Linux tablet Vivaldi uskoro u prodaji

Kad je početkom godine objavljeno da se priprema tablični računar koji će u potpunosti biti otvoren, pobornici otvorenog softvera pozdravili su vest s oduševljenjem, a kad su se prošle nedelje pojavile nove naznake o njegovom skorom pojavljivanju njihovo iščekivanje je dodatno podgrejano.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2012.

10:24

Default images

Kao prvo, izgleda da je tablični računar ranije nazivan Spark, a potom preimenovan u Vivaldi, skoro spreman za proizvodnju i isporuku, a kao drugo, umesto prvobitno planiranih 512 MB radne memorije imaće 1 GB.

„Posle još jednog dugačkog telefonskog razgovora s proizvodnim partnerom i dogovaranja o detaljima, izgleda da ću sledeće nedelje moći da potpišem narudžbenicu za kupovinu, tako da se uskoro mogu očekivati prve isporuke Vivaldija“, napisao je KDE programer Aron Seigo prošlog četvrtka.

Vivaldi je tablični računar koji koristi operativni sistem Mer Core zasnovan na Linuxu i izveden iz sistema MeeGo, kao i KDE interfejs KDE Plasma Active.

Potražnja je bila ogromna tako da je prva količina odmah rasprodata. Računar se inače prodaje pod robnom markom Make-Play-Live i košta 200 evra.

Vivaldi ima kapacitivni ekran od 7 inča, osetljiv na više istovremenih dodira i s rezolucijom 800 x 480, ARM-ov centralni procesor Cortex A9 na 1 GHz i grafički procesor Mali 400, kao i jedan gigabajt radne (DDR2) memorije.

Interna memorija ima kapacitet 4 GB, a prednja kamera rezoluciju od 1,3 megapiksela. Tu su još i dva USB priključka i prorez za MikroSD karticu, audio konektor od 3,5 mm, 4-dimenzioni akcelerometar Gsensor, 802.11 b/g Wi-Fi i HDMI izlaz za video rezolucije 1080p.

Uređaj je težak 355 grama.
Mrežna prodavnica sa sadržajima za ovaj tablični računar nudiće besplatan i otvoren softver.

Ukoliko želite da naručite ovu spravicu, unesite svoje podatke ovde i KDE tim će vas obavestiti kad će moći da se kupi kod nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: