Uhapšen portparol grupe Anonymous

Policija u Londonu saopštila je da je na Šetlandskim ostrvima (oko 170 kilometara severoistočno od obale Škotske) uhapsila 18-godišnjeg mladića i optužila ga da pripada hakerskoj grupi Anonymous, kao i da je odgovoran, zajedno sa drugima, za pokretanje više hakerskih napada.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2011.

08:56

Default images

Predstavnici britanske Agencije za borbu protiv organizovanog kriminala (Serious Organised Crime Agency, SOCA), koja je pandan američkom Saveznom istražnom birou (FBI), saopštili su da je uhapšeni Džejk Dejvis bio “predstavnik za štampu” hakerskih grupa Anonymous i LulzSec (sada ugašene). On je pod hakerskim imenom Topiary obaveštavao medije o aktivnostima grupe (čak i davao intervjue) i na svom profilu na Twitteru pisao o onome šta hakeri nameravaju ili su već učinili.

Predstavnici agencije SOCA saopštili su da su prošle nedelje ispitivali, ali ga nisu optužili, i 17-godišnjeg mladića za koga britanski mediji tvrde da je Dejvisov brat.

Dejvis je optužen i za neovlašćen pristup računarskim sistemima, navođenje drugih na kršenje zakona i za udruživanje zbog činjenja kriminalnih dela. On bi danas trebalo da se pojavi pred sudom u Londonu, gde će biti odlučeno da li će ostati u pritvoru ili će biti pušten uz kauciju.

Predstavnici policije su potvrdno odgovorili na novinarsko pitanje da li je Dejvis zaista Topiary i tako demantovali ranije glasine da se pod tim imenom krije neidentifikovani stanovnik Švedske. Oni su takođe saopštili i da je njegov nalog na Twitteru ugašen 22. jula, kada je napisao “Ne možete uhapsiti ideje”.

Osim Dejvisa, britanski pripadnici zakona su poslednjih dana uhapsili još nekoliko osoba i optužili ih za kiberkriminal, odnosno pripadnost hakerskim grupama Anonymous i LulzSec.

Jedan od njih, 19-godišnji Rajan Kliri, optužen je za pet napada na različite web lokacije (između ostalih i lokaciju agencije SOCA), kao i distribuciju softverskih alatki koje služe za pokretanje hakerskih napada.

Na meti njegovih napada bile su i lokacije Međunarodnog saveza fonografske industrije (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) i britanske fonografske industrije (British Phonographic Industry, BPI).

Drugi 16-godišnjak čije ime nije saopšteno, uhapšen je i optužen za kršenje britanskog zakona o zloupotrebi računara (Computer Misuse Act) iz 1990. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: