Bing (pre)skupo plaća rast

Microsoftov Bing povećao je svoj udeo na američkom i globalnom tržištu, no troškovi su ogromni, a rezultati mršavi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2011.

10:52

Default images

Microsoft upumpava milione dolara u projekat kojim pokušava postati ozbiljan igrač na tržištu pretrage, a kojim već godinama dominira Google.

Rezultata ima, ali dolaze tako sporo i po toliko visokoj cijeni da se skeptici pitaju vredi li tolikog truda, piše InformationWeek.

Po podacima kompanije comScore, Bingov udeo na američkom tržištu porastao je od prošlogodišnjeg jula za manje od dva posto, sa 12,7 na 14,1 posto.

U istom razdoblju Google je povećao svoj udeo za 4,6 posto, tako da sad drži 65,5 posto.

Na međunarodnom tržištu situacija je još lošija. Od ionako minijaturnog udela od 3,25 posto, koliko je imao u septembru 2010. godine, Bing je došao na 3,76 posto u julu ove, kažu podaci kompanije Net Applications.

Google je u tom razdoblju ostao na otprilike istom nivou - drži 83 posto svetskog tržišta.

Microsoft je uspeo da poveća promet zahvaljujući savezništvu s Yahooom, koji preusmerava upite sa svojih sajtova na Bing. No udeo nekad moćnog titana ubrzano opada - sa 18,9 posto na američkom tržištu u julu prošle na 15,9 posto ove godine.

Da stvar bude gora, pretrage na Yahoou daju manje prihoda od oglašavanja, odnosno prihoda po pretrazi, nego što je to bio slučaj dok je Yahoo poslovao bez diva iz Redmonda. U obe kompanije za to krive probleme vezane za integraciju Yahooa s Microsoftovom pretraživačkom platformom adCenter.

Bing je prilično skup poduhvat. Prihodi Microsoftovog odeljenja onlajn usluga, koji pokriva poslovanje pretraživača, porasli su 15 posto, na 2,53 milijarde dolara, u zadnjoj fiskalnoj godini. No istovremeno su gubici porasli sa 2,34 na 2,56 milijardi dolara.

Neki ulagači smatraju da bi zbog loših rezultata Stiv Balmer trebalo da napustiti mesto izvršnog direktora Microsofta.

Balmerovi pobornici pak kažu da je pod njegovim vođstvom Microsoft uspeo da sklopi potencijalno lukrativne dogovore s više partnera, među kojima je i najveći kineski pretraživač Badu. Osim toga, uz Yahoo, rezultati pretrage na Bingu sad uključuju i podatke s Facebooka.

A uspe li Bing zadržati dosadašnju stopu rasta, mogao bi doći nadomak tržišnog udela od 20 posto u iduće tri godine. S obzirom da su već uložili novac potreban za izgradnju poslovanja, porast prometa mogao bi dovesti i do profitabilnosti.

Hoće li se to dogoditi dovoljno brzo za nestrpljive ulagače? Videćemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: