Serena: "Samo bez pritiska"

U jednom dahu, Serena Vilijams će vam reći da smatra da je favorit na US Openu, a onda će dodati da ipak ne želi da bude ona u koju svi upiru prst pred početak poslednjeg Gren slema sezone.

Nekada će Serena u intervjuu reći da nema nameru da “juri” određeni broj titula, a nekada je govorila da bi volela da prestigne Moniku Seleš, koja je osvojila devet slemova. Sada kada ima 11, kaže da bi bilo pogodno da ima više titula od Bili Džin King, koja ima 12.

Izvor: New York Times

Subota, 29.08.2009.

19:26

Default images

“Nekada sam ignorisala brojke, ali, što više titula imam, to više gledam u njihov broj. Najviše želim da se vratim u stanje kada me brojke ne zanimaju“, rekla je Serena.

Možda Vilijamsova samo kaže ono što joj prvo padne na pamet, a možda stvarno nije sigurna u svoja osećanja. A možda je samo odlična glumica koja preuzima uloge tokom intervjua i konferencija za novinare.

Jedno je sigurno: u proteklih 12 meseci smo videli dve osobe kako se predstavljaju imenom „Serena Vilijams“.

Pogledajte samo statistike koje smo imali pred početak US Opena 2008:

- Serena Vlijams koja nastupa na Gren slemovima imala je 25 pobeda i jedan poraz, tri titule na poslednja četiri najveća takmičenja (uključujući i trijumf na Flašing Medousu) i devet pobeda naspram svega jednog poraza nad igračicama iz Top 10.

- Serena Vilijams koja nastupa na turnirima niže kategorije imala je 21 pobedu i 11 poraza, nijednu titulu u godinu dana i tri pobede, naspram pet poraza protiv prvih 10 igračica sveta.

Kontrast u brojkama je manje naglašen kod starije sestre Venus, ali i ona igra bolje na velikim takmičenjima. Starija sestra je pored Serene najtrofejnija aktivna igračica, sa sedam osvojenih Gren slemova.

„Sestre Vilijams su jednostavno drugačija dimenzija kada igraju na Slemovima. One na to gledaju kao na svoju najozbiljniju šansu. Na drugim turnirima ne igraju pod pritiskom, oni su im samo zagrevanje“, rekla je Martina Navratilova, koja je osvojila 18 Gren slem trofeja.

U poređenju sa prvom igračicom sveta Dinarom Safinom, koja je do sada igrala tri finala Gren slema bez osvojene titule, Serena se čini kao teniski Golijat, ali je Safina zato ove godine osvojila tri titule na drugim takmičenjima.

Ukoliko pitate Serenu koji je recept za ponavljanje uspeha u Njujorku, ona će vam odmah reći da je suština u blokiranju pritiska i čuvanju nerava.

„Moram da budem stvarno opuštena. Prošle godine sam bila sasvim opuštena i veoma smirena, samo sam uživala u svakom trenutku. To je nešto što moram da povratim“, dodala je Serena.

Vilijamsova svakako zna šta je potrebno da bi uspela na najvećim turnirima, ali se i tu suočavala sa oscilacijama u igri. Analitičari su je svojevremeno kritikovali da previše vremena provodi koncentrišući se na interesovanja van tenisa, dok je i njena ljubav prema glumi uspela da je pretvori u svojevrsni brend. Serena nije samo sportistkinja, ona je poznata ličnost. Zbog ovoga mlađa sestra svuda privlači pažnju medija, ali najviše na teniskom terenu.

„Trenutno sam veoma srećna, i osećam se kao da ću igrati još nekoliko stotina godina“, zaključila je Vilijamsova, koja u septembru puni 28 godina. „Nadam se da je još titula predamnom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: