Nova vest
Tenis

Subota, 18.08.2018.

20:15

Novak posle dva i po sata "slomio" Čilića za finale Sinsinatija!

Novak Đoković se plasirao se u finale Mastersa u Sinsinatiju pošto je sa 2-1 u setovima pobedio Marina Čilića.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Novak posle dva i po sata
Tanjug / AP Photo/John Minchillo

Srpski igrač je posle dva i po sata velike borbe uspeo da slavi 6:4, 3:6 i 6:3.

On će u nedelju od 22 sata igrati svoje šesto finale Mastersa u Sinsinatiju, prethodnih pet je izgubio, a protivnik će mu biti bolji iz duela Davida Gofana i Rodžera Federera.

Đoković je igrao nervozno i bez prave koncentracije tokom većeg dela meča, ali je meč rešio jednim fantastičnim potezom u osmom gemu trećeg seta.

Pri rezultatu 4:3 u servis gemu Čilića je imao dve brejk šanse. Čilić je obe anulirao relativno lako. Novak je nakon toga prvo ciljao bekhend Čilića, ovaj je promašio i pružio Đokoviću treću šansu za brejk koju je Srbin iskoristio spektakularnom forhend paralelom na liniji, koja je isprva delovala kao da ide van terena.

Đoković je tim brejkom za 5:3 prelomio meč i lagano odservirao za pobedu. Međutim, tek tada u finišu je uspevao da pronađe prave udarce.

Meč je započeo lošom realizacijom iz prvog i odličnom iz drugog servisa. Ni to Novaku nije smetalo da u trećem gemu napravi brejk protiv Hrvata kome je koncentracija naglo popustila u narednih nekoliko gemova kao da je Čilić bio odsutan.

Promašivao je, a Đoković samo mogao da se zahvali i solidnom igrom dođe do prednosti 3:1.Iako je momak iz Hrvatske imao svojih šansi, Đoković je održao nivo igre dovoljan da osvoji set.

Drugi set je počeo vrlo nervozno bez nekog vidnog razloga i to se odmah odrazilo na rezultat. Čilić je vrlo lako došao do brejka i 2:0.

Đoković nije uspevao da "poveže konce" igre i tek kada je bilo kasno, a Marin duplim brejkom otišao na 5:1 Novak je zaigrao malo bolje.

Napravio je brejk i smanjio rezultat na 5:3, ali više od toga nije mogao u tom setu.

U trećem setu kao da se "uključio" novi Novak. Prvi servis je počeo da ga služi dobro pa je osvajao daleko veće procente poena posle tog udarca i smanjivao Čiliću prostor za napade.

Promenio je i taktiku pa je malo više forsirao protivnikov bekhend, jer je Čilić iz forhenda vrlo žestoko i udarao po lopti i pogađao. Novak je uspeo da napravi brejk za 3:1 i delovalo je kao da je meč u tom trenutku rešen.

Čilić se umesto toga ekspresno vratio ribrejkom, da bi koji gem kasnije poklekao još jednom, a Đoković svoj skor protiv odličnog Hrvata povećao na 15-2 u pobedama.

III set

6:3 Pobeda Đokovića i šesto finale! Novak je uspeo da odservira jako, precizno i nije pružio protivniku šansu da se vrati.

5:3 Brejk Đokovića! – Sjajan ritern Đokovića, Čilić kasni sa reakcijom i šalje lopticu u aut za 15:30. Novak je napao drugi servis, Čilić je posle nekoliko udaraca pogrešio i omogućio Srbinu dve brejk lopte. Prvu je sprečio asom, a drugu servis vinerom. Gađao je potom Đoković bekhend rivala i dobro procenio jer je Marin pogodio mrežu za treću brejk loptu, a Novak je apsolutno neverovatnom paralelom koja se vraćala u teren spinom osvojio brejk.

4:3 Novak – Smeč Novaka po sredini terena gde je bio Čilić, Hrvat ne uspeva to da vrati i Đoković ima 30:15. Hrvat je izašao na mrežu u narednom poenu posle jake paralele i osvaja poen za 30:30, a Novak as udarcem i servis vinerom osvaja gem.

3:3 Čilić poravnava – Jakim forhendom otvara gem Marin i u istom maniru do kraja odigrava snažno. Oslanjao se na servis i sa jednim izgubljenim poenom osvojio gem.

3:2 Čilić odmah vraća brejk. Do tri brejk šanse je došao vrlo brzo 0:40, a tek je u četvrtom poenu posle jednog prokokckanog čelendža Novak odigrao dobro i namestio smeč za 15:40. Usledila je jedan-dva kombinacija za 30:40, a onda i greška Čilića za 40:40. Međutim, dva loša prva servisa koštala su ga brejka jer je prvo servirao u forhend Čiliću, a onda duplom greškom poklonio gem i brejk.

3:1 Brejk za Novaka! – Fantastičan poen za Đokovića pri rezultatu 15:0 za Čilića. Novak je vratio lob na liniju posle kvalitetnog napada Marina i onda iznudio grešku, pa još jednu za dva poena i 15:30. Marin posle jakog servisa za 30:30 pogađa mrežu i od nje loptica ide u aut pa Novak ima brejk loptu koju koristi greškom Čilića.

2:1 za Đokovića –
Čilić ima problema sa dubokim loptama i kada Đoković uspeva da ih pogađa, obično njegov protivnik greši. Novak sjajnim vinerom uz liniju osvaja tri poena za 40:0. Promašio je jedan udarac, ali odservirao as za novu prednost.

1:1 – Čilić odlučno ulazi u poene kada servira i osvaja dva za 30:0. Đoković riternom dolazi do 15:30, ali onda Marin sa dva asa osvaja gem za 1:1.

1:0 Novak – Jako dobar "reset" Novaka četiri ubačena prva servisa, uslovili su promašaje Čilića za lagan prvi gem Đokovića u trećem setu.

II set

6:3 Čilić osvaja set – Servisima diktira tempo Hrvat i samo koristi to za dva brza poena za 30:0. U drugom je Đoković imao šansu za pasing šot, ali je poslao loptu u mrežu. Nova mreža i nove set lopte, ovog puta na servis hrvatskog tenisera.

5:3 Novak smanjuje– Čisti liniju Čilić u prvom, jako udara u drugom poenu i posle dva poena ima prednost 0:30 na servisu Đokovića. Trećom greškom Đoković mu daje dve vezane set lopte, da bi prvu spasao forhendom po paraleli, a drugu bekhendom po paraleli! Izašao je na mrežu nakon toga Novak i volejem uzeo poen, a četvrtim direktnim poenom uzeo i gem.

5:2 Đoković vraća jedan brejk – Dvaput izbacuje Marin posle napada protivnika pa Novak vodi 0:30. Međutim, kako dobije kratko loptu Čilić napada i osvaja poene suviše lako kao što je uradio i forhendom za 15:30. Međutim, bekhend je problem i njime pogađa mrežu za dve brejk lopte za Đokovića 15:40. Jednu uspeva da anulira, ne i drugu, pa Đoković smanjuje zaostatak.

5:1 Novi brejk za ČIlića – Dva vinera za Čilića, ukupno 16 u setu i 0:30 u servis gemu srpskog igrača. Novak je do kraja ovog gema napravio samo jedan. Na 15:30 Novak je imao čistu poziciju za poen, gađao je stranu na kojoj je Čilić ostao i posle povratne lopte Novak je izbacio u aut za 15:40. Duplom greškom Đoković poklanja dupli brejk rivalu.

4:1 Čilić spasava brejk loptu – Odličan napad Novaka i dobar poen, ali Čilić se uzdiže i sa dva dobra udarca namešta 40:15. Novak napada pod noge što Čilić ne uspeva da vrati, a u narednom poenu šalje dijagonalu u aut za 40:40. Linija, linija i na drugoj strani, pa promašaj Čilića i Novak je imao brejk loptu, ali Čilić strašno jakim forhendima to anulira. Posle nekoliko izjednačenja, Čilić pogađa vrh mreže, loptica prelazi preko, a on uz mnogo sreće osvaja poen za prednost i onda smečuje za 4:1.

3:1 Gem sa nulom za Đokovića – Novak je izašao na mrežu posle paralele, a momak sa druge strane mreže poslao predug lob. Poslao je onda i loptu u mrežu da bi za tili čas Đoković as udarcem došao do 40:0.

3:0 Čilić – Kada uđe u razmenu, Čilić igra dobro. Na servisu greši i tako sa dve duple servis greške uvodi gem u tesnu završnicu i igranje na razliku 40:40 iako Novak nema igru u ovim trenucima. Uspeva ipak da dođe do prednosti pa posle greške Đokovića potvrđuje brejk.

2:0 Brejk za Čilića – Nervozan Đoković na početku drugog seta. Loš u razmenama pa njegov rival osvaja prva dva poena u gemu 0:30. Velikim promašajem poklanja tri uzastopne brejk loptice Čiliću 0:40. Kod prve je vrh mreže bio naklonjen Novaku, na drugoj je servis bio dobar, ali kod treće Đoković pogađa mrežu i Čilić pravi brejk.

1:0 Čilić – Dupla greška, pa as Čilića, hrvatski igrač se pitao u svakom od poena prvog gema ovog seta i na kraju ga servis vinerom i osvojio.

I set

6:4 Đoković osvaja prvi set – Novak je zahvaljujući servisu osvojio dva poena, a Čilić jedan razornim forhendom. Novim napadom primorao je Đokovića na grešku za 30:30, a onda riternom na kiks i lopticu u mreži za drugu brejk loptu 30:40. Servis je recept - tako se Đoković izvukao i kod druge brejk prilike. Vrlo inteligentan forhend, Čilić na krivoj nozi i set lopta za Srbina. Posle duže razmene nekoliko dubokih loptica, Čilić izbacuje u aut i Novak osvaja set.

5:4 Novak će servirati za set – "Tera" Novak Čilića nekoliko metara iza terena i u tim situacijama se hrvatski igrač ne snalazi i promašuje. Novak je imao 15:30 na servisu Čilića, ali je Marin pogodio tri dobra poena i gem osvojio forhendom na samoj liniji terena.

5:3 Od 40:0 do 40:40 – Kratka loptica Čilića, Novak to koristi i napada paralelu sjajno, čisti ugao za 15:0. Servisom osvaja drugi, a vinerom iz forhenda i treći poen za 40:0. Šalje preko osnovne linije Đoković lopticu, Čilić zatim pogađa ćošak i namešta smeč posle kog osvaja i drugi poen, a onda i treći izlaskom na mrežu 40:40! Volejem na mreži Đoković uzima prednost, a Čilić opet napada, Srbin promašuje za novo izjednačenje. Do kraja gema su viđena još dva izjednačenja, a Novak rešava gem prvim bekhend vinerom.

4:3 –Dva dobra napada Čilića, pa potom i treći as, Hrvat deluje daleko sigurnije dok lagano dolazi do gema servis vinerom bez izgubljenog poena.

4:2 Đoković – Loše koristi Novak prve servise, uzima tek 38 odsto poena kada pogodi prvi, pa Marin tako posle tri poena vodi 15:30 na servisu Novaka. Imao je zicer na mreži za dve brejk šanse, ali je promašio. Novak mu je poklonio prvom duplom greškom brejk šansu. Usledila je opomena Fergusa Marfija zbog prekoračenja vremena za servis. To kao da je razmrdalo Novaka koji je odigrao jedan odličan poen posle opomene i zaigrao nešto bolje pa osvojio gem.

3:2 Čilić smanjuje –
Po jedan poen osvaja svaki od igrača. Čilić je svoj rešio dobrim bekhendom. Novak promašuje paralelu za 30:15 u korist Hrvata koji sjajnom dijagonalom namešta poen na mreži za 40:15 i ubrzo potom gem.

3:1 Đoković – Nešto agresivniji Čilić, ali ovog puta i precizan. Đoković se branio i izgubio dva poena za 0:30. Do 15:30 je došao servisom, a izjednačio je dobrim udarcem u telo Čilića. Hrvat je probao da izađe na mrežu, ali nije stigao da reaguje dobrim volejem i posle četiri poena je bilo 30:30. Kombinacija servis-forhend dijagonala vraća prednost srpskom igraču 40:30. "Ošamario" je lopticu Čilić i direktnim poenom iz forhenda uzeo poen za prvi "đus" u meču. Servisom Novak potvrđuje gem i brejk nakon toga.

2:1 Brejk za Đokovića – Dva promašaja Marina u tri poena pokazuju da još nije u ritmu. Novak je poveo 15:30 na servisu protivnika, a kada je Čilić zakucao loptu u mrežu, Đoković je došao do prve dve brejk lopte na meču 15:40. Čilić potom šalje još jednu lopticu u aut i Đoković pravi prvi brejk.

1:1 – Novak dobro servira i tera Čilića na greške. Izuzev agresivnog napada Čilića u prvom poenu gema, Novak je sve ostale rešio lako, dok je Marin uglavnom grešio.

1:0 Čilić – Nekoliko dobrih servisa za Marina Čilića. Đoković je dobro pročitao protivnika na 15:0, ali nije uspeo da pogodi pasing šot. Posle toga Srbin je osvojio jedan poen, ali Čilić gem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

472 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d