F4: Bogdanović odveo Fenerbahče u prvo finale!

Ekipa Fenerbahčea plasirala se u finale fajnal-fora Evrolige u Berlinu, pošto je posle drame i produžetka savladala Laboral Kuču – 88:77.

Izvor:

Petak, 13.05.2016.

21:00

F4: Bogdanović odveo Fenerbahče u prvo finale!
Getty Images

Ekipa Željka Obradovića tako će imati priliku da se, u nedelju od 20 časova, bori sa šestostrukim pravakom Evrope moskovskim CSKA za svoju prvu krunu, u svom prvom finalu u klupskoj istoriji.

Tim iz Istanbula je sjajno otvorio meč, serijom 10:0, ali je španski sastav uspeo ubrzo da se oporavi i odgovori, da bi na poluvreme otišao sa poenom prednosti.

Kuča je u drugom delu meča zaigrala još bolje i agresivnije, predvođena fenomenalnim Janisom Burusisom i Darijusom Adamsom u potpunosti je kontrolisala susret, stavljajući Fener u sve veći problem. Delovalo je da ćemo videti veliku senzaciju, Turci nisu uspevali ništa da pogode, pošto je ekipa Vladimira Perasovića na nešto više od minuta do kraja imala četiri poena prednosti, ali je onda Kostas Slukas iskoristio dve vezane greške rivala i položio za produžetak. Ostalo je 25 sekundi, Adamsa se fintom oslobodio Nikole Kalinića, ali je njegov šut uz zvuk sirene izašao iz obruča.

Kako to obično biva, favorit je u potpunosti preuzeo kontrolu u dodatnih pet minuta, a u junaka je izrastao naš Bogdan Bogdanović – ubacivši čak devet poena, uz dve asistencije, od ukupno 16 svog tima. .
Getty Images
Upravo je srpski reprezentativac bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 18 poena (3/6 za dva, 2/7 za tri), šest skokova i tri asistencije, a najveću podršku imao je u Ekpeu Judou i Janu Veselom koji su dodali po 14.

Dvocifreni su bili i Luiđi Datome sa 15 i Kostas Slukas sa 13 poena, dok je Nikola Kalinić upisao dva skoka i asistenciju za 11 minuta na terenu.

Kod Kuče je blistao Janis Burusis sa 22 poena (6/9 za dva, 3/5 za tri) i deset uhvaćenih lopti, a odličan je bio i Adams sa 19 (3/4 za dva, 4/13 za tri) i sedam asistencija. Kim Tili zabeležio je 13 poena, a Adam Hanga deset.

U prvom polufinalnom paru, moskovski CSKA je bez većih problema porazio Lokomotivu Kubanj 88:81 izborivši šesto finale elitnog takmičenja u poslednjoj deceniji.
Getty Images
Poput CSKA, i Fenerbače je furiozno započeo duel – Ekpe Judo, Luiđi Datome i Pero Antić kreirali su seriju 10:0, a španski tim je u tim trenucima, tačnije u uvodinh tri minuta izgledao totalno pogubljeno. Bobi Dikson je uskoro pogodio i treću trojku za svoj tim, ali je onda usledio odgovor Laborala. Kim Tili ubacio je šest poena, precizni su bili i Janis Burusis i Adama Hanga, da bi posle trojke Darijusa Adamsa Kuča prišla na samo dva poena zaostatka (15:13), pa je Željko Obradović morao da reaguje tajm-autom. Posle minuta odmora Bogdan Bogdanović pogađa trojku i inicira novi nalet svog tima, koji posle deset minuta igre ima prednost od osam poena – 23:15.

Na startu druge deonice razigrao se sjajni Burusis, sa tri vezana pogotka i totalni povratak Kuče u meč, da zatim dva i po minuta nismo videli niti jedan koš na obe strane jer su obe ekipe zaigrale izuzetno čvrsto u odbrani. Period bez pogodaka prekinuo je Bogdanović polovičnim učinkom sa linije bacanja, a zatim je, pre novog koša Burusisa, Jan Veseli upisao četiri poena i 'odplepio' turski tim (30:24). Seriju Fenera posle televizijskog tajm-auta nastavili su Bogdanović i Luiđi Datome, da bi to prekinuo Majk Džejms završivši akciju elej-apom. Do odlaska na poluvreme gledali smo odličnu košarku, punu tempa i brzih šuteva, a prednjačili su Adamas šutevima za tri i borbeni Jaka Blažič, pa je Laboral Kuča na odmor otišla sa svega poenom zaostatka – 41:40.

Početak drugog dela doneo nam je nastavak sjajne košarke i velike borbe, a u uvodnih pet minuta treće deonice igralo se koš za koš. Kuča je uspela da stigne do vođsta košom Hange, ali se onda probudio Pero Antić i vratio prednost na stranu svoje ekipe. Nedugo zatim Bogdanović pogađa oba bacanja, ali odgovaraju Tili, ponovo Hanga i Džejms (50:49). U preostalih dva minuta treće deonice, posle tajm-auta Obradovića, Darijus Adams nastavio je svoj šou trojkom sa osam metara, ali su onda Veseli i Datome naterali Vladimira Perasovića da reaguje. Tačku na treću četvrtinu stavlja Burusis trojkom od tablu za najavu još veće drame u poslednjih deset minuta – 55:57.
Getty Images
Poslednjih deset minuta igre počelo je nastavkom simultanke Janisa Burusisa, koji je najpre pogodio posle igre leđima, a zatim je ubacio i trojku za sedam poena prednosti za Kuču. Judo je na kratko zaustavio seriju rivala, pre nego što je Grk nastavio tamo gde je stao, da bi posle pogotka Džejmsa Laboral ponovo imao sedam poena viška (59:66).

Turke u život vraća Jan Veseli sa šest vezanih poena, ali Adams i Tili ponovo odvode Kuču na dva 'poseda razlike'. Međutim, Datome pogađa za tri i vraća dramu na 40 sekundi pre kraja. Na ulasku u poslednji minut Adams pogađa jedno bacanje, a Kostas Slukas na drugoj strani polaže za izjednačenje. Adams je imao priliku da priredi senzaciju, šutirao je u poslednjoj sekundi, ali je lopta izašla iz obruča – 72:72.

Dodatnih pet minuta otvorio je Bogdanović trojkom, odgovorio mu je Hanga polaganjem na drugoj strani, ali je srpski reprezentativac onda ubacio još četiri poena i prelomio susret u korist svoje ekipe. U međuvremenu je Burusis promašio oba bacanja, posle čega je bilo evidentno da Kuča ne može da se vrati u duel (83:74). U preostala dva minuta nije bilo previše uzbuđenja, a Bogdanović je novim poenima potvrdio prvi plasman ekipe iz Istanbula u finale elitnog takmičenja – 88:77!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

245 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: