-a sa odvorenih 5 tabova i nije pretjerana razlika, niti odlucujuci faktor. Svojevremeno sam koristio Firefox i bio sam zadovoljan, ali me uvijek nerviralo sto i na kompjuteru i na lap-topu moram da uredjujem bookmarks-e koje sam redovno gubio prilikom reinstalacije Windows-a. Google Chrome vjerovatno prikuplja sve moje informacije, pocevsi od lokacije i kontakata, pa preko mejlova, pretrazivanja i ostalih peripetija... U danasnje vrijeme to svi rade, ali mozda ne u tolikoj mjeri, ne znam. Meni je bitno da sva podesavanja i sve bookmarks-e imam na svakom kompjuteru cim se ulogujem na Gmail preko Chrome-a. Sve ostalo i nije toliko bolje ili losije od slicnih...

Gagi

pre 10 godina

Svako ima svoje misljenje i stav a moje misljenjeje da je firefox bolji od chrome iz prostog razloga zato sto mi manje opterecuje procesor sa vise otvorenih tabova a samim tim mi i kompijuter brze radi nego sa chrome. Do duse malo se sporije pokrece sam program ali to su dve sekunde viska, a i firefox je bolji za ljude koji mozda imaju sporiji internet jer ne salje trista cuda po raznim google serverima. A da spijuniraju spijuniraju svi google je glavni sponzor firefoxa tako da...

Uros

pre 10 godina

Sta je to "dio korisnika", jel su to oni korisnici sto koriste sustave umesto racunara? :P
@nikola : Opera? misils na onaj brauzer koji je nekada izbacivao nove stvari a sada je nalickani Chrome. Pogledaj sta kaze drug wikipedia ako ne verujes http://en.wikipedia.org/wiki/Blink_(layout_engine) .

Boris

pre 10 godina

@Programer Kolega Programeru, znam ja šta je Chrome, pa ga zato i koristim. Mene, kao programera i IT-jevca prvenstveno interesuje HTML5 podrška koju Chrome ima neprevaziđeno. Chrome već duže vreme ima najveću podršku za ovaj standard u poređenju sa svim ostalim pretraživačima, pa čak i u odnosu na Firefox koji je, čini mi se, drugi po tom pitanju, odmah iza Chrome-a. Drugi je razlog brzina otvaranja stranica, ali se slažem da mora popraviti problem sa stvaranjem pojedinačnih procesa.

Rango

pre 10 godina

Ljudi, ne razumijem šta pričate, pa najbolja opcija na chrome je upravo task manager?! Kao prvo, on ne uzima previse rama, ako je ram dostupan, uzeće oko 100MB po tabu, ako nije dostupan, uzece mnogo manje. Ako se pojavi problem na jednom tabu, npr.
zablokira tupavi flash veoma jednostavno možeš ugasiti samo problematični proces bez ga ugrožavao ostale...

Programeq

pre 10 godina

@Nidza: Dovoljna je samo jedna stavka da ga ne koristim, ta sto si ti rekao gde Chrome guta 1,5GB RAM-a... Znas li koliko je to memorije za jedan program? Ja imam 4GB DDR3 memorije, a firefox vuce max do 300MB i ima samo jedan firefox.exe u zadacima... Ne razumem kako program za tu namenu guta RAM 6 puta vise nego moj dizajnerski program za 3D modelovanje i animaciju (3ds Studio Max 2012) koji radi radi najtezi moguci oblik obrade podataka u 3D dok renderujem neki film ili 3D oblik! Mislim, jadno je samo na tom primeru... Nemam bog zna jak kompjuter preterano, ali da nadogradjujete ram za glupi chrome, malo je nelogicno. Imam sve uslove da ga koristim, i koristim ga ponekad kao sekundarni alat da bi bacio pogled na druge sporedne i nebitne stvari gde se logujem sa sekundarnim gmail nalozima... Da ga koristim profesionalno, to ne radim iz principa! Za slabu konfiguraciju racunara i internet, chrome je unistavac vasih zivaca i performansi racunara! Svakako opterecuje racunar koliko god da je jak!

goran, toronto

pre 10 godina

A Sta spijuniraju ??? LOL
... Hocete li ovog meseca potrositi 6 ili 8 dolara na kupovinu .... Slatke srpske tajne, umirem od smeha ... NE dajte Da vas spijuniraju, necemo se saginjati ... Lol

Nidža

pre 10 godina

@Programer
Zašto ja koristim Hrom?
1. U ovom trenutku (na Sedmici) imam otvoreno 97 (devedeset sedam) kartica - sve zajedno u procesima zauzimaju 1,5 GB (od 4 GB ukupno) RAM-a pa ti vidi koliki je prosek (ti reče od 50 do 100 MB SVAKA). I da je duplo veći, bilo bi OK. Najviše zauzimaju stranice Ju-tjuba sa učitanim videom, ali je to neophodno i isto i u drugim pregedačima (i u Fajerfoksu!). I da su sve kartice kartice u Hromu pod istim procesom, ne bi bilo neke razlike u zauzeću memorije. Procesi su razdvojeni iz drugih razloga.
2. Volim njegov minimalistički izgled ("dečiji izgled") - trenutno nepotrebne opcije su sklonjene "negde iza" i ne zbunjuju, radna površina je proširena maksimalno. Brz je i intuitivan ("pravljen za neuke ljude") što znači da je lako naći svaku opciju koja je potrebna u datom trenutku, dakle lako ga je koristiti.
3. Špijun - ako ti tako kažeš. Treba da znaš da svemu što imaš u računaru povezanom na internet preti opasnost od špijunaže, znao ti to ili ne, bez obzira na "politiku privatnosti" onih koji su izradili softver koji koristiš. Možeš samo da se uzdaš u njihovo poštenje. Bitne stvari se čuvaju van domašaja interneta.
4. Koristio sam nekada Fajerfoks, pre nego što sam prešao na Hrom, i rekao "vau". Povremeno skinem sa neta i instaliram sve moguće pregledače da vidim kakvi su i koliko su napredovali od prošlog puta. Da ima bolji od Hroma, prešao bih na taj bolji.

Byakuya-sama

pre 10 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Programer, 20. jul 2013 20:58)

Ne lupaj!!!

U ovom trenutku imam otvorena samo 4 taba(do pre 5 minuta 8-10), a imam samo 512mb rama, računar je iz 2005.

Usporavanje kod bilo kog pretraživača zavisi od toga koliko je svaka stranica 'napucana' i koliki je tom trenutku protok interneta, to su dve ključne stvari, naravno dobro bi bilo čistiti keš memoriju s'vremena na vreme i to je to.

neregistrovani korisnik

pre 10 godina

@Ilija čvorović a ja se grohotom smejem kad vidim ovako računarski nepismene kad se prave pametni. Pa anonimno surfovanje znači da ono što ti gledaš se ne pamti, tj. korisnici koji posle tebe koriste računar ne vide koje si sajtove posećivao. Npr. da ti žena ne vidi da posećuješ xxx sajtove, a ne da cia/fbi ne mogu da te špijuniraju...

dksla

pre 10 godina

hoverzoom je adware i spyware.
Pogledajte samo koje privilegije traži prilikom instaliranja.
Koristite hoverfree.
http://www.reddit.com/r/technology/comments/19oy0s/hoverzoom_has_gone_evil_tracking_browsing_history/

Programer

pre 10 godina

Nece mi dozvoliti ovde da ja pokazem kako izgleda moj Firefox. Pola od ovih stvari za nameru imaju spijuniranje a najmanje sluzi svrsi. Zasto ja ne koristim Chrome? 1. Svaki otvoreni tab u procesima zauzima od 50 do 100MB RAM memorije, ako otvorite 7 taba/kartice, Chrome ce u procesima pokrenuti chrome.exe servis za svaki tab koji vuce pa ce vam za primitivnih 7 otvorenih tab-a biti pojedeno oko 600MB RAM-a sto je ravno samoubistvu ako imate 2GB RAM-a i windows 7 ili XP. 2. Chrome izgleda primitivno i siromasno jer je pravljen za neuke ljude da im sluzi bolje od prespore opere i dosadnog internet explorera i nema strasti u njegovom izgledu koji je vise deciji. 3. Google ima Daemon servise koji update-uju flashplayer i ostale njemu poznate plugine ali je ujedno i spijun za vas rad na internetu kako bi znao koje stvari da vam uvali u reklamama. 4. Ne koristim chrome ali koristim neprevazidjeni Firefox i uzivam u svemu sto internet zahteva. Ono sto ja mogu u Firefox-u, chrome korisnici mogu da gledaju na filmovima samo. Kad biste znali sta je Firefox, nikad se nebi setili chrome-a!

Dejan

pre 10 godina

"google i anonimno surfovanje :) grohotom se smejem...chrome "kralj špijuna"...taj uploada sve podatke sa nesrećnog PC na kom je intaliran po celi dan svojoj bazi...idite u sistemske servise i vidite koliko tamo ima svojoh proceca kojih ne vidite u taks manageru...špijun na kvadrat"

Svaki tab i svaki plugin imaju svoj proces, pa ako se jedan srusi ne srusi se ceo browser.

Na svetu ima desetine hiljada skepticnih zaludjenika koji konstantno prate svoje ip pakette i gledaju koja aplikacija prica sa kojim serverom. Da chrome salje vise podataka nego sto si ga sam namestio da salje, to bi vec odavno bilo na naslovnim stranama geek blogova.

Ilija Čvorović

pre 10 godina

google i anonimno surfovanje :) grohotom se smejem...chrome "kralj špijuna"...taj uploada sve podatke sa nesrećnog PC na kom je intaliran po celi dan svojoj bazi...idite u sistemske servise i vidite koliko tamo ima svojoh proceca kojih ne vidite u taks manageru...špijun na kvadrat

missa

pre 10 godina

koristim odavno ovo za zoom..i prevod..imam instalirano na chrome neki dodatak..i bilo koji da je jezik..pri vrhu uvek stoji PREVEDI tako da mogu za cas da imam prevod sa bilo kog jezika/sajta :D

Nebojša

pre 10 godina

Meni je u poslednjih mesec dana chrome pobrljavio neznam dali je do njega ili nešto drugo utiče na njegov rad koristim ga više od godinu dana i nikad mi nije kreširao a u zadnjih mesec dana tri puta a često kad imam više otvorenih tabova i predjem sa jednog na drugi slika ostane ista kao na prethodnom tabu što se pre nije dešavalo.

Ilija Čvorović

pre 10 godina

google i anonimno surfovanje :) grohotom se smejem...chrome "kralj špijuna"...taj uploada sve podatke sa nesrećnog PC na kom je intaliran po celi dan svojoj bazi...idite u sistemske servise i vidite koliko tamo ima svojoh proceca kojih ne vidite u taks manageru...špijun na kvadrat

neregistrovani korisnik

pre 10 godina

@Ilija čvorović a ja se grohotom smejem kad vidim ovako računarski nepismene kad se prave pametni. Pa anonimno surfovanje znači da ono što ti gledaš se ne pamti, tj. korisnici koji posle tebe koriste računar ne vide koje si sajtove posećivao. Npr. da ti žena ne vidi da posećuješ xxx sajtove, a ne da cia/fbi ne mogu da te špijuniraju...

Dejan

pre 10 godina

"google i anonimno surfovanje :) grohotom se smejem...chrome "kralj špijuna"...taj uploada sve podatke sa nesrećnog PC na kom je intaliran po celi dan svojoj bazi...idite u sistemske servise i vidite koliko tamo ima svojoh proceca kojih ne vidite u taks manageru...špijun na kvadrat"

Svaki tab i svaki plugin imaju svoj proces, pa ako se jedan srusi ne srusi se ceo browser.

Na svetu ima desetine hiljada skepticnih zaludjenika koji konstantno prate svoje ip pakette i gledaju koja aplikacija prica sa kojim serverom. Da chrome salje vise podataka nego sto si ga sam namestio da salje, to bi vec odavno bilo na naslovnim stranama geek blogova.

Nidža

pre 10 godina

@Programer
Zašto ja koristim Hrom?
1. U ovom trenutku (na Sedmici) imam otvoreno 97 (devedeset sedam) kartica - sve zajedno u procesima zauzimaju 1,5 GB (od 4 GB ukupno) RAM-a pa ti vidi koliki je prosek (ti reče od 50 do 100 MB SVAKA). I da je duplo veći, bilo bi OK. Najviše zauzimaju stranice Ju-tjuba sa učitanim videom, ali je to neophodno i isto i u drugim pregedačima (i u Fajerfoksu!). I da su sve kartice kartice u Hromu pod istim procesom, ne bi bilo neke razlike u zauzeću memorije. Procesi su razdvojeni iz drugih razloga.
2. Volim njegov minimalistički izgled ("dečiji izgled") - trenutno nepotrebne opcije su sklonjene "negde iza" i ne zbunjuju, radna površina je proširena maksimalno. Brz je i intuitivan ("pravljen za neuke ljude") što znači da je lako naći svaku opciju koja je potrebna u datom trenutku, dakle lako ga je koristiti.
3. Špijun - ako ti tako kažeš. Treba da znaš da svemu što imaš u računaru povezanom na internet preti opasnost od špijunaže, znao ti to ili ne, bez obzira na "politiku privatnosti" onih koji su izradili softver koji koristiš. Možeš samo da se uzdaš u njihovo poštenje. Bitne stvari se čuvaju van domašaja interneta.
4. Koristio sam nekada Fajerfoks, pre nego što sam prešao na Hrom, i rekao "vau". Povremeno skinem sa neta i instaliram sve moguće pregledače da vidim kakvi su i koliko su napredovali od prošlog puta. Da ima bolji od Hroma, prešao bih na taj bolji.

Programer

pre 10 godina

Nece mi dozvoliti ovde da ja pokazem kako izgleda moj Firefox. Pola od ovih stvari za nameru imaju spijuniranje a najmanje sluzi svrsi. Zasto ja ne koristim Chrome? 1. Svaki otvoreni tab u procesima zauzima od 50 do 100MB RAM memorije, ako otvorite 7 taba/kartice, Chrome ce u procesima pokrenuti chrome.exe servis za svaki tab koji vuce pa ce vam za primitivnih 7 otvorenih tab-a biti pojedeno oko 600MB RAM-a sto je ravno samoubistvu ako imate 2GB RAM-a i windows 7 ili XP. 2. Chrome izgleda primitivno i siromasno jer je pravljen za neuke ljude da im sluzi bolje od prespore opere i dosadnog internet explorera i nema strasti u njegovom izgledu koji je vise deciji. 3. Google ima Daemon servise koji update-uju flashplayer i ostale njemu poznate plugine ali je ujedno i spijun za vas rad na internetu kako bi znao koje stvari da vam uvali u reklamama. 4. Ne koristim chrome ali koristim neprevazidjeni Firefox i uzivam u svemu sto internet zahteva. Ono sto ja mogu u Firefox-u, chrome korisnici mogu da gledaju na filmovima samo. Kad biste znali sta je Firefox, nikad se nebi setili chrome-a!

goran, toronto

pre 10 godina

A Sta spijuniraju ??? LOL
... Hocete li ovog meseca potrositi 6 ili 8 dolara na kupovinu .... Slatke srpske tajne, umirem od smeha ... NE dajte Da vas spijuniraju, necemo se saginjati ... Lol

Nebojša

pre 10 godina

Meni je u poslednjih mesec dana chrome pobrljavio neznam dali je do njega ili nešto drugo utiče na njegov rad koristim ga više od godinu dana i nikad mi nije kreširao a u zadnjih mesec dana tri puta a često kad imam više otvorenih tabova i predjem sa jednog na drugi slika ostane ista kao na prethodnom tabu što se pre nije dešavalo.

dksla

pre 10 godina

hoverzoom je adware i spyware.
Pogledajte samo koje privilegije traži prilikom instaliranja.
Koristite hoverfree.
http://www.reddit.com/r/technology/comments/19oy0s/hoverzoom_has_gone_evil_tracking_browsing_history/

Byakuya-sama

pre 10 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Programer, 20. jul 2013 20:58)

Ne lupaj!!!

U ovom trenutku imam otvorena samo 4 taba(do pre 5 minuta 8-10), a imam samo 512mb rama, računar je iz 2005.

Usporavanje kod bilo kog pretraživača zavisi od toga koliko je svaka stranica 'napucana' i koliki je tom trenutku protok interneta, to su dve ključne stvari, naravno dobro bi bilo čistiti keš memoriju s'vremena na vreme i to je to.

Kadu

pre 10 godina

Mislim da svako koristi ono sto mu najvise odgovara. Da li "jede" 459MB ili 512MB RAM-a sa odvorenih 5 tabova i nije pretjerana razlika, niti odlucujuci faktor. Svojevremeno sam koristio Firefox i bio sam zadovoljan, ali me uvijek nerviralo sto i na kompjuteru i na lap-topu moram da uredjujem bookmarks-e koje sam redovno gubio prilikom reinstalacije Windows-a. Google Chrome vjerovatno prikuplja sve moje informacije, pocevsi od lokacije i kontakata, pa preko mejlova, pretrazivanja i ostalih peripetija... U danasnje vrijeme to svi rade, ali mozda ne u tolikoj mjeri, ne znam. Meni je bitno da sva podesavanja i sve bookmarks-e imam na svakom kompjuteru cim se ulogujem na Gmail preko Chrome-a. Sve ostalo i nije toliko bolje ili losije od slicnih...

Boris

pre 10 godina

@Programer Kolega Programeru, znam ja šta je Chrome, pa ga zato i koristim. Mene, kao programera i IT-jevca prvenstveno interesuje HTML5 podrška koju Chrome ima neprevaziđeno. Chrome već duže vreme ima najveću podršku za ovaj standard u poređenju sa svim ostalim pretraživačima, pa čak i u odnosu na Firefox koji je, čini mi se, drugi po tom pitanju, odmah iza Chrome-a. Drugi je razlog brzina otvaranja stranica, ali se slažem da mora popraviti problem sa stvaranjem pojedinačnih procesa.

Tuga, brate, TUGA ...

pre 10 godina

Sve ovo sam odaaaaaaaaaaaaaavno isprobao. Naravno, na Operi, koju sam, sa suzama u očima, napustio pre neki dan.
Sad kad je Opera propala, pitam se ko će da izmišlja nove stvari, kojima će se Chrome i Firefox hvaliti?

Gagi

pre 10 godina

Svako ima svoje misljenje i stav a moje misljenjeje da je firefox bolji od chrome iz prostog razloga zato sto mi manje opterecuje procesor sa vise otvorenih tabova a samim tim mi i kompijuter brze radi nego sa chrome. Do duse malo se sporije pokrece sam program ali to su dve sekunde viska, a i firefox je bolji za ljude koji mozda imaju sporiji internet jer ne salje trista cuda po raznim google serverima. A da spijuniraju spijuniraju svi google je glavni sponzor firefoxa tako da...

Rango

pre 10 godina

Ljudi, ne razumijem šta pričate, pa najbolja opcija na chrome je upravo task manager?! Kao prvo, on ne uzima previse rama, ako je ram dostupan, uzeće oko 100MB po tabu, ako nije dostupan, uzece mnogo manje. Ako se pojavi problem na jednom tabu, npr.
zablokira tupavi flash veoma jednostavno možeš ugasiti samo problematični proces bez ga ugrožavao ostale...

missa

pre 10 godina

koristim odavno ovo za zoom..i prevod..imam instalirano na chrome neki dodatak..i bilo koji da je jezik..pri vrhu uvek stoji PREVEDI tako da mogu za cas da imam prevod sa bilo kog jezika/sajta :D

Gagi

pre 10 godina

Usporavanje kod bilo kog pretraživača zavisi od toga koliko je svaka stranica 'napucana' i koliki je tom trenutku protok interneta, to su dve ključne stvari, naravno dobro bi bilo čistiti keš memoriju s'vremena na vreme i to je to.
(Byakuya-sama, 20. jul 2013 22:38)

To si u pravu ali za chrome jer firefox sam blokira tabove koji trenutno nisu otvoreni upravo iz tog razliga da bi manje opterecivao procesr.

Programeq

pre 10 godina

@Nidza: Dovoljna je samo jedna stavka da ga ne koristim, ta sto si ti rekao gde Chrome guta 1,5GB RAM-a... Znas li koliko je to memorije za jedan program? Ja imam 4GB DDR3 memorije, a firefox vuce max do 300MB i ima samo jedan firefox.exe u zadacima... Ne razumem kako program za tu namenu guta RAM 6 puta vise nego moj dizajnerski program za 3D modelovanje i animaciju (3ds Studio Max 2012) koji radi radi najtezi moguci oblik obrade podataka u 3D dok renderujem neki film ili 3D oblik! Mislim, jadno je samo na tom primeru... Nemam bog zna jak kompjuter preterano, ali da nadogradjujete ram za glupi chrome, malo je nelogicno. Imam sve uslove da ga koristim, i koristim ga ponekad kao sekundarni alat da bi bacio pogled na druge sporedne i nebitne stvari gde se logujem sa sekundarnim gmail nalozima... Da ga koristim profesionalno, to ne radim iz principa! Za slabu konfiguraciju racunara i internet, chrome je unistavac vasih zivaca i performansi racunara! Svakako opterecuje racunar koliko god da je jak!

Darko

pre 10 godina

Sve je rečeno u prethodnim komentarima, ali da sumiram:

1. Ima najbolju podršku za HTML5. Problemi sa FF su, recimo, ako držite sajt na free hostingu, neće da učitava video zbog nekih ograničenja hostinga. Nema pomoći, jer nemati pristum konfiguraciji servera.
2. Najbrže učitava stranice (nešto ne verujem onom testu za IE10)
3. Izuzetno brzo izvršava JavaScript
4. Šijunira - to je tačno, ali birajte da li hoćete da Vas šijuniraju Ameri (Chrome, Safari, IE), Norvežani (Opera), Kinezi (Maxthon) itd.
5. PortableApps.com --> ja koristim portabl verziju koja se instalira u lokalni folder bilo gde na kompu, možete da ga snimite i na USB, pa gde god vi, tu i Chrome sa vašim podešavanjima. Preporučujem!

http://portableapps.com/apps/internet/google_chrome_portable

Nikola

pre 10 godina

Ja sam jedno vreme koristio Firefox i posle prešao na Chrome. Chrome mi brže otvara stranice, a nekad otvorim i po 20-30 tabova i ne zastane uopšte. Firefox mi izgleda mnogo sporo sad. I previše je natrpan, Chrome je mnogo lepše odrađen.

Uros

pre 10 godina

Sta je to "dio korisnika", jel su to oni korisnici sto koriste sustave umesto racunara? :P
@nikola : Opera? misils na onaj brauzer koji je nekada izbacivao nove stvari a sada je nalickani Chrome. Pogledaj sta kaze drug wikipedia ako ne verujes http://en.wikipedia.org/wiki/Blink_(layout_engine) .

Igor

pre 10 godina

Stvar je jednostavna, Gugl je velika zla kompanija i zato ja ne koristim Hrom. "Inkognito" mode (ubeđen sam da su mu namerno nadenuli ružno ime) ne može da se podesi da bude difolt (bez malo programerskog znanja). Kapiram da mogu i ovako da me prate, ali je to prosto odbojno. I manje bitna stvar, ne postoji podrška za srpsku latinicu, već samo "Serbian", kao da srpski jezik ima samo jedno pismo - takođe odbojno. HTML5, DC9, BMW3 i ostale stvari me ne zanimaju dokle god Fajerfoks otvara sajtove koje ja želim da otvara.

Programer

pre 10 godina

Nece mi dozvoliti ovde da ja pokazem kako izgleda moj Firefox. Pola od ovih stvari za nameru imaju spijuniranje a najmanje sluzi svrsi. Zasto ja ne koristim Chrome? 1. Svaki otvoreni tab u procesima zauzima od 50 do 100MB RAM memorije, ako otvorite 7 taba/kartice, Chrome ce u procesima pokrenuti chrome.exe servis za svaki tab koji vuce pa ce vam za primitivnih 7 otvorenih tab-a biti pojedeno oko 600MB RAM-a sto je ravno samoubistvu ako imate 2GB RAM-a i windows 7 ili XP. 2. Chrome izgleda primitivno i siromasno jer je pravljen za neuke ljude da im sluzi bolje od prespore opere i dosadnog internet explorera i nema strasti u njegovom izgledu koji je vise deciji. 3. Google ima Daemon servise koji update-uju flashplayer i ostale njemu poznate plugine ali je ujedno i spijun za vas rad na internetu kako bi znao koje stvari da vam uvali u reklamama. 4. Ne koristim chrome ali koristim neprevazidjeni Firefox i uzivam u svemu sto internet zahteva. Ono sto ja mogu u Firefox-u, chrome korisnici mogu da gledaju na filmovima samo. Kad biste znali sta je Firefox, nikad se nebi setili chrome-a!

Ilija Čvorović

pre 10 godina

google i anonimno surfovanje :) grohotom se smejem...chrome "kralj špijuna"...taj uploada sve podatke sa nesrećnog PC na kom je intaliran po celi dan svojoj bazi...idite u sistemske servise i vidite koliko tamo ima svojoh proceca kojih ne vidite u taks manageru...špijun na kvadrat

missa

pre 10 godina

koristim odavno ovo za zoom..i prevod..imam instalirano na chrome neki dodatak..i bilo koji da je jezik..pri vrhu uvek stoji PREVEDI tako da mogu za cas da imam prevod sa bilo kog jezika/sajta :D

goran, toronto

pre 10 godina

A Sta spijuniraju ??? LOL
... Hocete li ovog meseca potrositi 6 ili 8 dolara na kupovinu .... Slatke srpske tajne, umirem od smeha ... NE dajte Da vas spijuniraju, necemo se saginjati ... Lol

Nebojša

pre 10 godina

Meni je u poslednjih mesec dana chrome pobrljavio neznam dali je do njega ili nešto drugo utiče na njegov rad koristim ga više od godinu dana i nikad mi nije kreširao a u zadnjih mesec dana tri puta a često kad imam više otvorenih tabova i predjem sa jednog na drugi slika ostane ista kao na prethodnom tabu što se pre nije dešavalo.

Nidža

pre 10 godina

@Programer
Zašto ja koristim Hrom?
1. U ovom trenutku (na Sedmici) imam otvoreno 97 (devedeset sedam) kartica - sve zajedno u procesima zauzimaju 1,5 GB (od 4 GB ukupno) RAM-a pa ti vidi koliki je prosek (ti reče od 50 do 100 MB SVAKA). I da je duplo veći, bilo bi OK. Najviše zauzimaju stranice Ju-tjuba sa učitanim videom, ali je to neophodno i isto i u drugim pregedačima (i u Fajerfoksu!). I da su sve kartice kartice u Hromu pod istim procesom, ne bi bilo neke razlike u zauzeću memorije. Procesi su razdvojeni iz drugih razloga.
2. Volim njegov minimalistički izgled ("dečiji izgled") - trenutno nepotrebne opcije su sklonjene "negde iza" i ne zbunjuju, radna površina je proširena maksimalno. Brz je i intuitivan ("pravljen za neuke ljude") što znači da je lako naći svaku opciju koja je potrebna u datom trenutku, dakle lako ga je koristiti.
3. Špijun - ako ti tako kažeš. Treba da znaš da svemu što imaš u računaru povezanom na internet preti opasnost od špijunaže, znao ti to ili ne, bez obzira na "politiku privatnosti" onih koji su izradili softver koji koristiš. Možeš samo da se uzdaš u njihovo poštenje. Bitne stvari se čuvaju van domašaja interneta.
4. Koristio sam nekada Fajerfoks, pre nego što sam prešao na Hrom, i rekao "vau". Povremeno skinem sa neta i instaliram sve moguće pregledače da vidim kakvi su i koliko su napredovali od prošlog puta. Da ima bolji od Hroma, prešao bih na taj bolji.

Dejan

pre 10 godina

"google i anonimno surfovanje :) grohotom se smejem...chrome "kralj špijuna"...taj uploada sve podatke sa nesrećnog PC na kom je intaliran po celi dan svojoj bazi...idite u sistemske servise i vidite koliko tamo ima svojoh proceca kojih ne vidite u taks manageru...špijun na kvadrat"

Svaki tab i svaki plugin imaju svoj proces, pa ako se jedan srusi ne srusi se ceo browser.

Na svetu ima desetine hiljada skepticnih zaludjenika koji konstantno prate svoje ip pakette i gledaju koja aplikacija prica sa kojim serverom. Da chrome salje vise podataka nego sto si ga sam namestio da salje, to bi vec odavno bilo na naslovnim stranama geek blogova.

Programeq

pre 10 godina

@Nidza: Dovoljna je samo jedna stavka da ga ne koristim, ta sto si ti rekao gde Chrome guta 1,5GB RAM-a... Znas li koliko je to memorije za jedan program? Ja imam 4GB DDR3 memorije, a firefox vuce max do 300MB i ima samo jedan firefox.exe u zadacima... Ne razumem kako program za tu namenu guta RAM 6 puta vise nego moj dizajnerski program za 3D modelovanje i animaciju (3ds Studio Max 2012) koji radi radi najtezi moguci oblik obrade podataka u 3D dok renderujem neki film ili 3D oblik! Mislim, jadno je samo na tom primeru... Nemam bog zna jak kompjuter preterano, ali da nadogradjujete ram za glupi chrome, malo je nelogicno. Imam sve uslove da ga koristim, i koristim ga ponekad kao sekundarni alat da bi bacio pogled na druge sporedne i nebitne stvari gde se logujem sa sekundarnim gmail nalozima... Da ga koristim profesionalno, to ne radim iz principa! Za slabu konfiguraciju racunara i internet, chrome je unistavac vasih zivaca i performansi racunara! Svakako opterecuje racunar koliko god da je jak!

dksla

pre 10 godina

hoverzoom je adware i spyware.
Pogledajte samo koje privilegije traži prilikom instaliranja.
Koristite hoverfree.
http://www.reddit.com/r/technology/comments/19oy0s/hoverzoom_has_gone_evil_tracking_browsing_history/

Tuga, brate, TUGA ...

pre 10 godina

Sve ovo sam odaaaaaaaaaaaaaavno isprobao. Naravno, na Operi, koju sam, sa suzama u očima, napustio pre neki dan.
Sad kad je Opera propala, pitam se ko će da izmišlja nove stvari, kojima će se Chrome i Firefox hvaliti?

Nikola

pre 10 godina

Ja sam jedno vreme koristio Firefox i posle prešao na Chrome. Chrome mi brže otvara stranice, a nekad otvorim i po 20-30 tabova i ne zastane uopšte. Firefox mi izgleda mnogo sporo sad. I previše je natrpan, Chrome je mnogo lepše odrađen.

Darko

pre 10 godina

Sve je rečeno u prethodnim komentarima, ali da sumiram:

1. Ima najbolju podršku za HTML5. Problemi sa FF su, recimo, ako držite sajt na free hostingu, neće da učitava video zbog nekih ograničenja hostinga. Nema pomoći, jer nemati pristum konfiguraciji servera.
2. Najbrže učitava stranice (nešto ne verujem onom testu za IE10)
3. Izuzetno brzo izvršava JavaScript
4. Šijunira - to je tačno, ali birajte da li hoćete da Vas šijuniraju Ameri (Chrome, Safari, IE), Norvežani (Opera), Kinezi (Maxthon) itd.
5. PortableApps.com --> ja koristim portabl verziju koja se instalira u lokalni folder bilo gde na kompu, možete da ga snimite i na USB, pa gde god vi, tu i Chrome sa vašim podešavanjima. Preporučujem!

http://portableapps.com/apps/internet/google_chrome_portable

Uros

pre 10 godina

Sta je to "dio korisnika", jel su to oni korisnici sto koriste sustave umesto racunara? :P
@nikola : Opera? misils na onaj brauzer koji je nekada izbacivao nove stvari a sada je nalickani Chrome. Pogledaj sta kaze drug wikipedia ako ne verujes http://en.wikipedia.org/wiki/Blink_(layout_engine) .

