"Apple groznica u punom jeku"

Apple je objavio finansijske podatke o drugom najboljem tromesečju u svojoj istoriji u tradicionalno najgorem kvartalu u godini za ovu kompaniju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

12:45

Default images

Najvrednija kompanija na svetu je još jednom utišala skeptike svojim izveštajem o prodaji iPhonea.

Kompanija kaže da je u periodu januar-mart 2012. prodala 35 miliona iPhonea, skoro dvostruko više nego u istom terminu prošle godine i dosta iznad očekivanja analitičara.

„Oni su premašili očekivanja i najvećih opimista”, kaže Brajan Vajt, analitičar u Topeka Capital Markets. „Prisustvujemo Apple groznici u najboljem izdanju”.

Neto zarada u drugom kvartalu fiskalne godine iznosila je 11,6 milijardi dolara (12,30 $ po deonici) a bruto prihod 39,2 milijarde, što je 59% više nego pre godinu dana.

Prodaja iPada je bila nešto niža od očekivane - 11,8 miliona komada - ali to je i dalje dva i po puta više nego što je prodato u istom periodu pre godinu dana.

U periodu kojim se bavi poslednji finansijski izveštaj Apple je lansirao nov model iPada, ali zalihe trenutno ne pokrivaju potražnju. Vajt veruje da je razlog za to spora dostava novih ekrana sa visokom rezolucijom.

Prodaja Maca je takođe neznatno ispod očekivane - 4 miliona jedinica (7 odsto više nego pre godinu dana).

Inače, tržište PC-ja je poraslo za oko 2 odsto. Proizvođači Windows PC-ja se nadaju da će im Windows 8 omogućiti još bolje šanse da se nadmeću sa Appleom, kako na tržištu desktop računara, tako i na tržištu tableta.

CEO Intela, Pol Otelini rekao je prošle nedelje da veruje kako će PC-ji i tableti biti spojeni u jedan lagani uređaj sa tastaturom i ekranom osteljivim na dodir.

Međutim, CEO Applea, Tim Kuk, odbacio je tu ideju, objasnivši da tableti i PC-ji najbolje rade kao odvojeni uređaji, svaki u svom domenu.

„Možete da spojite toster i frižider, ali dobijeni prozvod verovatno neće zadovoljiti korisnika”, kazao je Kuk.

Šef Applea je takođe odbacio tvrdnje koje su se javile u medijima u poslednje vreme da mobilni operateri nisu zadovoljni što moraju svaki novi iPhone da subvencionišu sa više stotina dolara i da stoga ne motivišu svoje korisnike da se apgrejduju na nove iPhonee.

„IPhone je najbolji smartfon na planeti za onoga ko želi da pređe sa tradicionalnog mobilnog na ‘pametni’ telefon”, kaže Kuk. „U toj situaciji svi dobijaju”.

Prodaja iPhonea čini 58 odsto ukupne zarade Applea, više no ikad do sada (pre tri godine cifra je bila 27%).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: