Izvor: B92

Okružen planinama visokim do 5.500 metara, smešten u dubokoj dolini na obali reke, nalazi se aerodrom Paro, najopasniji aerodrom na svetu.

To je jedini međunarodni aerodrom Kraljevine Butan, preko kojeg je ova azijska država povezana sa ostatkom sveta. Sletanje i poletanje sa aerodroma je toliko zahtevno da samo nekoliko pilota u celom svetu ima dozvolu i znanje da uspešno poleti i sleti!

LETOVI SU DOZVOLJENI SAMO U ODREĐENO DOBA DANA, AKO TO VREMENSKI USLOVI DOZVOLJAVAJU.

Letovi do i sa aerodroma Paro su dozvoljeni samo pod određenim vremenskim uslovima i u ograničeno vreme tokom dana. Aerodrom se nalazi u dolini dubokoj 2.235 metara, okružen visokim planinama. Zbog toga, piloti moraju biti posebno vešti dok se probijaju kroz ovaj težak pejzaž. Aerodrom ima samo jednu pistu, dugu 2265 metara, i jednu skromnu aerodromsku zgradu. Ni ovde ne mogu da slete svi tipovi aviona, već samo oni agilniji sa visokom manevarom.

SAMO 24 PILOTA NA SVETU SME DA LETE

Ovaj aerodrom koristi samo nacionalna avio-kompanija Butana, Drukair, poznata i kao Royal Bhutan Airlines. Trenutno leti za Bagdoru, Delhi, Kalkutu, Gaju, Daku, Bangkok i Katmandu, a pistu povremeno koristi privatni prevoznik Butan erlajns. Na aerodromu Paro nema radara koji bi usmeravao avione. Piloti zato moraju da lete u "ručnom” režimu i sami odrede koliku brzinu i visinu treba da ima avion na određenim kontrolnim tačkama.

Prema ovogodišnjim podacima, na ovaj aerodrom dozvoljeno je samo 24 pilota. Još pre nekoliko godina pominjala se brojka od svega 8, a potom i 12 pilota. To znači da se sve više njih obučava za ovu sredinu koja zahteva posebne veštine.

NAJOPASNIJI AERODROM NA SVETU ZAHTEVA POSEBNE VEŠTINE I PUNU KONCENTRACIJU

I dok je za putnike sletanje na međunarodni aerodrom ove prelepe zemlje lepo iskustvo, uživaju u pogledu na Himalaje i obronke planina, piloti u tom trenutku moraju da budu maksimalno koncentrisani. Oni prolaze kroz himalajske planine i doline, moraju izbegavati električne stubove i ne prilaziti previše zemlji. Za bezbedno sletanje potrebno je da izvedu čak 15 zahtevnih manevara. Istovremeno, sama pista, duga 2.265 metara, prilično je kratka za komercijalne avione, pa je precizna kontrola brzine i dodirne tačke ključna.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.