Gagi

pre 10 godina

Svako ima svoje misljenje i stav a moje misljenjeje da je firefox bolji od chrome iz prostog razloga zato sto mi manje opterecuje procesor sa vise otvorenih tabova a samim tim mi i kompijuter brze radi nego sa chrome. Do duse malo se sporije pokrece sam program ali to su dve sekunde viska, a i firefox je bolji za ljude koji mozda imaju sporiji internet jer ne salje trista cuda po raznim google serverima. A da spijuniraju spijuniraju svi google je glavni sponzor firefoxa tako da...

Kadu

pre 10 godina

Mislim da svako koristi ono sto mu najvise odgovara. Da li "jede" 459MB ili 512MB RAM-a sa odvorenih 5 tabova i nije pretjerana razlika, niti odlucujuci faktor. Svojevremeno sam koristio Firefox i bio sam zadovoljan, ali me uvijek nerviralo sto i na kompjuteru i na lap-topu moram da uredjujem bookmarks-e koje sam redovno gubio prilikom reinstalacije Windows-a. Google Chrome vjerovatno prikuplja sve moje informacije, pocevsi od lokacije i kontakata, pa preko mejlova, pretrazivanja i ostalih peripetija... U danasnje vrijeme to svi rade, ali mozda ne u tolikoj mjeri, ne znam. Meni je bitno da sva podesavanja i sve bookmarks-e imam na svakom kompjuteru cim se ulogujem na Gmail preko Chrome-a. Sve ostalo i nije toliko bolje ili losije od slicnih...

Igor

pre 10 godina

Stvar je jednostavna, Gugl je velika zla kompanija i zato ja ne koristim Hrom. "Inkognito" mode (ubeđen sam da su mu namerno nadenuli ružno ime) ne može da se podesi da bude difolt (bez malo programerskog znanja). Kapiram da mogu i ovako da me prate, ali je to prosto odbojno. I manje bitna stvar, ne postoji podrška za srpsku latinicu, već samo "Serbian", kao da srpski jezik ima samo jedno pismo - takođe odbojno. HTML5, DC9, BMW3 i ostale stvari me ne zanimaju dokle god Fajerfoks otvara sajtove koje ja želim da otvara.

Byakuya-sama

pre 10 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Programer, 20. jul 2013 20:58)

Ne lupaj!!!

U ovom trenutku imam otvorena samo 4 taba(do pre 5 minuta 8-10), a imam samo 512mb rama, računar je iz 2005.

Usporavanje kod bilo kog pretraživača zavisi od toga koliko je svaka stranica 'napucana' i koliki je tom trenutku protok interneta, to su dve ključne stvari, naravno dobro bi bilo čistiti keš memoriju s'vremena na vreme i to je to.

Rango

pre 10 godina

Ljudi, ne razumijem šta pričate, pa najbolja opcija na chrome je upravo task manager?! Kao prvo, on ne uzima previse rama, ako je ram dostupan, uzeće oko 100MB po tabu, ako nije dostupan, uzece mnogo manje. Ako se pojavi problem na jednom tabu, npr.
zablokira tupavi flash veoma jednostavno možeš ugasiti samo problematični proces bez ga ugrožavao ostale...

Boris

pre 10 godina

@Programer Kolega Programeru, znam ja šta je Chrome, pa ga zato i koristim. Mene, kao programera i IT-jevca prvenstveno interesuje HTML5 podrška koju Chrome ima neprevaziđeno. Chrome već duže vreme ima najveću podršku za ovaj standard u poređenju sa svim ostalim pretraživačima, pa čak i u odnosu na Firefox koji je, čini mi se, drugi po tom pitanju, odmah iza Chrome-a. Drugi je razlog brzina otvaranja stranica, ali se slažem da mora popraviti problem sa stvaranjem pojedinačnih procesa.

neregistrovani korisnik

pre 10 godina

@Ilija čvorović a ja se grohotom smejem kad vidim ovako računarski nepismene kad se prave pametni. Pa anonimno surfovanje znači da ono što ti gledaš se ne pamti, tj. korisnici koji posle tebe koriste računar ne vide koje si sajtove posećivao. Npr. da ti žena ne vidi da posećuješ xxx sajtove, a ne da cia/fbi ne mogu da te špijuniraju...

Gagi

pre 10 godina

Usporavanje kod bilo kog pretraživača zavisi od toga koliko je svaka stranica 'napucana' i koliki je tom trenutku protok interneta, to su dve ključne stvari, naravno dobro bi bilo čistiti keš memoriju s'vremena na vreme i to je to.
(Byakuya-sama, 20. jul 2013 22:38)

To si u pravu ali za chrome jer firefox sam blokira tabove koji trenutno nisu otvoreni upravo iz tog razliga da bi manje opterecivao procesr.