Izvor: energyvoice.com

Kieran Kraford, samozaposleni konsultant za životnu sredinu iz Gartdija kod Aberdina u Škotskoj, odlučio je da se spakuje i da krene na put po Evropi. Ovaj 32-ogodišnjak proveo je 56 dana na putovanju biciklom od Holandije do Rumunije.

Pošto je zaposlen u petrohemiji i radi na moru, Kraford je dugo imao želju da se otisne u avanturu po ‘Starom kontinentu’.

“Nisam imao mapu, niti plan. Poneo sam samo kompas. Nisam se ni fizički pripremao za put, tako da sam u početku prelazio 145-160 kilometar na dan. Mislim da je naviše što sam uspeo da pređem u toku dana bilo 200 kilometara”, rekao je.

Kraford je dodao da je pratio tok reke Rajne sve do Nemačke i Švajcarske, pre nego što se zaputio u Austriju, iz nje u Mađarsku i Sloveniju, pa Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju.

Kraford je većinu noći provodio u šatoru, a u većim gradovima spavao u hostelima. Jednom je bilo toliko hladno (temperatura se spustila na minus 6 stepeni Celzijusovih), da je morao da prenoći u toaletu.

Zanimljiva strana njegovog putovanja jeste to da je uspeo da izbegne popularne turističke destinacije.

“Kada sam bio u Srbiji i Bugarskoj, primetio sam da u selima vrlo mali broj ljudi govori engleski jezik. Većinom sam putovao sam, ali sam usput uspeo da sretnem nekoliko biciklista sa kojima sam proveo neko vreme”, objasnio je.

Kraford je putovanje započeo u martu, a završio ga ranije ovog meseca.

Kada se osvrne na svoju avanturu, kaže da mu je omiljena zemlja – Srbija.

“Prolazak kroz Srbiju bio je fantastičan, napravio sam toliko lepih fotografija. Bilo je pomalo divlje – ešavalo se da vozim danima, a da ne vidim jednu jedinu osobu”, rekao je.

Kraford je i ranije polazio na velika putovanja.

“Imam običaj da svake godine uradim nešto slično. Obišao sam celu severnu obalu Škotske i vozio se njenim najdužim autoputem. Ovo putovanje se činilo kao logičan naredni korak. U međuvremenu sam se vratio kući i tražim novi posao, ali takođe razmišljam o narednoj avanturi”, zaključio je.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.