Konferencija za medije selektora Srbije

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi obratio se medijima poslednji put pred Svetsko prvenstvo.

Dobro došli
Zajedno ćemo pratiti poslednju konferenciju za medije selektora Srbije Dragana Stojkovića pred put u Katar.

Početak je zakazan za 12 časova.
Strelac (3 min); Strelac (11 min);
  DOM   GOS  
  0 : 0  
Konferencija za medije je završena.
Poslednje reči:
Biæemo dobri, nemojte da sumnjate.
O prognozama stranih medija:
"Ne pratim prognoze, poštujem svaèije mišljenje i svako ima pravo i slobodu. Mogu ljudi da prièaju i pišu šta god žele. Mi smo tu da ih demantujemo. Na kraju, ne igramo mi tu zbog njih. Mi želimo da vidimo Srbiju u najboljem svetlu kao prethodnih godinu i po dana. To ne može niko da nam oduzme, ta istorija je ispisana. O mnogo èemu sanjam, ali ne mogu to javno da kažem. Bilo bi pretenciozno. Rekli bi vidi ovog šta prièa, ali sanjam o mnogim stvarima. Uglavnom lepih. Na nama je da budemo sve bolji iz utakmice u utakmicu i da pokušamo da demantujemo neke koji tako gledaju. Mada, oni su nebiti. I šta pišu i šta govore i kakve prognoze daju. Jedino što ne možemo da zaustavimo to je vreme. Prošle godine na ovaj dan smo izborili vizu za Katar. Još uvek su lepa seæanja na to. Vreme ne možemo da promenimo, moramo da se adaptiramo. Greške da ispravimo, a ono što je dobro da unapredimo i dovedemo u rang vrhunskog fudbala. Modernog fudbala koji se jako promenio, a o tome šta možemo od njega da oèekujemo to æu neki drugi put da vam kažem."
Da li je realan prolazak u nokaut fazu?
"Rekao sam da igraèe još nisam video. Nadam se da su obavešteni da danas moraju biti ovde. Prvo to, a onda da vidimo u kom su stanju. Nisam neko ko olako daje neke izjave koje nisu potkrepljene verovanjem niti želim da budem interesantan medijima. Nema potrebe za tim. Idemo korak po korak, jer smo došli do tog stadijuma da moramo iæi utakmicu po utakmicu. Prve tri utakmice su najvažnije. Kada budemo te probleme rešili, onda æemo iæi u razmišljanja i procene. Prvo zdravstveni bilten, da vidimo u kom su stanju igraèi. Ide prvo utakmca sa Bahreinom, pretpostavljam da neki igraèi neæe ni igrati, nema potrebe za tim."
O prvom rivalu – Brazilu:
"Znamo da nam je prva utakmica protiv Brazila, a deset dana ranije da govorim o tome... Niti sam se spremao, niti razmišljam o tome. Brazil, svi znamo, jedan od glavnih pretendenata da postane šampion sveta. Imena na papiru nisu dovoljna, moraju da dokažu na terenu. Jedva èekam tu utakmicu. To je laka utakmica za igranje, u kom smislu? Pa da se nadigravaš. Uz respekt prema Brazilu, ali da æemo se predati. To malo sutra. Ima još vremena da se izanalizira, znamo skoro sve, mogu da izdiktiram sastav Brazila."
Ko će izvoditi penale?
"Nisam razmišljao o penalima, ko bi trebalo da šutne. Treba da šutne onaj ko æe dati gol, a verujem da svi to mogu bez problema. Imam poverenje u sve igraèe. Videæemo ako doðe do toga, ima puno kandidata koji imaju srce, staloženost, jednostavno onu stvar da ne kažem koju. Penali nam nisu doneli sreæe ni 1990. ni 1998. godine. Najvažnije je da budemo konstantni, da igamo onako kako želimo, da budemo hrabri, pa da vidimo ko je bolji. Neæemo biti vreæa za udaranje."
O zlatnim "orlićima" sa Novog Zelanda:
"To je bilo pre sedam-osam godina. Sama ta èinjenica govori da to nije ista stvar. Prvo jer su stariji, drugo jer je ovo mnogo važnije takmièenje. Ne mogu te stvari da se porede. Sigurno je dobro za njih same da su bili svetski prvaci. Nisam znao da ih je osmorica ovde, ali mi je drago jer to znaèi da imaju kontinuitet igara i razvoja karijera na pravi naèin. Nisu to igraèi koji su bljesnuli tada, pa nestali sa scene. To znaèi da su zaslužili da budu šampioni tamo, a igranju u "A" timu govorio o njihovom kvalitetu i da ja nisam neko ko pravi greške. Važno je da njihove karijere idu tim putem."
Još jednom o Mitroviću i Vlahoviću:
"Informacije koje imam je ono što sam veæ rekao je da se nadam da æe biti sve u redu. Da je Vlahoviæ u trenažnom procesu. Pretpostavljam da je u dogovoru sa klubom odluèio da ne rizikuje. Kada je Mitroviæ u pitanju, èuo sam da je na štakama – ja ga nisam video. Njega i za glavu da skratimo, on æe iæi na Mundijal. Mi do noæas imamo prilike da menjamo, ali sumnjam da æe do toga doæi. Ali kažem, Mitroviæ æe i bez noge iæi. On je svojim ponašanjem, igrama, mentalitetom, pa i povredama koje je imao, seæate se udarca koji je dobio u Beogradu. Mnogi ne bi igrali, ali on jeste. S obzirom na znaèaj takmièenja koje je pred nama, njihov psihološki sklop, pretpostavljam da postoji strah od toga da se ne desi nešto i da ne idu na Mundijal."
Da li cilj opravdava sredstva?
"I jedno i drugo. Da biste otišli u sledeæu fazu morate da bude kvalitetniji od protivnika. Svakoga koga pitate na ulici reæi æe samo da pobedimo. Meni je važan stil fudbala koji igramo. Naravno da æe semafor na kraju sve pokazati, ali generalno je i jedno i drugo bitno. Važno je da razmišljamo kako da stignemo do dovoljnog broja bodova za nokaut fazu."
O vremenu održavanja Mundijala:
"Meni ne smeta uopšte, ta odluka je doneta mnogo ranije. Svi su kritikovali zašto je Katar domaæin, mislim da su te otrovne strele išle iz tog razloga. Mislim da svi igraju u istim uslovima, danas æe im igraèi doæi u bazu. Nastavlja se u istom ritmu i nastaviæe ono što su do tada radili. Dobro je što imaš malo vremena, jer se dosta puta pokazalo da duge pripreme nakon napornih takmièenja umeju da budu eksplozivne i dovedu do konflikta. Normalno je kada ne vidiš mesec dana ni ženu ni decu. Ovoga puta toga neæe biti. Po meni, to je sasvim okej. Biæe samo jednom ovako i nikad više. Nema potrebe da se negoduje i daju negativni komentari. Biæe dobro organizovano sa sjajnim stadionima. To je sada samo i nikad više. Makar sada dok smo mi živi, ne znam šta æe biti za 200 godina."
O rasporedu:
"Raspored je takav kakav je. Što se tièe Švajcarske, neæe to biti ništa razlièito u odnosu na prve dve. Jedino što æe biti poslednja, pa æe dobiti na znaèaju. Nismo ni mi mutavi. Biæe dana za megdana."

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
O odlasku na Mundijal kao selektor i kao igrač:
"I sa jedne i sa druge strane dobro je biti na svetskom prvenstvu, nevezano u kojoj ulozi. Postoje razlike jer biti igraè i trener, nemate tu neku odgovornost. Kao trener postoji vrsta odgovornosti i ja sam toga svestan. Kada sam se prihvatao posla, znao sam šta me èeka. Verovao sam i još uvek verujem da sve ide u pravcu kako želimo da igra naš tim. Naravno da æe javnost dati svoj sud, ali niko neæe imati pravo da nas vreða. Srbija i kada gubi mora biti ispraæena aplauzom i držimo se tog standarda. Razlike su u voðenju i igranju, ali u svakom sluèaju je veliko zadovoljstvo biti deo najveæe smotre. To vam daje satisfakciju jer taj vaš rad, kako treba da izgledate na terenu i van njega, vam daje zadovoljstvo jer niste nikoga obrukali. A pobediti i izgubiti, zavisi od mnogih stvari. Biti trener ili igraè postoji razlike, ali ste na istom mestu. Tu ste jer ste zaslužili, a ne jer ste lepi i simpatièni."
O pritiscima pri sastavljanju spiska:
"Niti me je ko zvao, niti molio, suflirao... I to je dobro. Nikakve ovo epohalne odluke nisu, ljudi. Ako vas zanima zašto neko nije na spisku, a neko jeste. Na tom spisku je i Marko Grujiæ, gde je na klackalici sa minutažom. Ali on ima alibi jer je bio povreðen. Isto mali Iliæ iz Verone. Igrao sjajno protiv Norveške, posle toga povreda. To je otprilike gde bi neko mogao nešto da pita. Što si zvao ovoga, nije igrao mesec dana..."
O fudbalerima koji nisu na spisku:
"Mogu individualno da vam objasnim zašto je neko tu, a neko tu nije. Ali svi znate to, ne treba puno objašnjavati. Ne znam kako je ranije bilo, ali ja sam tek sada selektor. Nisam neko ko æe da trpi pritiske, na zadovoljenje neèijih interesa. Neko je pitao zašto Matija Nastasiæ nije na spisku. Kada se broj smanjio na 26, normalno je da je neko morao da ispadne sa spiska. Kada je u pitanju Matija nema tu žao mi je ili nije. Njegovo nestabilno zdravstveno stanje je doprinelo tome da ne bude na spisku. Kada je reè o Ristiæu on je za èetiri meseca odigrao 122 minuta. Ovo je Svetsko prvenstvo, nisu kvalifikacije. Nemate luksuza da zovete, 28,29 igraèa. Mali Terziæ je isto bio sa timom, mogu isto minute da vam kažem. Mogu sve tako do Joveljiæa, Jovanoviæa... Odluka mora da se donese i odluka mora da bude vaša. Zato ja mirno spavam. Imam korektan odnos i odluke koje donosim nisu po volji svih."
"Potrebno je da igrate dobar fudbal, da budete pametni, inteligentni, fizièki spremni, da nemate povreda... Da se sve to skocka. Da imate malo sreæe, ne mnogo. Neka stativa, neki penal... Hrvatska je napravila veliki rezultat, a dva puta su na penale prošli. Moglo je da bude obrnuto. Morate da imate èiste misli da budete bolji od protivnika. Da imate malo sreæe, da li se to zove sreæa ne znam. Potrebno je da se kockike slože. Najbolja 32 tima æe biti tamo. Zamislite koliko ima 200 i nešto zemalja, a ti si meðu 32. Srbija mala zemlja, a ti si tu. Znate kakvi su uslovi. Gde god igramo, slikam se ko malo dete. Ozbiljno, mnogo mi je lepo kada vidim te stadione. A mi... Valjda æemo doèekati da imamo dobar stadion."
O pritisku:
"Ništa mi nismo drugo od drugih naroda, medija, fudbalskih saveza... Svi oni oèekuju èuda da se dese, što bismo mi bili razlièiti. Ono što mi težimo jeste da damo sve od sebe. Ako neko bude bolji, pružiæemo ruku i tražiæemo drugu, treæu šansu. A da æemo biti problem, da, svima æemo napraviti problem. Mi imamo solidarnost na terenu i svoje neke ciljeve. Spremni smo da ih dostignemo. Moramo da gledamo šta je ispred nas. Ispred nas je Brazil, Kamerun i Švajcarska. Pokušaæemo da obezbedimo dovoljno bodova za prolazak dalje. Koliko je to bodova, ne znam." Igraèi naši ne moraju ništa, a mogu mnogo. Pa probajte ovo drugo, jer to možete. Nikakav pritisak neæe morati sa moje strane, mora samo da se umre. Ovo Svetsko prvenstvo nije pitanje života i smrti, to je nagrada za sve ono što si pokazao. Vera mora da postoji, morate da verujete. Jer èovek bez vere, ne znam šta je."
O očekivanjima javnosti:
"To je potpuno normalno. Igraèi su svesni odgovornosti koju nose. Mi u potpunosti rastereæeno idemo u Katar i to u veoma teškoj konkurenciji. Samo maliciozni ljudi mogu da daju negativne komentare. Ne volim nepotrebnu gordos, a volim potrebnu skromnost. Tako živim i moja porodica tako živi. Poslom isto tako gledam da se bavim. Rezultati æe doæi, ali morate da ih zaslužite. Skromno da odemo u Katar, kao što smo u Lisabon pre godinu dana taèno. Upravo takvo ponašanje želim da vidim, a nema sumnje da što se tièe motivacije i šanse koja nam se pruža da pokažemo svoj potencijal. Do sada je funkcionisalo kako smo svi želeli. Pokazali smo da Srbija zna da igra fudbal bez obzira ko je protivnik. Imamo tešku grupu, jednu od najtežih. To je prilika da pokažemo koliko možemo. Oèekivanja su velika, slažem se. Mi smo grupa koja poptuno skromno, spokojno i trezveno doèekuje Svetsko prvenstvo."
O formaciji:
"Mi smo u proteklih godinu i po dana, ispostavilo se da smo bili u pravu. Pokazalo se da onaj stil fudbala koji smo gajili, da je donelo rezultate. Ne odrièem se igraèa da bih udovoljio nekome, mene to apsolutno ne interesuje. Ova grupa igraèa zaslužuje da se naðe na Svetskom prvenstvu, da se ne ponavljam, po svemu što su pokazali. U kom sistemu æemo igrati, sada da vam kažem, bilo bi potpuno suludo. Moramo videti u kom su stanju igraèi, da li ima ili nema problema. Po mom mišljenju nema razloga da se menja, a menjaæe se u skladu sa situacijom na terenu. Ono u šta najviše verujem su moje oèi, ono što vidim. U statistiku ne verujem previše. Ono što budem video, tako æu se i ponašati."
O izborima u FSS:
"Nisu lepe stvari, ali tako je kako je. Ne bih to previše komentarisao. Ne intersuju me izbori, interesuju me igraèi, rezultat i predstavljanje naše reprezentacije na tako velikom takmièenju."
O Mitroviću i Vlahoviću:
"Nijedan trener ne voli kada mu igraèi ne igraju i kada su odsutni sa terena zbog povreda. Oèigledno je da su oni duže vreme van tima. Ono što je dobro, jeste što verujem da æe biti dobro. Ima jedna pesma od Aleksandre Prijoviæ koja kaže ‘nije kome je reèeno, nego kome suðeno je‘. Nadam se da æe sve biti u redu. A i da ne bude, naæi æu rešenje – lakše ili teže. Spokojno odlazimo u Katar. Verovatno æu se u narednim danima više družiti sa doktorima i medicinskim osobljem. Sa igraèima se još nisam video, oni treba danas da doðu. Trening je u šest. Oni su imali obaveze, utakmice. Nemam dileme da æe njih dvojica dati sve od sebe da budu na raspolaganj. A sad da li æe igrati ili neæe..."
O spisku:
"Oèigledno da je nešto mnogo važno èim vas je tako puno. Danas je godinu dana od utakmice sa Portugalom, utakmica koja nam je donela sve ovo zbog èega moramo biti ponosni. Postigli smo veliki uspeh, a to je da se naðemo meðu 32 ekipe na Svetskom prvenstvu. Ne samo u Evropi, nego svetu što dodaje na znaèaju. Što se tièe spiska, na širem je bilo 35 igraèa. Da li je ovo nagrada za njih 26 koji æe leteti za Katar? Mislim da to nije nagrada, veæ zasluga za sve što su uradili tokom kvalifikacija iz utakmice u utakmicu, ponašanja koje su pokazali, stvaranje atmosfere i naposletku kvaliteta koji imaju. Ovo su igraèi koji apsolutno zaslužuju da nose dres Srbije. Oni koji nisu na spisku, daleko od toga da su im vrata zatvorena. Na njih se raèuna u buduænosti. Zbog toga što smo limitirani, neko je morao da otpadne. Siguran sam da je spisak logièan splet okolnosti jer je donet hladne glave, èistih misli, bez ikakvih pritisaka i u dogovoru sa sportskim sektorom. Smatarm da ovih 26 imena koji su na spiksu zaslužuju da se naðu na spisku. Ima i objektivnih razloga zašto neki igraèi nisu na spisku. To su potpuno logiène stvari, ne želim da gledam u pasulj da li neko može da igra ili ne može. To je turnir, nema prostora za improvizacije. Ni u javnosti ne vidim negativni komentar u vezi sa tim zašto je neko tu, a neko nije. To dovoljno govori. Da li mi je žao ili mi nije žao? Nema mesta za sentiment. Kada bih mogao, sve bih ih vodio. Da li mi je žao, to je potpuno nebitno. Video sam neke selektore kako kažu da im je žao. To je obièna proza, nit im je žao, niti... Oni koji nisu na spisku, znaju zašto je to tako. Nema nikakve sujete. Bio sam malo opširniji, mogao sam i kraæe."
Piksi je tu
Počinje konferencija za medije.
Sala puna novinara

Foto: SS/B92.net
Raspored utakmica Srbije
Prijateljska
18. novembar, 16.30 Bahrein – Srbija

Svetsko prvenstvo, grupa G
24. novembar, 20.00 Brazil – Srbija
28. novembar, 11.00 Kamerun – Srbija
2. decembar, 20.00 Srbija – Švajcarska

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: