Izvor: B92

Jedan veliki deo populacije obožava sneg, a to su deca, i zbog toga je u proslavi Svetskog dana snega najviše aktivnosti posvećeno upravo njima.

Svetska skijaška organizacija (FIS) je devetu godinu za redom organizovala Svetski dan snega. Ova ideja je započeta kao deo kampanje "Vratimo decu na sneg" i zbog toga je ovaj dan u najvećoj meri i posvećen deci.

Predsednik FIS-a Gian Franco Kasper napomenuo je: "Još jednom je Svetski dan snega nadmašio očekivanja. Ovo je veliko postignuće i dokaz o važnosti dece i porodica za sportove na snegu."

U ovoj organizaciji napominju da Svetski dan snega nije poput drugih dana koji se obeležavaju u toku godine. Na ovaj način povećava broj mladih koji se bave zimskim sportovima, podstiče se boravak u prirodi koju će zavoleti što, ističe FIS, vodi ka tome da će kada odrastu više brinuti o ekologiji.

„Mlade generacije su čuvari snega. Današnja deca će voditi fabrike, industriju i druge velike krivce za zagađenost. Mladi moraju da odrastaju brinući se o okruženju kako bi bilo snega za igru i u budućnosti. Ako ih naučimo da čuvaju sneg i ostatak prirode će imati dobit", navode na zvaničnoj stranici FIS-a.

Foto:gettyimages/ Handout

Svetski dan snega je važan i kada se radi o očuvanju zdravlja dece, a i odraslih, jer ih podstiče na igranje napolju u snegu, odlazak na planine što vodi ka tome da će samo poželeti Da u prirodi provode što više vremena.

Svetska skijaška organizacija već godinama unazad obeležava Dan snega, a važnost ovog dana su uspeli da pokažu i najpoznatiji ski centri širom sveta koji su rado prihvatili učešće, pa će ove godine Svetski dan snega obeležiti čak 362 događaja u 45 zemalja.

Osim aktivnosti na lokacijama poput alpskih skijališta, 72 događaja širom Kine, sniženim cenama za decu u Poljskoj ili Norveškoj Svetski dan skijanja je i u Srbiji u kojoj je sve više zanteresovanih za zimske sportove.

Na skijalištima na Kopaoniku, Straroj planini i Torniku deca će imati priliku da iskorite popust od 50 odsto na poludnevne i dnevne karte. Za one najmlađe je organizovano takmičenje u grudvanju i druženje sa maskotom Sneguljkom kao i takmičenje u sankanju.

Povodom ovog dana škole skijanja i drugih zimskih sportova su odlučile da približe deci ljubav prema snegu, pa će danas neki mališani imati priliku i za povoljneili potpuno besplatne časove.

Svetski dan snega će obeležiti i skijalište na Jahorini i Kozari u BiH, u Bugarskoj su ove godine uključeni Bansko, Pamporovo, Borovec i skijalište Vitoša iznad Sofije. Dok u Rumuniji učestvuje čak sedam skijališta, od kojih je Srbiji najbiži Valiug, navodi FIS.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.