Nova vest
Tenis

Nedelja, 28.11.2010.

20:24

Federer briljantno do trofeja!

Drugi teniser sveta Rodžer Federer pobednik je Masters kupa u Londonu, pošto je pobedio svog najvećeg rivala Rafaela Nadala sa 6:3, 3:6, 6:1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Švajcarac je tako došao do 66. trofeja u karijeri, a peti put je slavio na završnom turniru u sezoni.

Federer je u pojedinim momentima igrao kao u najboljim danima i sasvim zasluženo je došao do trijumfa, osmog u 22 meča sa Nadalom. Španac je ove sezone osvojio tri Grend slem turnira, ali još mu nedostaje titula sa Masters kupa.

Prvih nekoliko gemova proteklo je u, fudbalskim žargonom rečeno, početnom ispitivanju snaga. Kako je vreme prolazilo, poeni su postajali sve kvalitetniji, a Federer je delovao za nijansu sigurnije u svoje udarce.

Švajcarac je u meč ušao sa jasnom ofanzivnom orijentacijom, a nije prezao ni od napada bekhendom, koji ga je posebno dobro služio.

Nadal je pri rezultatu 3:3 imao 0:30, ali Federer se izvukao osmišljenim napadima, da bi već u sledećem gemu napravio prelomni brejk. Švajcarac je snažnom forhend paralelom došao do prve brejk lopte u meču, a potom je skraćenom bekhend dijagonalom i napravio brejk oduševiviši publiku u Londonu.

Sledeći gem bio je stvar rutine i Rodžer je za nešto više od pola sata došao do vođstva u setovima.

Statistika je idealan pokazatelj koliko je Nadal igrao pasivno – imao je dva direktna poena i četiri neiznuđene greške, dok je Federerov odnos bio 14/9.

Španac je očigledno bio svestan toga jer je drugi set počeo neuporedivo agresivnije, prevashodno iz forhenda.

Napadački pristup vrlo brzo se isplatio jer je Nadal u četvrtom gemu napravio brejk. Federer je pogodio samo jedan od šest prvih servisa, a i taj jedan poen okončan je ’bombom’ Nadala iz riterna. Španac je stigao do dve uzastopne brejk lopte, a iskoristio je drugu nakon što je Rodžer pogrešio jer nije uspeo pravovremeno da se izmakne na forhend.

Nadal se odlično kretao, do kraja seta nije dozvolio Federeru ni da dođe blizu brejka, a do izjednačenja je došao spektakulatnim bekhend slajsom – 1:1 posle 66 minuta igre.

Igra se potpuno rasplamsala početkom odlučujućeg seta, a u četvrtom gemu Federer je iz potpuno bezazlene situacije uspeo da dođe do brejka. Vodio je Nadal 40:15 na svoj servis, ali Švajcarac uspeo da preokrene i dođe do brejk lopte. Španac nije pogodio prvi servis, a onda je Federer dubokim riternom pod noge suparniku trasirao sebi put ka poenu i potom realizovao šansu.

Nadalova igra potpuno se raspala, u narednom servis-gemu tri puta je poslao lopticu u mrežu i Federer je novim brejkom obezbedio pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu