Odobreni prvi "nelatinični" domeni

Egipat, Rusija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni arapski emirati prve su četiri zemlje koje su dobile odobrenje da svoje domene ispisuju sopstvenim pismom, saopštio je ICANN.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2010.

13:25

Default images

One sada mogu da registruju imena domena na sopstvenom jeziku unutar svojih državnih domena: مصر, рф, امارات , السعودية ali će istovremeno zadržati i postojeće latiničke kodove kao što je, na primer, .ru za Rusiju.

Među zemljama koje čekaju da uskoro dobiju slično odobrenje nalaze se Kina, Jordan, Šri Lanka i Tajland. Do sada je zahteve podnela 21 zemlja, za imena na 11 pisama.

Sva postojeća imena domena najvišeg nivoa do sada su bila pisana samo latinicom, korišćenjem 26 slova od A do Z. Taj sistem je zgodan za korisnike interneta u zemljama gde se govori engleski ili koristi latinica, ali ne i u onim u kojima se službani jezik ispisuje drugim pismima, kao što su ćiriličko, arapsko ili kinesko. Čak i neke od zemalja koje koriste latinicu imaju problem, jer u svojim imenima imaju i slova s dijakritičkim znacima, na primer, Österreich (Austrija) ili España (Španija).

Postoji nekoliko vrsta domena najvišeg nivoa (Top-Level Domain, TLD): generički (gTLD) kao što su .com, .net ili .org, zatim domeni specijalne namene kao što su .aero ili .museum i potom dvoslovni kodovi zemalja (Country Code TLD, ccTLD) kao što su .fr (Francuska) ili .rs (Srbija).

ICANN je već nekoliko godina radio na tome da unapredi sistem imena domena (Domain Name System, DNS) kako bi omogućio internacionalizovana imena domena (Internationalized Domain Name, IDN), odnosno imena domena koja nisu napisana latinicom. Da bi to bilo moguće trebalo je rešiti nekoliko tehničkih problema a pre svega to što je DNS infrastruktura projektovana tako da koristi samo imena domena napisana latinicom.

Internacionalizovana imena domena, bez obzira na pismo kojim su napisana, takođe će se memorisati latinicom ali tako što će im prethoditi niz od četiri znaka “xn--“ iza kojeg sledi kodirani niz koji predstavlja njihovo ime. Na primer, IDN za Rusiju memorisaće se kao “xn--p1ai” a za Egipat “xn--wgbh1c”.

Konverziju tako kodiranog imena najvišeg nivoa u odgovarajuće pismo obavljaće program za prikazivanje web strana ili neki drugi softverski klijent. ICANN je zato postavio test stranu na kojoj se može proveriti da li browser podržava tu funkciju.

Srbija će takođe podneti zahtev da dobije svoj domen koji će se pisati našom ćirilicom i u tom smislu su već preduzeti potrebni koraci. Trenutno je u toku prikupljanje predloga za novo ime domena zemlje koje će se pisati ćirilicom. Dvomesečna kampanja koju je organizovao Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) trajaće do kraja aprila. Odgovarajući upitnik može se popuniti ovde.

Početkom maja umesto anketnog upitnika RNIDS će građanima Srbije ponuditi na glasanje one predloge koji su bili najzastupljeniji, a zadovoljavali su kriterijume koje je propisao ICANN. Kad se izabere novo ime i pripremi sva potrebna dokumentacija koju je propisao ICANN, Srbija će podneti svoj predlog i zatim pričekati na slično odobrenje kakvo su dobile i pomenute četiri zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: