Izvor: B92

Kopenhagen nije jeftin, naročito za turiste iz Srbije, ali je zato grad koji retko koga može da razočara, naročito ako ga posetite na proleće.

Piše: A.M.

Izvor:
novosti.rs

Većina atrakcija može da se vidi pešice, a danska metropola (već godinama u vrhu po kvalitetu života) osnovana je 1043. godine i prepuna je istorijskih zgrada, parkova, muzeja, ali i alternativnih turističkih lokaliteta.

10.00

Mala sirena ima više od sto godina, a priča Hansa Kristijana Andersena razlog je zašto se turisti na pristaništu slikaju sa čuvenom skulpturom. Inspiracija za bronzanu skulpturu bila je balerina Elena Prajs, koja je 1909. godine igrala tu ulogu. Izradu je platio Karl Jakobsen, vlasnik pivare i poklonio je gradu.

11.00

Dvorac Kronborg nalazi se u Elsinoru i važi za najsevernije renesansno zdanje. Ovaj elegantni dvorac sa lepom balskom dvoranom izgrađen je u 16. veku i čuven je po jednom stanovniku - Hamletu. Njegov duh, navodno, još luta hodnicima, a leti posetioci mogu pod vedrim nebom da gledaju Šekspirovu predstavu.

12.00

Druga zanimljiva palata je Kristijansborg koja se nalazi na majušnom ostrvu Slotsholmen, a u njemu se nalaze Parlament, Vrhovni sud i ministarstva. Deo palate koristi kraljevska porodica za prijeme, a posetioci mogu da vide ovalnu sobu sa tronom, gde kraljica dočekuje zvanične posete i iz koje se izlazi na balkon kada se obraća javnosti. U velikom holu su prelepe kraljičine tapiserije koje prikazuju dansku istoriju. Uz kartu se dobija i besplatna tura sa vodičem.

13.00

Kristijanija je nešto sasvim drugačije - slobodna zemlja hipika! Osnovali su je hipici 1971. godine u napuštenim vojnim barakama, tu ne prolaze automobili, ima dosta zelenila i živi se opušteno. Vlasnik kvarta je fondacija koja dodeljuje kuće, radnje, galerije, organizuje događaje, pravi organske bašte...

14.00

Strget je jedna od najvećih evropskih pešačkih ulica koja je raj za šopingholičare. Proteže se od gradske kuće do Kongresa Nitrov.

15.00

Tokom leta ili božićnih vašara treba prošetati Nihavnom, nekada bučnom lukom, a sada opuštenim mestom sa bezbroj kafića, restorana i šetalištem kraj lepih starih kuća. Treba obratiti pažnju na broj 9, gde se nalazi najstarija kuća iz 1681. godine. Ovde žive umetnici i pisci, baš kao što je nekada živeo i Andersen (broj 20).

Foto: Thinkstock

16.00

Frilandmuset je jedan od najvećih i najstarijih muzeja pod vedrim nebom na svetu. Nalazi se severnije od grada, ali je odlično mesto za porodice, jer se na 86 hektara može videti 50 farmi u kojima i danas ljudi žive kao u 17. veku. U baštama se radi kao nekada.

17.00

U zabavnom parku Tivoli, koji je osnovan još 1843. godine, može se provesti nedelju dana, a interesantan je kako deci, tako i najstarijima. Udaljen je nekoliko minuta hoda od centra. Ovde se nalaze stare ograde, egzotični vrtovi, zabavni park, a sve je posvećeno nostalgičnoj vrsti zabave. Roler-koster iz 1914. godine besprekorno radi, kao i stari voz. Od aprila do kasne jeseni svakodnevno se održavaju koncerti, a bezbroj lala u najrazličitijim bojama čine ovo mesto savršenim za predah.

#danmark #frilandmuseet #lyngby

A post shared by Ela Lechowicz (@elamorella) on

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.