MOK odbacio inicijativu Izraela

Predsednik MOK Žak Rog nije uvažio zahtev Izraela da se tokom otvaranja Igara u Londonu održi minut ćutanja u čast 11 izraelskih sportista.

Izvor: MJ

Četvrtak, 17.05.2012.

18:11

Default images

Izraelski olimpijci bili su žrtve otmice koju su izveli Palestinci u Olimpijskom selu tokom Igara 1972. u Minhenu.

Zamenik ministra inostranih poslova Izraela Deni Ajalon zatražio je od MOK da na otvaranju Igara u Londonu 27. jula bude održan minut ćutanja povodom 40 godina od smrti sportista i trenera izraelskog olimpijskog tima.

U odgovoru Roga navodi se da će on u Londonu prisustvovati tradicionalnom posebnom pomenu koji organizuje izraelska delegacija. On je istakao da je MOK već zvanično odao počast nastradalim olimpijcima, ali nije potvrdno odgovorio na zahtev.

"Molim vas budite uvereni da u olimpijskoj porodici sećanje na žrtve užasnog masakra iz Minhena 1972. nikada neće izbledeti", piše u saopštenju.

Ajalon je, ipak, rekao da je takav odgovor neprihvatljiv jer odbacuje osnovne principe opšteg bratstva na kojima bi trebalo da počivaju olimpijski ideali.

Prema izraelskom zvaničniku, nije bio napadnut samo izraelski tim već i Olimpijske igre, i međunarodna zajednica.

Zato je neohodno da Olimpijske igre kao celina odaju počast javno, a ne da to bude dogadjaj na marginama Igara, ocenio je Ajalon.

Portparol MOK Mark Adams rekao je da olimpijska organizacija shvata to pitanje vrlo ozbiljno.

Tokom Igara Olimpijski komitet Izraela organizuje prijem u znak sećanja na žrtve, i MOK je tu uvek prisutan, a London neće biti izuzetak, istako je Adams.

Olimpijske igre u Minhenu bile su prve u Nemačkoj posle Igra u Berlinu 1936. održanih u vreme nacista.

Tokom druge nedelje Igara u Minhenu 1972, osam pripadnika palestinske terorističke organizacije “Crni septembar“ upalo je u slabo obezbeđeno olimpijsko selo i zatočilo izrealske olimpijce.

Dan kasnije, kad su Palestinci prebacivali taoce u avion, intervenisala je nemačka policija. U opštem metežu po mraku, poginula je grupa sportista i trenera i pet od osam terorista.

Izraelska obaveštajna služba je godinama tragala i našla trojicu preživelih napadača i likvidirala ih.

Posle napada Igre u Minhenu su nakratko bile prekinute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: