Svet 0

08.05.2024.

7:39

Beloruski ministar: Gutereš zna da su sankcije uvedene Minsku nezakonite

Beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik izjavio je danas da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da su sankcije uvedene Minsku nezakonite, ali da UN ne mogu da utiču na inicijatore tih kaznenih mera.

Izvor: Tanjug

Beloruski ministar: Gutereš zna da su sankcije uvedene Minsku nezakonite
Profimedia

Podeli:

Alejnik je naveo da, zbog direktne komunikacije vlade Belorusije sa UN i Guterešom, može da tvrdi "da sam generalni sekretar apsolutno jasno ocenjuje nezakonitost i kontraproduktivnost sankcija, posebno u vezi sa prehrambenim proizvodima, potašom i drugim vrstama đubriva".

Gutereš je, prema rečima Alejnika, svestan da ove sankcije pogoršavaju snabdevenost hrane u svetu i dovode do daljeg gladovanja, prenose RIA Novosti.

On je izrazio žaljenje što UN "danas nisu u stanju da izvrše neophodan uticaj na pokretače, ne samo nelegalnih, već nehumanih, antihumanih sankcija koje zapadne zemlje nameću ovim vitalnim grupama dobara".

Odnosi Belorusije i zemalja Zapada su se naglo pogoršali posle predsedničkih izbora u toj zemlji 2020. godine, kada je postepeno počelo uvođenje sankcija protiv beloruskih zvaničnika i preduzeća.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: