Spor Applea i Ericssona zbog LTE tehnologije

Američki Apple i švedski proizvođač telekomunikacione opreme Ericsson pokrenuli su uzajamne tužbe u SAD, u sporu oko patenata te švedske kompanije vezanih za LTE bežičnu tehnologiju koju Apple koristi u svojim mobilnim uređajima.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

14:54

Default images

U tužbi koju je pre dva dana dostavio Okružnom sudu u Severnoj Kaliforniji, Apple navodi da su Ericssonove tvrdnje prema kojima su njegovi patenti od "suštinske važnosti" za Long Term Evolution (LTE) - četvrtu generaciju mobilnih mreža, ustvari pogrešne, kao i da Ericsson naplaćuje prekomerne naknade za svoje LTE patente.

Na pomenutu tužbu, Ericsson je danas odgovorio žalbom Okružnom sudu u istočnom Teksasu kako bi se utvrdilo da li je "na pravedan, razuman i nediskriminatorski način" dostavio ponudu Appleu za svoje patente LTE.

"Svakom Appleovom smartfonu ili tabletu koji ima celularno povezivanje potrebna je naša tehnologija", izjavio je direktor Ericssonovog Odeljenja za zaštitu intelektualne svojine, Kasim Alfalahi.

Sa druge strane, iz Applea poručuju da je ta kompanija uvek bila spremna da plati pravednu cenu kako bi osigurala prava na patente bitne za industrijske norme koji pokrivaju tehnologiju u Appleovim proizvodima.

"Nažalost, nismo mogli da se složimo s Ericssonom oko fer cene za njegove patente, pa smo kao poslednju mogućnost zatražili pomoć suda", izjavila je portparolka Applea, Kristin Huget.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: