Izvor: B92

Istanbul je jedini grad na svetu smešten na dva kontinenta. Svaki posetilac ovde može da pronađe nešto za sebe - od kupovine, do obilaska istorijskih znamenitosti, ali šta kada neko poželi da se okupa u moru?

Manje je poznato da se kod Istanbula nalaze takozvana Prinčevska ostrva, a na najvećem od njih – Bujukadi – su i najbliže plaže.

Bujukada je najveće od ukupno devet Prinčevskih ostrva, a s površinom od svega pet kvadratnih kilometara, dobra je destinacija za svakog turistu željnog zabave i aktivnog odmora. Na samom ostrvu nema automobila, a jedini koje ćete videti jesu policijski. Zato je iznajmljivanje bicikla dobra stvar, ako želite da obiđete ostrvo.

Dolazak do ostrva
Prinčevska ostrva smeštena su svega 90 minuta vožnje trajektom od Istanbula, a za kartu vam je potrebno svega pet turskih lira. Brod kreće iz Sultanahmeta, iz luke Emononu prema Bujukadi (poslednja stanica na poslednjem ostrvu), kroz Kadikoj (na azijskoj strani grada). Sama je vožnja veoma zanimljiva, a celim putem pratiće vas galebovi na nebu i meduze u moru.

Trajekti voze na svaki sat, a savetujemo da po povratku ne čekate poslednji brod, već idite barem na pretpodslednji jer se može desiti da svi putnici neće stati na brod pa ćete morati da prenoćite na ostrvu. Poslednji brod iz luke na ostrvu prema Istanbulu kreće u 22:15, dok prvi brod prema ostrvima iz Eminoua kreće u 5:50.

Šta treba da vidite na ostrvu?

Foto: Thinkstock

Ovo ostrvo nudi mnogo aktivnosti za kvalitetno slobodno vreme.

Ovde se nalazi jedinstvena turistička atrakcija – palata sa samostanom izgrađena za vreme cara Justina II, koja je svojevremeno bila mesto egzila za carice Irenu, Eufrosiniju, Teofaniju, Zoju i Anu Dalasenu. Godine 1901. na tom je ostrvu rođena princeza Farelnisa Zejid, koja je u javnosti kasnije bila poznata kao renomirana slikarka apstraktnih slika velikih formata.

Ako prođete biciklom po ostrvu, vrlo brzo ćete primetiti predivne kuće i vile. Većina kuća ovde je izgrađena u otomanskom stilu, a najpoznatije po svojoj lepoti su vile Con Pasa, Yelkencizade, Fabiato i Mizzi Mansions.

Uz građansku arhitekturu ovde ćete pronaći brojne crkve i dva samostana koji su otvoreni za posetioce.

Po dolasku na ostrvo, savetujemo vam da najpre pronađete kartu, sednete na kafu u jedan od brojnih restorana ili kafića i napravite plan razgledanja. Bicikl možete iznajmiti na svakom ćošku i to po ceni već od 10 lira (oko 2,5 evra) po satu.

Svakako vam savetujemo celodnevni najam bicikla jer vreme ovde brzo prolazi, pogotovo ako zalutate na drugu stranu ostrva na kojoj se nalaze plaže. Nemojte se zabrinuti ako uz bicikl ne dobijete i katanac jer ovde vam zaključavanje neće biti potrebno.

Ono što je skupo jeste pristup kupalištima koji će vas koštati čak sedam evra, a za taj iznos dobijate ležaljku, tuš, kabinu i sef (obični ormarić) i pravo korištćnja 100 metara duge plaže s ne tako čistim morem.

Sve u svemu, nemojte da vas ovo obeshrabri jer se poseta ostrvu zaista isplati. Ono pruža jedinstven doživljaj koji je potpuno drugačiji od onoga što ćete pronaći u centru Istanbula. Tišina i mir, svež mediteranski vazduh i miris borove šume samo će još više upotpuniti vaš doživljaj.

Ako nakon vožnje bicikla i celodnevnog istraživanja ostrva ogladnite, nemojte se brinuti. Na svakom koraku ćete pronaći restoran, a u većini njih nude isključivo riblja jela. Siti i prepuni doživljaja, vratite se u luku i još malo uživajte u vožnji brodom do Istanbula. Vraćate li se u večernjim satima, priroda će vas nagraditi jednim od najlepših zalazaka sunca koji ste mogli poželeti.

Izvor: Vikendmanijaci.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.