Tehnološki izumi godine

Izum je kruna čovekovog truda da stvori nesto što ranije nije postojalo. Može se pojaviti kao odgovor na posebnu potrebu, kao rezultat želje izumitelja da nešto uradi uspešnije, a može nastati i sasvim slučajno. Sledećih nekoliko obeležiće 2008. godinu, a mogli bi biti proglašeni i za revolucionarne.

Tijana Todorović

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

16:08

Default images

Ove je godine istraživački centar kompanije Samsung predstavio izum koji će nam u bliskoj budućnosti omogućiti da baterije mobilnih telefona umesto klasičnim punjačem na struju punimo - vodom. Izum se zasniva na novorazvijenim mikro gorivnim ćelijama vodonika i hidrogenskog generatora koji radi na vodu. Energija se proizvodi tako što, kada su telefon i generator uključeni, voda u kontaktu s metalom otpušta gas vodonika. Gas se, zatim, sprovodi do gorivne ćelije gde se, u reakciji s kiseonikom iz vazduha, pretvara u energiju koja pokreće rad telefona.

Za početak, telefoni bi se punili sa ketridžima vodonika. Ako koristimo telefon u proseku četiri sata dnevno, ketridž bi morao da se promeni tek za 5 dana. Iz Samsunga su poručili da bi ketridži bili privremeno rešenje i da planiraju da patrone vodonika vrlo brzo zamene običnim punjenjem vode. Prve komercijalne primerke "telefona na vodu" možemo očekivati već 2010. godine.

Nove solarne ćelije

Inženjeri sa MIT-a su ove godine su otkrili nov način stvaranja električne energije na solarnim koncetratorima koji efikasnost solarnih ćelija povećava čak 40 puta.

Izum počiva na otkriću da se sunčeva svetlost na velikoj površini koncentriše na krajevima. U praksi to znači da, umesto da se krov prekrije skupim solarnim pločama, solarne ćelije mogu da se postave samo na ivice ravnih staklenih ploča. Ovako fokusirana svetlost povećava efikasnost solarnih ćelija čak do 40 puta! Osim toga, postojeći sistemi mogu da se nadograde novim, tako da se njihova efikasnost može povećati za 50%. Treća, ništa manje bitna karakteristika novog sistema je da je jeftin za proizvodnju.

Nevidljivo odelo

Teoretski je već duže vreme poznato kakve bi karakteristike trebalo da ima "nevidljivi" materijal, ali je do sada bilo nemoguće ili nepraktično koristiti bilo šta od postojećih materijala i rešenja. Naime, do sada je istraživačima uspevalo da naprave samo tanke, dvodimenzionalne metamaterijale (materijali koji se ne mogu naći u prirodi a imaju osobine poput negativnog reflektujućeg indeksa) s negativnim reflektivnim indeksom koji nisu bili od praktične koristi.

Ove godine, istraživači Jason Valentine, Xiang Zhang i njihove kolege s Berkeleya uspeli su da naprave slojeviti metamaterijal mrežaste strukture koji prelama svetlost i druga elektromagnetna zračenja i dalje zadržava negativni reflektujući indeks, što znači da je materijal praktično nevidljiv. Još jedna bitna osobina koja ga čini revolucionarnim jeste da može da se komercijalno proizvodi.

Četvrti elektronski element: Memristor

Krajem aprila 2008. godine, naučnici u HP Labsu pronašli su način da naprave četvrti elektronski element koji je do sada postojao samo u teoriji. Nazvali su ga Memristor, skraćeno od Memory Resistor, a otkriće ove komponente se poredi sa otkrićem tranzistora.

Naime, Memristor bi trebalo da se ponaša kao savršena memorija, tj. da pamti čak i kad ostane bez napajanja. Navodi se da njihovo korišćenje otvara mogućnost korišćenja bržih, manjih i energetski efikasnijih rešenja, naročito u domenu flash segmenta i efikasnijih i jeftinijih field-programmable gate array (FPGA) rešenja. Jednostavniji su od popularnih MOSFET prekidača, i mogu predstavljati suštinu postojane memorije u jednom elementu. Memristori predstavljaju početak kraja današnjih uređaja za čuvanje podataka.

Bionička šaka

Reč je o izumu koji će značajno uticati na kvalitet života onih koji su, sticajem okolnosti, ostali bez ruku ili šaka. Šakom upravlja visoko intuitivan kontrolni sistem, mioelektrična kontrola, koja koristi električni signal. Ove signale generišu mišići u preostalom delu pacijentove ruke, dok elektrode na površini kože skupljaju signal. Kada pacijent pokuša da kontrahuje grupu mišića, impuls iz elektrode se šalje napajanju gde će biti pojačan, dozvoljavajući tako pacijentu da otvori ili zatvori šaku, kao i da rotira zglob.

Za razliku od prethodnih šaka koje su imale samo mogućnost otvaranja i zatvaranja, bionička šaka nudi brojne varijante pokreta hvatanja koje omogućavaju skoro sve pokrete potrebne u svakodnevnom životu. Tako će pacijenti koji budu koristili ovu šaku moći da koriste kažiprst za kucanje na tastaturi ili da rotiraju palac i tako ga spoje sa kažiprstom, da bi mogli, recimo, da okrenu ključ u bravi ili da drže tanjir ili kašiku.

Bioničku šaku je razvila kompanija Touch Bionics.

Štedljivi motor za automobile

Profesor dr Vujo Gordić, diplomirani mašinski inžinjer iz Užica, pobedio je na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla Fest 2008". Gordić je izumeo motor koji, kako tvrdi, na istu količinu uložene energije pravi 12,68 puta veći obrtni moment nego klasični motori s unutrašnjim sagorevanjem. To znači da uz utrošak iste količine goriva automobil s njegovim motorom može da pređe deset puta duži put od automobila sa standardnim SUS motorom.

Da li će neki od ovih izuma biti proglašeni za revolucionarne? Teško je reći u ovom momentu. Činjenica je da nije teško predvideti koje će tehnologije biti prisutne za 5 do 10 godina, ali je gotovo nemoguće predvideti kako će ih ljudi koristiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: