Stern: Pet evropskih klubova u NBA

Izvor: B92, Si.com

Sreda, 13.02.2008.

22:56

Default images

Komesar NBA lige Dejvid Stern pokrenuće ove nedelje temu proširenja NBA na Evropu, sa idejom da u prvoj fazi na našem kontinentu bude osnovano pet NBA ligaša. Američki sajt Sports ilustrejtid, povezan sa CNN-om, dobio je takvu informaciju iz krugova bliskih Sternu. Predlog će biti upućen tokom All Star vikenda, koji će narednih dana biti održan u Nju Orlinsu.

Uslov za domaćinstvo NBA tima je velika dvorana, koja ispunjava standarde NBA lige i dovoljnu posećenost, a u prvom redu kandidada su Madrid, Rim, London i Berlin.

Kriterijum za osnivanje klubova neće nužno biti košarkaški značaj centara, već njihov komercijalni potencijal, što u ovoj fazi u startu isključuje Beograd i druge gradove u državama slične veličine.

Londonska arena već radi (na slici dresove razmenjuju Stern i gradonačelnik Londona Ken Livingstoun, pred meč Seltiks - Timbervulvs u oktobru 2007. godine), berlinska se otvara uskoro, a Rim i Madrid pripremaju izgradnju.

Ideja je da se formiranjem pet klubova osnuje evropska divizija NBA. Razlog da se u ovom trenutku preduzme takav korak je da se preduhitri formiranje evropske lige na principu sličnom onom po kojem radi NBA.

To bi bio istinski novi korak u globalnoj ekspanziji američkih sportova. NBA već više od dve decenije organizuje gostovanja u Evropi u okviru priprema, a već su i neke zvanične utakmice igrane u Japanu.

Japan je imao prilike da ugosti mečeve bejzbol MLB lige, a sledećeg meseca sezonu će u Kini početi San Dijego i LA Dodžersi. NFL i NHL već su igrali mečeve u Velikoj Britaniji, a jesenašnji duel Njujork Džajentsa i Majami Dolfinsa igran je pred rasprodatim Vemblijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: