Aljona Bondarenko

Aljona Bondarenko je teniserka koja je relativno kasno sazrela, pošto je debitovala na Gren slem turnirima tek 2005., kada je imala 21 godinu. Do sada nije prošla treće kolo ni na jednom od turnira ’velike četvorke’, a na Rolan Garosu nije išla dalje od druge runde. Ostvarila je turnirski prihod od oko 1,5 miliona dolara, a u aprilu ove godine bila je 19. teniserka na listi, što joj je najviši rang. Osvojila je samo jednu WTA titulu (Luksemburg), ali i šest trofeja u nižoj kategoriji.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 20.05.2008.

17:04

Default images

Počela je profesionalno da se bavi tenisom 1999. godine, ali je tek u 2003. došla do glavnog žreba u WTA konkurenciji. Prethodno je igrala isključivo na ’fjučersima’, a 2002. je osvojila titulu u Fontanafredi, kada je iz kvalfikacija došla do finala i savladala Maru Santanđelo sa 6:3, 6:0.

Tek u 2004. godini je pobedila na prvom profesionalnom susretu, u Bogoti je dobila Nuriju Ljagosteru Vives, ali je onda Fabiola Zuluaga počistila sa 6:0, 6:0. U Bariju (25.000 dolara) je u finalu savladala mlađu sestru Katarinu sa 2:6, 6:2, 6.4. Ipak, na čak 12 WTA turnira, uključujući sva četiri Gren slema, nije prošla kvalifikacije.

U 2005. godini je konačno ušla u prvih 100, već na startu je bila viceprvakinja u Hiderabadu, ali je u finalu izgubila od domaće takmičarke Sanie Mirze sa 6:4, 5:7, 6:3. Posle toga je ušla u Top 100 i nadgradila taj uspeh plasmanom u osminu finala Indijan Velsa. Na Vimbldonu je došla do treće runde, a na Baliju do četvrfinala.
Sledeće sezone je ušla u prvih 50 i osvojila titiulu na nadmetanju druge kategorije u Luksemburgu. Eliminisala je Meri Pirs, Katarinu Srebotnik i Natali Deši u prva tri kola, zatim je u polufinalu nadoknadila deficit od 2:5 u odlučujućem setu i spasla meč loptu protiv Kvete Peške i pobedila, da bi u bici za trofej savladala Frančesku Skjavone sa 6:3, 6.2. Taj podvig doneo joj uspon na lestvici od trideset mesta.

U 2007. je Bondarenkova beležila konstantno solidne rezultate – treće kolo Australijen opena, finale u Varšavi (pobedila Kuznjecovu, izgubila od Enan), polufinale Istanbula... Trijumfovala je i na jakom ’čelindžeru’ u Harkovu i postala protivnica za poštovanje za sve iz Top 20.

U igri Aljone Bondarenko mnogo zavisi od samopouzdanja i načina na koji meč krene. Ukoliko zaigra slabo i zaostane na startu, teško pronalazi put za povratak u meč. U suprotnom, tj. ako na startu ’uđe u udarac’ i krene da pogađa, dobija dodatni elan i igra znatno kvalitetnije nego inače. Aljona voli da igra agresivno sa osnovne linije i da ravnim udarcima diktira tempo u poenu. Amplituda kvaliteta u njenim partijama vrlo je velika – ume da bude komplikovan problem i za Top 10 teniserke, ali i lak plen za daleko slabije igračice. Znači, dosta se muči sa oscilacijama u igri i zato kladioci najčešće zaobilaze njene mečeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: