Nova vest
Tenis

Utorak, 07.04.2015.

09:35

Novak: Bez bespotrebnog pritiska

Novak Đoković kaže da nije mogao da poželi bolji start sezone, ali i da se ne zaleće previše posle titula u Melburnu, Indijan Velsu i Majamiju.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

Na pitanje novinara da li je 2015. godina nova 2011, Đoković je odgovorio:

“Nadam se, ali tek je početak i ne želim ništa da predviđam i ne bih bespotrebno da stavljam pritisak na sebe. Naravno, već ima dosta očekivanja i moram da se nosim sa time gde god da odem“.

“Ipak, nisam mogao ni da poželim bolji start sezone, osvojio sam tri velike titule i nadam se da će mi to koristiti pred sezonu na šljaci. To je ekstremno važno za mene pred Rolan Garos. Videćemo, dobro se osećam na terenu, ali idemo polako, turnir po turnir“, dodao je srpski teniser, koji će već sledeće nedelje igrati u Monte Karlu.

Đoković je postao prvi teniser u istoriji koji je tri puta osvojio ’duplu krunu’ – Indijan Vels i Majami.

“Lepo je i laska mi kad čujem da sam ostvario još jedan rekord, naravno da obraćam pažnju na to. Bilo je koje dostignuće koje ide u istorijske udžbenike cenim mnogo i ponosan sam na njega jer sam vredno radio za to. Ipak, to nije nešto zbog čega će me disciplina napustiti, naprotiv, samo će me dodatno motivisati. Zadržaću istu rutinu i isti mentalni sklop koji me je doveo do ove pozicije“.

Jedna od najvećih Novakovih prednosti u odnosu na ostale jeste fizička spremnost. Ali ne samo to.

“Veliki napredak u mojoj karijeri desio se kad sam uspeo da tokom cele sezone održim konstantnost u kondiciji, bez obzira na broj odigranih mečeva i turnira. Za to je zaslužan moj kondicioni trener i ceo tim koji se trudi da budem fit i na visokom nivou tokom sezone. Naravno, postoje mečevi kao sa Marijem u kojima se dogodi pad, osećao sam se iscrpljeno jer sam mnogo igrao i putovao u prethodnih mesec i po dana. Ipak, uspeo sam ponovo da se oslonim na zalihe energije koje imam, da se održim tokom meča i da u trećem setu odigram onako kako sam želeo, kao da nisam bio previše umoran iako smo igrali dva i po sata. Ipak, nije fizička sprema jedina stvar – tenis je individualan i složen sport, potrebna je prava ravnoteža između fizičke sprem, mentalne snage i emotivnog mira i samopouzdanja“, kaže prvi teniser sveta.

Đoković je prvi čovek koji je pobedio u deset uzastopnih Masters finala, još od Šangaja 2012. godine, a novu energiju uneo je i trener Boris Beker.

“Beker je imao uticaj na moj mentalni pristup velikim mečevima, turnirima. Mnogo razgovaramo o načinu na koji treba da se izborim sa emocijama na terenu, kako da usmerim misli i da se spremim na borbu kako bih pobedio“.

Na konstataciju novinara da se njegovo ime sve češće spominje u diskusijama o najboljem svih vremena, Novak je rekao:

“Meni je teško da procenim da li zaslužujem ili ne da budem deo tih diskusija. Ali ako čujem da to jeste slučaj, onda je to lepo priznanje za sve što sam do sada postigao u karijeri. Ipak, osećam da imam još mnogo godina pred sobom i nadam se da ću još više zaslužiti da se nađem u takvim pričama“.

Srbiju posle Vimbldona čeka meč četvrtfinala Dejvis kupa sa Argentinom u Buenos Ajresu.

“To je još daleko, ne znam hoću li igrati. Teško je reći u ovom trenutku“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu