Nova vest
Košarka

Subota, 28.08.2010.

16:56

Kinezi namučili Grčku

Košarkaši Grčke pobedili su Kinu sa 89:81 u prvom kolu grupe C Svetskog prvenstva u Turskoj.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Azijski tim pružio je odličan otpor, čak je i poveo sa 66:65 početkom poslednje četvrtine, ali su Grci na iskustvo i veći broj raspoloženih igrača došli do pobede.

Heladu je predvodio Nikos Zisis sa 21 poenom, Joanis Burusis ubacio je takođe 21 (8sk.), a Vasilis Spanulis ubacio je 19. Najbolji kod Kine bio je Ji Đianlijan sa 26 poena i 14 skokova, Sun Jue postigao je 15, a Vang Šipeng 13.

Trener Kineza Bob Danvold junior postavio je zonu u odbrani od samog starta, što na početku nije donelo mnogo dobrog njegovom timu jer su Grci u kratkom intervalu postigli četiri trojke i napravili osetniju prednost već na početku.

Naročito raspoložen bio je Burusis, koji je na startu dao dve trojke, a potom su mu se prikjučili Zisis i Spanulis. Helada je održavala prednost 5-12 poena, ali nije uspevala da prelomi meč u potpunosti.

Kina je pružala otpor najviše zahvaljujući NBA zvezdi Jiju, koji je ubacio 13 poena, a podršku je imao u liku Vanga Šipenga sa 9.

Grci su u prvom poluvremenu šutnuli čak 18 puta za tri, osam puta manje za dva, ali su i pored ne baš najorganizovanije igre vodili sa 47:37.

Iako se činilo da će posle +13 na početku drugog poluvremena Grci prelomiti meč, Kinezi nisu posustajali i kombionvanom odbranom sa dosta trčanja postepeno su umarali Grke. Taktika ostavljanja Dijamantidisa samog na šutu pokazala se uspešnom tomo većeg dela meča (3-13 za tri poena).

Posle sjajnog zakucavanja Suna Juea Kina je prvi put došla na -3, a posle šest uzastopnih poena Žužua na kraju treće četvrtine bilo je 65:62 za Grke.

Ekipa Boba Danvolda odlično kreće i poslednje period, a Ji sa četiri uzastopna penala donosi svom timu prvo i jedino vođstvo na utakmici. Kada se meč lomio Kinezi nisu dobro gradili koš, pa su Grci dobili previše drugih napada.

Zisis se najbolje snalazio protiv atipične odbran Kineza i sa dve uzastopne trojke doneo je Grcima prednost 77:68. Činilo se da je meč tada definitivno gotov, ali opuštanje Grka i trojka Suna uz mnogo sreće ponovo vraćaju Kinu u igru (81:79).

Međutim, tada je do izražaja došla nezrelost Kineza, nekoliko napada završili su nerezonski i brzopleto, a na drugoj strani su i dalje dozvoljavali rivalu skokove u napadu (ukupno 14). Ekipa Jonasa Kazlauskasa znala je to da iskoristi i upiše prve bodove na SP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu