SAD

'Jenkiji' su uprkos slici nefudbalske nacije koja se o njima gaji u svetu vrlo ambiciozna i motivisana reprezentacija.

Izvor: Miloš Luka Novakoviæ

Petak, 30.05.2014.

19:09

Default images

Rutinski prolazak na Svetsko prvenstvo i ništa osim pobeda na domaćem terenu tokom kvalifikacija ilustruju tu činjenicu.

Trenutno ih vodi Jirgen Klinsman, koji je po dolasku na svoju poziciju srušio mnoge rekorde severnoameričkog fudbala. Na FIFA rang-listi zauzimaju 13. poziciju.

Amerikanci su već godinama redovni učesnici Mundijala, često prolaze i u drugu fazu, pa igraju sve ozbiljniju ulogu na Mundijalima.
Predstojeći predstavlja svojevrsnu smenu generacija jer se Klinsman odrekao usluga dogogodišnjeg vođe ovog tima Lendona Donovana.

Kako su došli do Brazila

Beta/AP Photo
SAD se takmičila u trećoj i četvrtoj rundi CONCACAF kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Obe runde funkcionišu po sistemu grupnog takmičenja i kroz obe su Amerikanci prošli dalje kao prvi u svojoj grupi.

U trećoj su imali više bodova od Jamajke, Gvatemale i Antigve i Barbude, da bi u četvrtoj bili prvi pored Kostarike, Hondurasa, Meksika, Paname i (ponovo) Jamajke.

Vrlo rutinski obezbedili su svoj put u Rio, uz to na dramatičan način omogućivši ljutom rivalu Meksiku da se kroz baraž izbori za Brazil.

Uposlednjem kolu kvalifikacija pobedili su Panamu 3:2, golom Johansona u sudijskoj nadoknadi. Da je rezultat ostao nerešen, Panama bi kao četvrta išla u baraž umesto Meksika.

Kvalifikacije:

Treća runda:
SAD – Antigva i Barbuda 3:1
Gvatemala – SAD 1:1
Jamajka – SAD 2:1
SAD – Jamajka 1:0
Antigva i Barbuda – SAD 1:2
SAD – Gvatemala 3:1

Četvrta runda:
Honduras – SAD 2:1
SAD – Kostarika 1:0
Meksiko – SAD 0:0
Jamajka – SAD 1:2
SAD – Panama 2:0
SAD – Honduras 1:0
Kostarika – SAD 3:1
SAD – Meksiko 2:0
SAD – Jamajka 2:0
Panama – SAD 2:3

Ključni igrači

Beta/AP Photo
Ekipa na raspolaganju Nemcu prepuna je iskusnih igrača, što može da bude mač sa dve oštrice: reprezentativci koji su tokom 2013. nastupali za SAD imaju prosečnu starost od 29 godina.

Okosnicu tima čine golman Tim Hauard (Everton),na raznim pozicijama upotrebljivi Majkl Bredli (ove godine prešao iz Rome u Toronto) i jedan od najboljih napača u CONCACAF kvalifikacijama Džouzi Altidor.

Prvi od njih je blistao na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi pre četiri godine, omogućivši 'Jenkijima' prvo mesto u grupi u kojoj se takmičila Engleska, dok su druga dvojica igrala u promenljivoj formi, ali se ona neposredno pred SP kretala uzlaznom linijom.

Vezni red smatra se udarnom snagom Sjedinjenih Američkih Država, dok Klinsman neće imati previše briga čak ni u slučaju da mu se golman povredi, s obzirom na činjenicu da je prva rezerva standardni čuvar mreže Aston Vile Bred Guzan.

Zvezda

Beta/AP Photo
U ekipi u kojoj se insistira na zajedništvu teško da se može izdvojiti igrač koji za nekoliko klasa odskače od ostalih, ali kapiten Klint Dempsi, koji trenutno nastupa za Sijetl, verovatno je najbliži tome.

Njegov spektar veština počinje od fenomenalnog pregleda igre, uz odličnesposobnosti dodavanja, azaokružen je sjajnim gogleterskim instinktom.

O nekadašnjem članu Totenhema i Fulama svi saigrači pričaju u superlativima, a iza njegove motivacije i vođstva stoji priča o tragično nastradaloj šesnaestogodišnjoj sestri, posle čijeg gubitka je Klint doživeo preokret kao fudbaler i kao čovek.

Čovek koji prelama utakmice kada je najpotrebnije, mentalno najsnažniji reprezentativac SAD, pravi kapiten.

Budući heroji

Beta/AP Photo
S obzirom na lošu formu svojih napadača, Team USA bi mogao da prepusti veću ulogu Terensu Bojdu, nekadašnjem omladincu Herte i Dortmunda rođenom 1991. koji je u Rapidu iz Beča jako brzo postao zvezda.

Njegovih 13 nastupa za reprezentaciju ipak su prošli bez pogotka, čega je vrlo svestan Jirgen Klinsman.

Pored Bojda, nema mnogo mladih igrača od kojih se očekuju velike stvari u dresu Jenkija. Vredan posmatranja je omladinac Bajerna iz Minhena Džulijan Grin, koji je za Bavarce odigrao pet minuta u Ligi šampiona protiv CSKA Moskve u 2013.

Iako je igrao za mlađe selekcije Nemačke (majka Nemica, otac Amerikanac), tinejdžer je tražio dozvolu FIFA da nastupa za SAD i 2012. debitovao je u prijateljskoj utakmici protiv Ukrajine.

Selektor

Beta/AP Photo
Od trenera Jirgena Klinsmana teško se mogla naći prikladnija osoba za kormilara ekipe. Nekadašnji menadžer Bajerna i selektor 'Pancera' još je kao igrač uživao u teatralnoj strani fudbala i naviknut je na reflektore i medijske pritiske.

Nemac savršeno govori engleski, a otvoren i direktan način komunikacije sa igračima jedan je od njegovih najhvaljenijih aduta.

Za vreme svog mandata (došao 2011.) ostvario je nekoliko podviga sa reprezentacijom, osvojivši CONCACAF Zlatni kup sa šest trijumfa u šest mečeva i zabeleživši najveći procenat pobeda u kalendarskoj godini u istoriji SAD tokom 2012.

Osim toga, uspeo je da ostvari trijumf nad Italijom posle više od sedamdeset i Nemačkom posle više od deset godina neuspeha 'Jenkija' u susretima sa ovim zemljama.

Doduše, obe ove utakmice su bile prijateljske.

Taktički ugao

Tokom kvalifikacija 'Team USA' najčešće je koristio formaciju 4-4-1-1, gde je Klint Dempsi igrao ofanzivnog veznjaka i pravio najviše problema protivnicima.

Tim je forsirao napadačku, brzu igru kroz sredinu, ali pitanje je koliko će ta filozofija biti primenljiva u Brazilu, s obzirom na činjenicu da sada slede mnogo ozbiljniji rivali u vidu Portugala, Nemačke i Gane.Odbrana je linija u kojoj mnogo toga škripi za Amerikance.

Branjenje prekida je najveća slabost Klinsmanovih izabranika, nedostaje igrač koji je kvalitetan u vazdušnim duelima i dominantan visinom i snagom.

Veliki problemi postoje i na suprotnom kraju terena, u ofanzivi, gde Nemac voli da igra samo sa jednim napadačem. Džouzi Altidor je odigrao očajnu sezonu za Sanderlend (jedan gol na 30 mečeva), Edi Džonson iz Di Si Junajteda zabeležio je mali broj neefikasnih nastupa u prethodnoj i ovoj godini i nije pozvan za SP.

Zbog toga 'e tim morati da se osloni i na Krisa Vondolovskog, jednog od uspešnijih napadača u MLS, koji je na prethodne 42 utakmice za San Hoze 18 puta zatresao mrežu.

Istorija

Beta/AP Photo
Nije teško primetiti da Amerikanci ne mogu da se pohvale dubokom fudbalskom DNK i višedecenijskom navijačkom strašću prema ovom sportu. Njega su na severnoamerički kontinent doneli imigranti iz Irske i Nemačke krajem 19. veka, koji su najčešće posao nalazili u Njujorku i Nju Džerziju, pa se za ove oblasti vezuju počeci profesionalnih klubova u SAD.

Osamdesetih godina prošlog veka fudbal je iskusio ogroman pad u popularnosti kod Amerikanaca, da bi nakon organizacije Svetskog prvenstva 1994. ponovo doživeo napredak u infrastrukturi i zainteresovanosti publike.

Ismevani širom planete zbog navike da ono što (u jednom ili drugom obliku) celo čovečanstvo zove fudbal, a oni „soccer“(termin zvanično usvojen 1945. da bi se sprečilo mešanje sa američkim fudbalom), Jenkiji su prihvatili ulogu nacije za koju su, ipak, drugi sportovi.

Međutim, tradicija itekako postoji. SAD su se za svetska prvenstva kvalifikovalideset puta od mogućih dvadeset, a ovo im je sedmo u nizu. Od 1990. godine redovan su učesnik najvećeg fudbalskog reprezentativnog takmičenja, a četiri puta su prolazili grupnu fazu turnira.

Na čuvenom SP u Urugvaju 1930. izgubili su polufinale u meču sa Argentinom, a FIFA im je u kasnijim godinama dodelila treće mesto, iako meč za bronzu sa drugim poraženim polufinalistom Jugoslavijom nikada nije odigran. Inače, na tom prvenstvu je jedan Amerikanac postigao prvi het-trik u istoriji ovog takmičenja.

Bio je to Bert Patenod, koji je svoj podvig ostvario protiv reprezentacije Paragvaja. U Južnoj Koreji 2002. Jenkiji su igrali četvrtfinale sa Nemačkom i izgubili, da bi turnir završili kao osmi, što im je drugi najbolji uspeh u istoriji ovog takmičenja. Osim toga, pet puta su osvojili CONCACAF Zlatni kup, a na Kupu Konfederacija bili su vicešampioni 2009. godine.

U klupskom fudbalu, MLS (Major League Soccer) ne spada u 'veliku četvorku'ligaških takmičenja u SAD (to su NBA, MLB, NHL, NFL), ali je po praćenosti odmah iza njih, iako je osnovan tek 1993.

SAD na Svetskim prvenstvima:
Broj nastupa: 9
Ispali u grupnoj fazi: 5 puta
Prošli grupnu fazu: 4 puta (1/2f 1930, 1/8f 1994, 2010, 1/4f 2002)

Slavni dani:

Beta/AP Photo
SAD - Engleska 1:0, grupna faza SP
29. jun 1950, Belo Horizonte (Brazil)

„Čudo na travi“, kako je ovaj meč nazvan, bio je i ostaje jedan od najvećih iznenađenja fudbala ikada. Toliko veliku sramotu osetili su novinari na Ostrvu da su nakon utakmice napisali da je njihova zemlja slavila rezultatom 10:1. Amerikanci, čiju ekipu su činili na brzinu skupljeni amateri, pružili su neverovatno jak otpor svojim protivnicima i na kraju trijumfovali protiv reprezentacijekoja se smatrala jednim od favorita za osvajanje turnira. Engleze su zbog fenomenalnih rezultata u to vreme zvali „Kraljevi fudbala“, a u dve nedelje pre meča sa Jenkijima pobedili su Portugal i Italiju. Sa druge strane, gol razlika SAD na svim prethodnim svetskim prvenstvima do tada iznosila je 2-45, i to bez jedne jedine pobede. Jedini strelac na meču bio je Džo Hertjens.



SAD - Alžir 1:0, grupna faza SP
23. jun 2010, Loftus (Južnoafrička Republika)

Na papiru je to bila jedna od slabijih, ali i izjednačenijih grupa Svetskog prvenstva. Engleska, Slovenija, Alžir, kao i SAD, do poslednjih trenutaka borili su se za čelne dve pozicije grupe A koje su vodile u drugu rundu. Jenkijima je posle dva remija bila neophodna pobeda nad Alžircima za prolazak. Njihovi protivnici igrali su tvrdo i borbeno, pogodivši prečku u uvodnim minutima. Amerikanci su uzvratili napadačkom igrom, ali su uspeli da propuste nekoliko stopostotnih šansi. Taman kada se mislilo da je njihov fudbalski san završen, Lendon Donovan natrčava na odbitak i šalje Team USA u osminu finala.



SAD - Gana 1:2, osmina finala SP
29. jun 2010, Rustenborg (Južnoafrička Republika)

Posle napete grupne faze, koju su prošli zahvaljujući nadljudskom naporu i golu u sudijskoj nadoknadi, za Jenkije je došla još dramatičnija borba za prolazak u četvrtfinale. Gana je preuzela vođstvo u petom minutu preko Boatenga, a Donovan je u 62. minutu izjednačio iz penala za erupciju oduševljenja navijača. Ipak, u produžecima su se Crne zvezde pokazale nešto izdržljivijim timom, pa je gol Asamoe Gijana odveo Ganu u četvrtfinale, slomivši srca Amerikancima. Posle ovog duela zabeležen je značan porast popularnosti fudbala u SAD, a njihova navijačka grupa Odmetnici (Outlaws) se utrostručila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: