Radmanović: "Dolazim, ako ću igrati"

Izvor: Bratislav Ðorðeviæ (VOA)

Ponedeljak, 19.02.2007.

22:04

Default images

Još kao tinejdžer u dresu Crvene zvezde Vladimir Radmanović privukao je pažnju košarkaške javnosti velikim talentom i sjajnim atletskim sposobnostima. Usledio je kratak boravak u Železniku, pa NBA karijera.

Radmanović je u Sijetl stigao kao 12. igrač na draftu, a među Soniksima je ostao pet sezona. Za to vreme osvojio je nagradu za igrača koji je najviše napredovao u NBA (2004) i bio ozbiljan kandidat za najboljeg šestog igrača lige (2005). Posle te sezone produžio je na još godinu dana ugovor sa klubom (trejdovan sredinom sezone u Kliperse), i iskoristio opciju da postane slobodni agent prošlog leta. To mu je omogućilo da karijeru nastavi u Los Anđeles Lejkersima.

Kako je na tebe uticalo to što su te, dok si boravio u Beogradu, telefonom pozvali Kobi Brajant, Medžik Džonson, Fil Džekson i Vlade Divac?

To mnogo znači, to je ono što sam u principu i želeo u ovom prelaznom roku. To je bio razlog zbog koga sam i odbio Sijetl, hteo sam da odem u ekipu gde će mene hteti, a ne gde ja hoću idem. To je bio uzbuđujući trenutak, nešto na šta ne možeš hladnokrvno da gledaš. Nadam se da ću do kraja sezone ispuniti sva njihova očekivanja.

U poslednje vreme Radmanović je upravo i ispunio očekivanja. Posle slabog početka prouzrokovanog povredom šake, Radmanović od povrede Luka Voltona igra u prvoj petorci i beleži dvostruko bolji učinak. 

Šansa da se igra u prvoj petorci kod Fila Džeksona, po nekoj mojoj proceni, je zagarantovanih 25-30 minuta igranja, što meni savršeno odgovara, samo da budem na terenu, da imam više prilika...

Neprikosnoveni lider Lejkersa je po mnogima najbolji košarkaš Lejkersa, Kobi Brajant. Kakav je osećaj nastupati u ekipi sa Kobijem Brajantom?

Definitivno mislim da je ne samo jedan od najboljih igrača u ligi, nego i jedan od najboljih igrača koji će ikada igrati u NBA. Kobi je igrač koji me inspiriše. Biti sa njim na terenu i videti stvari koje on može da uradi, te neverovatne poteze, daju ti inspiraciju da i ti pokušaš da dostigneš neki viši nivo od onoga na kome se trenutno nalaziš. Mislim da je stvarno dobra stvar igrati sa njim.

Stručnjaci smatraju da bi Lejkersi tek u naredne dve, tri godine mogli da postanu ozbiljan konkurent za titulu, međutim to uopšte ne znači da u klubu ove sezone ne razmišljaju o najvišem plasmanu.
Svaka ekipa u NBA potajno priželjkuje titulu. Imati u ekipi igrača kao što je Kobi, koji ne prihvata ništa drugo osim pobede, ne ostavlja mnogo prostora za spekulacije, da li ćemo biti drugi, treći ili peti u diviziji, da li ćemo se plasirati u prvu, drugu rundu... To je totalno nevažna stvar. Glavni cilj je doći do kraja i boriti se za titulu.

Radmanović je u reprezentaciju ušao na trijumfalnom Evropskom prvenstvu 2001. u Turskoj, a godinu dana kasnije u Indijanapolisu bio je u središtu pažnje zbog čuvenog incidenta sa selektorom Svetislavom Pešićem. Igrao je i na EP 2005. godine, posle čega nije oblačio dres nacionalnog tima.

Nisi igrao na poslednjem svetskom prvenstvu u Japanu, da li očekuješ da ćeš biti u timu za evropsko prvenstvo u Španiji.

Nisam ni razmišljao o tome. Niko me nije kontaktirao ni prošle godine, nego sam na radiju saznao da nisam na spisku. Videćemo šta će se desiti.

U slučaju da dobiješ poziv, da li si spreman da igraš za reprezentaciju?

Uvek sam spreman za reprezentaciju, ali pre nego što donesem neku definitivnu odluku, moram prvo da se sastanem sa selektorom Šakotom, da popričam sa njim, oko planova vezanih za nacionalni tim i njegovih očekivanja od mene. Ne želim da me neki pogrešno shvate, ali neću da se odazovem pozivu pa da gledam kako drugi igraju, a ja sedim na klupi. Ako imaju velika očekivanja od mene, prihvatiću.

U ovoj sezoni Vlada Radmanović ubacuje u proseku 6,9 poena, uz 3,4 skoka i 1,2 asistencije po utakmici, za 18 i po minuta na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: