Najdetaljnija 3D mapa Zemlje

Dva radarska satelita obilaze Zemlju zajedno i u tandemu posmatraju njenu površinu. Misija je tako uspešna da je nominovana za nemačku „Nagradu za budućnost“.

Izvor: Autori: Dirk Lorencen / Darko Janjeviæ / Odg. urednica: Ivana Ivanoviæ / dw.de

Sreda, 28.11.2012.

12:09

Default images

Oni su par iz snova: sateliti TeraSar-X i TanDem-X kruže oko zemlje 15 puta na dan u posebnoj formaciji. Nalaze se na visini od petsto kilometara, ali odvojeni su jedan od drugog samo nekoliko stotina metara, i šalju radarske impulse na isti deo Zemljine površine. Snimanje iz dva ugla daje sliku tla u tri dimenzije – slično kao što mi koristimo oba oka da bismo stekli utisak dubine, piše Dojče Vele.

Manfred Cink iz Nemačkog centra za vazdušna i svemirska putovanja i njegove kolege pred satelite postavljaju velike izazove: "Ukupna kopnena površina Zemlje, otprilike 150 miliona kvadratnih kilometara, biće mapirana u celosti, i to u dva puta. Tada će nam biti potrebno još šest meseci za teške oblasti, brda i velike strmine. I u tim oblastima skupićemo dovoljno podataka za globalnu mapu uzvišenja."

Savršen pogled na Zemlju

Već dobre dve godine sateliti gotovo bez prekida skupljaju podatke. Bez obzira da li je svetlo ili tamno, vedro ili oblačno – satelitski dvojac uvek ima savršen pogled na Zemlju. TeraSar-X i TanDem-X do 2014. mapiraće našu planetu preciznije nego što smo do nedavno mogli i da sanjamo.

"Cilj tandem misije je jedinstveni globalni model reljefa gde će svaka površina od 12 puta 12 metara imati svoju tačku. Visina tih tačaka biće određena sa preciznošću od dva metra."

To znači puno posla za naučnike i inženjere. Obrada radarskih podataka je izuzetno zahtevna, a pored toga, položaji satelita moraju da se uvek znaju “u milimetar” i to pri brzini od oko 27.000 kilometara na sat.

Podaci o površini zemlje u tri dimenzije mogu se koristiti za velike građevinske projekte, navigaciju, kod pružanja pomoći u oblastima pogođenim prirodnim katastrofama i brojne druge namene. Naučnici uz njihovu pomoć mogu da istražuju glečere, trusna područja ili vulkane. I vojska se interesuje za ovaj projekat.

Sledeća misija

Tim Manfreda Cinka vidi našu planetu drugačije nego bilo ko drugi: “Tandem-X je jedinstvena misija, jedinstvena kombinacija naučnih i tehničkih izazova, i njeni rezultati se tiču čitavog čovečanstva. Za te rezultate interesuju se naučnici iz mnogih grana nauke, a oni imaju i dosta veliki tržišni potencijal.”

Budući da postoji velika mogućnost za zaradu, tandem-X misija finansira se delom iz privatnih sredstava.

Troškovi su oko 200 miliona evra, a četvrtinu troškova je pokrila firma Astrium u Fridrihshafenu, koja je i proizvela satelit. Zauzvrat, firma dobija pravo na komercijalno korišćenje radarskih podataka. Tim Tandem-X već razmišlja o sledećoj misiji - Tandem-L koja bi trebalo da bude još preciznija od sadašnjeg nebeskog dvojca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: