Zvezdina realnost – 64 igrača za četiri leta i jedna titula

Dobro je poznato da se srpski fudbal ne nalazi u najboljem stanju u poslednjih desetak godina.

Podeli
Starsport
Starsport

Klubovi svake godine menjaju skoro pa kompletne timove, pre svega zbog teške finansijske situacije, pošto igrači koji “eksplodiraju“ ili jednostavno budu interesantni stranim klubovima uglavnom završe u njihovim redovima.

Fudbalski timovi žive od njihove prodaje i to je jednostavno trenutna realnost srpskih ekipa. Zbog toga dolazi se do problema sa konstantnošću i postavlja se večito pitanje kako ih ubediti da ostanu još koju godinu?

Takva sudbina u poslednjih nekoliko godina prati i Crvenu zvezdu, koja svakog leta u svoje redove dovede bar 15 do 20 igrača, jer je prosto nemoguće održati isti tim od prethodne sezone.

Starsport
Starsport

Omladinski timovi rade dobro, pa svake godine iskoči po nekoliko talenata od kojih Zvezda ili Partizan putem prodaje uspevaju da obezbede egizistenciju.

Svedoci smo da je klub iz Ljutice Bogdana od leta 2014/2015 doveo u klub čak 64 igrača, od kojih je bilo dosta promašaja, a tu pre svega mislimo o stranim igračima.

Ipak, kao što smo rekli bilo je i onih od kojih Zvezda živi, koji su prodavani za par miliona, a većinom su to “naša“ deca. Podsetićemo od leta 2014/2015 ko je to sve dolazio na stadion “Rajko Mitić“, a za to će nam pomoći Transfermarket.

Sezona 2014/2015 – Pogodak sa Kataijem, ali loše procene za Parkera, Salamija...

Starsport
Starsport

Sezona 2014/2015 dolasci:

Nenad Gavrić250.000e
Daniel Avramovski250.000
Mamadu Mbođ100.00
Miloš Cvetković – sl. igrač
Aleksandar Katai – pozajmica
Nikola Antić – sl. igrač
Stefan Đorđević – sl. igrač
Predrag Đorđević – sl. igrač
Đorđe Despotović – sl. igrač

Leto 2014. godine Crvena zvezda je dočekala kao šampion Srbije, međutim UEFA je suspendovala beogradski klub iz evropskih takmičenja zbog kršenja finansijkih propisa i finansijskog fer-pleja.

To ipak nije omelo crveno-bele da dovedu čak 18 pojačanja, a većinom sve bez obeštećenja, jer su dolazili u klub kao slobodni igrači.

Kao jedno od najvećih, svakako je Aleksandar Katai koji je došao na pozajmicu u klub, dok se dosta očekivalo i od Džošue Parkera, Nenda Gavrića, Danijela Avramosvkog...

Zvezda je transfer potrošila samo 600.000 evra, od čega su Gavrić i Avramovski dovedeni za po 250.000 evra, dok je Mamadu Mbođ stigao za 100.000.

Sa druge strane, klub su napustili brojni igrači, a šampion Srbije profitirao je tri milona evra – 2.500.000 od prodaje Maksimovića u Torino i 500.000 od Abiole Daude koji je pojačao holandski Vitese.

Starsport
Starsport

Sezona 2014/2015 dolasci:

Damir Kahriman – sl. igrač
Petar Orlandić – sl. igrač
Saša Stojanović – sl. igrač
Bogdan Planić – iz OFK Beograda
Miloš Bosančić – iz Gjeongnama
Džošua Parker – iz Domžala
Gbolahan Salami – pozajmica
Dušan Anđelković – sl. igrač
Aleksandar Luković – sl. igrač
* Za Planića, Bosančića i Parkera nema podatak za koliko su dovedeni

Iako je sezona bila neuspešna, crveno-beli su uradili pravi posao pošto su šansu dali mladim igračima, od kojih će kasnije “debelo“ profitirati.

Pre svega mislimo o Marku Grujiću, Luki Joviću, Vukašinu Jovanoviću, Mihaili Ristiću i Filipu Manojloviću.

Ovde se vraćamo na početak teksta gde smo govorili kako je za uspeh obezbediti kontinuitet, ali usled teške finansijske situacije to je teško uraditi.

Od pojačanja, u klub su još došli kao slobodni igrači, Gbolahan Salami, Miloš Bosančić, Aleksandar Luković, Damir Kahriman, Petar Orlandić, Saša Stojanović, Dušan Anđelković...

Zaključak: Takmičarska godina je završena na drugom mestu u Superligi Srbije, a ispostaviće se da je Zvezda promašila sa pojačanjima, ali pogodila sa omladinskom školom.

Sezona 2015/2016 – odličan posao tokom leta i skupocene prodaje

Starsport
Starsport

Sezona 2015/2016 dolasci:

Marko Grujić – 1.000.000 pozajmica
Slavoljub Srnić420.000e
Srđan Plavšić 350.000
Damijen le Talek250.00
Mičel Donald 200.000
Bruno Matoš 120.000
Uroš Račić 90.000
Idan Vered – sl. igrač

Ako je prethodno leto bilo veoma mršavo što se tiče kupovine i prodaje, ova godina je sušta suprotnost.

Klub iz Ljutice Bogdana je od prodaje igrača zaradio čak 14.350.000 hiljada evra, a velike zasluge idu i mladoj reprezentaciji Srbiji koja je to leto osvojila Svetsko prvenstvo, a veliki broj igrača Zvezde je bio u tom timu.

Od prodaje se izdvaja ona Marka Grujić koji je prodat u Liverpul za sedam miliona evra, ali ga je Zvezda uzela na pozajmicu koju je platila jedan milion, pa je faktički inkasirala 6.000.000.

Od pojačanja, ne znamo koje prvo da pomenenom, s obzirom da je bilo zaista nekoliko veoma dobrih.

Srđan Plavšiće je stigao za 350.000 hiljada evra, Slavoljub Srnić za 420.000, Hugo Vijeira je došao kao slobodan igrač, kao i Aleksandar Katai o Luis Ibanjes.

Le Talek i Donald su dovedeni iz Mordovije za 250.000, odnosno 200.000 hiljada evra. Dok je Uroš Račić iz omladinske škole OFK Beograda stigao za 90.000.

Starsport
Starsport

Sezona 2015/2016 dolasci:

Zoran Rendulić – sl. igrač
Luis Ibanjes sl. igrač
David Babunski sl. igrač
Edson Silva sl. igrač
Vladimir Jovović 50.000e
Predrag Sikimić 12.000
Ugo Vijeira – sl. igrač
Nemanja Supić – sl igrač

Naravno, bilo je i promašaja što je normalno kada dovedete 15 igrača, jer realno ne mogu svih petnaest biti pun pogodak. Izdvajamo, Bruna Matosa koji je plaćen 120.000 hiljada Novom Pazaru, dok su Idan Vered, David Babunski i Nemanja Supić stigli kao slobodni igrači.

Usled dobrih pojačanja stigla je i jedina titula u ova tri leta, a najbolji strelac šampionata bio je Aleksandar Katai sa 21 postignutim golom.

Sa druge strane klub se “obrukao“ u kvalifikacijama za Ligu Evrope, pošto je poražen u prvom kolu kvalifikacija od Kairata iz Almatija.

Od onih 14 miliona evra koliko je Zvezda zaradila treba spomenuti transfere Predraga Rajkovića u Makabi Tel Aviv za tri miliona, Luke Jovića u Benfiku za 600.000 evra, Ifeanija Onjila u Al-Fasali, dok je na zimu otišao i Vukašin Jovanović koji je pojačao Zenit.

Zvezda je od ovog transfera zaradila dva miliona evra. Od ovolikih miliona trebalo bi spomenuti da nije sve išlo u kasu Crvene zvezde, pošto nisu svi igrači bili u potpunom vlasništvu kluba iz Ljutice Bogdana.

Zaključak: Ubacivanje mladih igrača u prvi tim u sezoni 2014/2015 plus nekoliko dobrih pojačanja tokom leta, daju “nam“ osvojenu titulu kao i veliki zaradu od transfera.

Sezona 2016/2017: Godina za zaborav i loše procene prilikom transfera

Starsport
Starsport

Sezona 2016/2017 dolasci:

Milan Pavkov300.000e
Stefan Miloševć 300.000
Abraham Frimpong 100.000
Milan Senić 90.000
Stefan Ilić 50.000
Marko Poletanović – pozajmica
Džon Ruis – sl. igrač
Andrija Luković – sl. igrač
Pablo Mouče – pozajmica
Adam Mičel – sl. igrač

Posle sezone bez poraza u Superligi Srbije i 28 bodova više na tabeli od ljutog rivala Partizana, usledila je možemo reći jedna lošija.

Odmah da kažemo, takmičarska godina nije bila katastrofalna, borba za titulu vođena je do poslednjeg kola, Zvezda je napravila nekoliko dobrih transfera, ali bilo je tu dosta promašaja.

Pablo Muče je stigao kao veliko pojačanje, Džon Ruis takođe, Tomas Fibel je trebalo da ima ulogu koju je nekada davno imao Ibrahim Gaj, dok su Milan Pavkov i Stefan Milošević plaćeni po 300.000 hiljada evra, a ukupno su odigrali pet utakmica.

Sa druge strane kao velika pojačanja pokazali su se Ričmond Boaći koji je stigao ove zime, dok je Gejlor Kanga u timu od prošlog leta.

Kao i svake godine, najbolji igrači su prodavani, pa je tako Katai otišao u Alaves za dva miliona evra, Ibanjes u Trabzon za milion i četiristo, dok je Hugo Vijeira klub napustio i otišao u Jokohamu – Zvezda je od ovog transfera zaradila 500.000 evra.

Starsport
Starsport

Sezona 2016/2017 dolasci:

Tomas Fibel – sl. igrač
Kalid Aučo sl. igrač
Nenad Milijaš sl. igrač
Draško Đorđević sl. igrač
Ričmond Boaći pozajmica
Nemanja Milić sl. igrač
Srđan Vujaklija sl. igrač
Gejlor Kanga sl. igrač

Iako je kraj sezone bio razočaravajući, početak je mogao da obećava, pošto su crveno-beli bili na korak od prolaza u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona.

Protivik je bio Ludogorec, a klub iz Beograda poražen je tek u produžecima u prestonici Srbije. Malo sreće je nedostajalo da Zvezda obezbedi učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, a možda i da pokuša da napadne LŠ.

Na kraju, u plej-ofu za ulazak u drugo po rangu elitno takmičenje ekipa Miodraga Božovića je eliminisana od Sasuola, pa je tako san o Evropi ponovo pao u vodu.

Zaključak: Evropa izmakla za dlaku, uostalom kao i titula, višeno je nekoliko dobrih i nekoliko loših transfera, kao odlazak Miodraga Božovića. Sve u svemu burna sezona iza trofejnog srpskog kluba.

Sezona 2017/2018: Obećavajuć početak i sjajna politika dovođenja srpkih igrača

Starsport
Starsport

Sezona 2017/2018 dolasci:

Milan Borjan – sl. igrač
Milan Rodić250.000e
Nemanja Radonjić sl. igrač
Aleksandar Pešić sl. igrač
Branko Jovičić 500.000
Marko Gobeljić 100.000

O sezoni koja je tek krenula ne možemo mnogo toga da izvučemo, pošto je veoma rano davati bilo kakve prognoze.

Ipak, ovo što do sada radi uprava kluba na čelu sa Zvezdanom Terzićem može se pohvaliti. Broj od 13 igrača svakako da je velik, ali kada kažemo da je od tih fudbalera čak deset iz Srbije i da je njihov prosek 24 godine, to daje pozitivnu sliku.

Zvezda je od srpskih fudbalera trenutno dovela: Aleksandra Pešić (750.000), Branka Jovičića (500.000), Milana Rodića (250.000), Marka Gobeljića (100.000), Vujadina Savića (slobodan igrač), Nemanju Radonjića (slobodan igrač), Srđana Babića (pozajmica), Filipa Stojkovića (slobodan igrač), Milan Borjan (slobodan), Marko Gobeljić (slobodan).

Dok su od stranaca stigli Rikardinjo, Ze Markos, dok je sa Ričmondom Boaćijem potpisan trogodišnji ugovor.

Na papiru ovo za sada izgleda veoma obećavajuće, pošto je Zvezda uspela da dovede plejadu naših igrača od kojih bi narednih godina mogla dobro da zaradi.

Starsport
Starsport

Sezona 2017/2018 dolasci:

Vujadin Savić – sl. igrač
Ze Markos sl. igrač
Rikardinjo sl. igrač
Srđan Babić pozajmica
Filip Stojković sl. igrač
Damjan Gojkov sl. igrač

Kada je reč o odlascima, Mihailo Ristić je prodat za dva miliona evra Krasnodaru, Srđan Plavšić za 1,3 miliona praškoj Sparti i golman Filip Manojlović španskom Hetafeu za 1.250.000.

Klub su još kao slobodni agenti napustili Srđan Vujaklija, Marko Petković, Petar Orlandić, Nemanja Supić, Kalid Aučo, Aleksandar Luković, Stefan Ilić i Draško Đorđević.

Sezona u Evropi je startovala solidno, prva dva kola su uspešno prošla, pošto su crveno-beli eliminisali Valetu i Irtiš, dok ih u trećem kolu čeka Sparta iz Praga.

Takođe, ostvarena je pobeda i u prvom kolu Superlige Srbije, pošto je na stadionu “Rajko Mitić“ pobeđen niški Radnički sa 2:0.

Po rečima Zvezdana Terzića dug kluba se smanjuje i ukoliko se to ispostavi tačno, Crvena zvezda bi mogla polako pravi onaj kontinuitet o kojem smo pričali na početku.

Ipak, to još uvek izgleda daleko i vreme ispred nama će nam pokazati kuda stvari idu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu