Vejn Runi, jedan od najboljih

Bez sumnje prva zvezda Mančester junajteda i engleske reprezentacije.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2010.

21:09

Default images

Igrač koji je u proteklih pet godina postao jedan od najboljih, ako ne i najbolji napadač na planeti, a tek ima 24 godine.

Vejn Runi je rođen 24. oktobra 1985. godine u Krokstetu, predgrađu Liverpula. Svoju fudbalsku karijeru počeo je kao desetogodišnjak, u mlađim selekcijama Evertona, ali se veoma brzo probio do prvog tima. Za seniorski tim je debitovao 19. oktobra 2002. godine, protiv Arsenala.

Tada je postigao jedini gol na meču i tako prekinuo niz ‘tobdžija’ od 30 mečeva bez poraza. Taj gol je, takođe, Runija učinio najmlađim strelcem u istoriji Premijer lige u to vreme i od tada su taj rekord popravila samo dvojica fudbalera, prvo Džejms Milner, a potom i Džejms Von.

Od tog trenutka njegova karijera ide samo uzlaznom putanjom. Za Everton je u naredne dve sezone odigrao 67 utakmica i postigao 15 golova. Ipak, Runi je tokom leta 2004. odučio da promeni klub, baš u vreme kada je legendarni Pol Gaskoin objavio svoju autobiografiju, u kojoj je otkrio da mu je najveća greška u karijeri bila što je odbio Mančester junajted.

Kompletan tekst "Vejn Runi, jedan od najboljih na planeti", pročitajte na našem specijalu "JAR 2010".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: