Izvor: B92

Zločin i kazna danas su postali turistička atrakcija, pa se otvaraju muzeji posvećeni nekada okrutnim zlikovcima.

Foto: Matt Brown / Flickr.com

Izvor: novosti.rs

Beč, Muzej kriminala

Da bi se posetio Muzej kriminala, smešten u samom srcu grada, treba imati jake nerve, jer su ovde dokumentovani svi najveći kriminalni slučajevi i slučajevi zavere u Austriji. Nalazi se u zgradi iz 1685. godine i daje celokupan prikaz kriminalnih dela, od srednjeg veka, preko atentatora na carsku porodicu, pa do savremenih slavnih kriminalaca.

Rotembur, Muzej srednjovekovnog kriminala

Prelepi grad Rotemburg nalazi se na "romantičnoj ruti", ali u sebi krije i Muzej srednjovekovnog kriminala. U muzeju se čuva stotinu originalnih predmeta iz čitave Nemačke koji ilustruju kakva su bila suđenja i instrumenti mučenja i kako su se izvršavale smrtne kazne.

Njujork, Muzej američkih gangstera

Veoma zanimljiv Muzej američkih gangstera veličine je jednog stana i u njemu se čuvaju neobične uspomene poput metaka, pištolja, posmrtnih maski i ostalih predmeta koji su pripadali Dilindžeru, Al Kaponeu, Lakiju Lučijanu i Džonu Gotiju.

London, Muzej Džeka Trboseka

Pošto je godinama tura "Putevima Džeka Trboseka" bila najpopularnija, u policiji istočnog Londona otvoren je i muzej posvećen najpoznatijem ubici 19. veka. Najzanimljivija je holografska prezentacija poslednjih sati života Trbosekovih žrtava. Kompletna izložba je, u stvari, posvećena forenzici.

Vašington, Međunarodni muzej špijuna

Pošto su zavere i terorizam uvek na naslovnim stranama novina, u Vaštingtonu je otvoren muzej koji prikazuje istoriju obaveštajnih i špijunskih službi. Predmeti koje su agenti koristili, kao i špijunska pomagala, kroz interaktivnu postavku predstavljaju omaž Džejmsu Bondu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.