“Lokaut” u NFL-u

Zvaničnici NFL-a proglasili su “lokaut” pošto je Unija igrača odbila predlog lige i odlučila da svoja prava zatraži preko suda.

Izvor: AK

Subota, 12.03.2011.

21:58

Default images

“Lokauat” zaustavlja sve aktivnosi lige, nisu mogući trejdovi između ekipa, niti potpisivanja slobodnih igrača, a u pitanje je dovedeno odigravanje sledeće sezone, prvi put od 1987. godine.

Vlasnici 32 tima i Unija igrača (NFLPA) nisu pronašli zajednički jezik oko novog kolektivnog ugovora koji je istekao 3. marta.

Najveći kamen spoticanja bio je način na koji bi se trebalo podeliti godišnji prihodi od oko devet milijardi dolara. Vlasnici su tražili da im se pre podele isplati dodatna milijarda (već imaju pravo na jednu milijardu dolara) kako bi pokrili sve troškove.

NFLPA je tražila da se ne smanjuje novac namenjen veteranima, da se smanje primanja rukija koji poslednjih godina dobijaju visoke plate, a da nisu ni zakoračili na NFL terene. Zahtevali su i da se sezona ne proširuje sa 16 na 18 utakmica i da se bolje rasporedi profit. NFL je pristao na većinu zahteva, ali je predložio da se naredne dve sezone i dalje igra 16 mečeva u regularnom delu sezone i četiri predsezonska duela, ali da se i dalje pregovara o produženju sezone.

Sindikat igrača, kojeg predvodi Demoris Smit, tražio je da ekipe javno objave svoje finansijske izveštaje. NFLPA je u petak saopštila da više neće učestvovati u pregovorima Lige i igrača koji su trajali prethodnih 16 dana.

Najmanje deset igrača, među kojima su Tom Brejdi, Pejton Mening i Dru Bris, u petak je predalo predalo tužbu protiv monopola NFL-a pred federalnim sudom u Mineapolisu, kako bi odblokirali “lokaut”, iako on tada još nije zvanično počeo.

Igračima je službeno zabranjen pristup stadionima i svim ostalim prostorima u vlasništvu timova koje ne mogu posetiti niti koristiti za treninge. Neće se održati ni planirane timske aktivnosti i kampovi koji inače počinju na proleće.

Sekretar NFL-a Rodžer Gudel nada se da će NFL uspeti da se dogovori sa igračima izvan suda. NFL Draft, koji je na rasporedu od 28-30 aprila, održat će se nezasvisno od “lokauta”.

Američki fudbal je proteklih godina doživeo neverovatnu ekspanziju, rast popularnosti i gledanosti, a sve bi moglo da bude srušeno zbog nerazumevanja bogatih vlasnika i igrača.

Poslednjih deset godina NFL je doživeo neverovatan rast popularnosti u Srbiji gde je za manje od jedne decenije stvoreno skoro 30 ekipa, koje bez pravih sponzora uspevaju da se organizuju i takmiče u ovom skupom i veoma atraktivnom sportu.

LOKAUT - po američkim zakonima, zabrana radnicima da obavljaju svoje aktivnosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: