Izvor: B92

Putnici broda za krstarenje kod Havajskih ostrva doživeli su izuzetno neprijatno iznenađenje kada su ih pogodili komadi smrznutog ljudskog izmeta koji su padali sa neba - piše u "vesti" na sajtu "izraelskog lista World News Daily" koja se prenosi internetom.

Avion, "boing 777" tajvanske kompanija "EVA er", ispraznio je rezervoar svojih WC-a tokom leta iz Japana za Havaje, piše u tekstu, ali ta vest je lažna, kao i "list" - on ne postoji, dok je namerno pražnjenje rezervoara WC-a tokom leta tehnički nemoguće jer se oni mogu otvoriti samo spolja, kada je avion na zemlji.

Uz to, ne samo što navedena tajvanska avio-kompanija nema let na toj liniji, već ne postoje ni brodska kompanija "Nort Pacifik kruz lajns", a ne postoji ni njen brod "Lejdi ov d Pasifik" koji je bio "pogođen velikim komadima plavog leda" - piše na sajtu za razotrkivanje lažnih vesti "Snups" (www.snopes.com).

U lažnoj vesti još piše da su "mnoge putnike pogodili ledeni projektili težine veće od četiri kilograma", navode se imena nekih od njih i težina "povreda". U tekstu, međutim, istinito piše da je, po međunarodnom pravu, ispuštanje otpada iz WC-a u more protivzakonito.

Istina je i to što piše da je Nacionalni zeleni sud (NGT) Indije u decembru 2016. godine najavio novčane kazne od po 50.000 rupija (680 evra) aviokompanijama.

Ali, nije istina - kako piše u članku, da je ta kazna uvedena "za svaki slučaj pražnjenja rezervoara WC-a u vazduhu, pošto je jedna četvrt Nju Delhija učestalo bombardovana 'plavim ledom'".

Ta kazna je najavljena za svaku uočenu neispravnost ventila rezervoara WC-a u avionima zbog čega se dešava da curi otpad iz njih i prska stanovike Nju Delhija, te se jedan od njih, i to penzionisani general Indijske vojske, zaista i žalio tom tribunalu i izdejstvovao uvođenje te kazne.

Kada ventili rezervoara WC-a cure, na trupu aviona od tečnosti iz WC-a može nastati "plavi led" koji otpada tokom leta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.