NFL: Fenomen Superboula

U nedelju uveče, 25 minuta iza ponoći počinje najveći sportski događaj u SAD, 48. izdanje Superboula.

Izvor: AK

Petak, 31.01.2014.

12:29

Default images

Finalni meč NFL sezone predstavlja ne samo sportski već i ekonomski, medijski ali i kulturni događaj godine.

Ovog februara SB će se igrati u "prestonici sveta" Njujorku, tačnije u predgrađu Ist Raterfordu u Nju Džersiju na MetLajf stadionu kapaciteta 83.000 mesta. Rivali će biti Denver Bronkosi i Sijetl Sihoksi.

Evo i zanimljivih činjenica i brojeva koji obeležavaju ovaj fenomen:
Beta/AP
* Pobednika čeka Vins Lombardi trofej koji je napravila kompanija Tifani, visok je 53 centimetra, težak 3 kilograma, a vredi 25.000$.

* Igrači novog šampiona će zaraditi po 92.000 dolara, a igrači poraženog tima po 46.000$.

* Prvi Superboul odigran je 15. januara 1967. godine na legendarnom Memorijalnom Koloseumu u Los Anđelesu, a Grin Bej Pekersi savladali su Kanzas Siti Čifse 35:10.

* Najviše titula imaju Pitsburg Stilersi - 6. Po pet imaju San Francisko 49ersi i Dalas Kaubojsi.

* NFL je najpopularniji spot u SAD, od Amerikanaca koji prate bar jedan sport, njih oko 35% najviše prati ovu ligu. Drugi je bejzbol sa tek 14% pratilaca, a treći je ponovo američki fudbal, ali koledž liga (NCAA).
Beta/AP
* Tokom Superboula potroši se oko 12,3 milijarde dolara na robu, dresove i hranu koji su u vezi sa ovim događajem. To je oko 68,2$ po osobi.

* Ovogodišnji Superboul bi trebalo da donese oko 600 miliona dolara zarade Njujorku, i oko 400.000 posetilaca gradu i regionu.

* Utakmica sa MetLajf stadiona prenosiće se u 180 zemalja i na više od 25 jezika. Svoje predstavnike na stadionu imaće televizije iz Brazila, kine, Danske, Francuske, Nemačke, Mađarkse, Meksika, Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva.

* Prošlogodišni SB, u kojem su Baltimor Rejvensi pobedili San Francisko 49erse, bio je treći najgledaniji TV program u istoriji SAD, sa oko 110 miliona gledalaca.

* Samo za Dan zahvalnosti Amerikanci pojedu više hrane i popiju više pića nego na dan Superboula.
Beta/AP
* Pretpotavlja se da će Amerikanci tog dana popiti oko 50 miliona čaša piva

* Poseban deo Superboula je šou na poluvremenu. Prethodnih godina za zabavu tokom pauze su bili zaduženi pokojni Majkl Džekson, Madona, U2, Pol Mekartni... Ove godine će u centru pažnje biće dvostruki osvajal Gremi nagrade Bruno Mars, dok će himnu SAD izvesti biti američki soprano Rene Fleming.

* Karta za prvi Superboul koštala je 6$, a ove će iznositi između 500 i 2.600 dolara.

* Na crnom tržištu (kod tapkaroša), cena karata dostiže i četvorostruku vrednost od originalne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: