Izvor: Dnevnik.hr

Autor: {"id":375861,"id_news":1219976,"name":"","surname":"Dnevnik.hr"}

Galicija je autonomna regija na severozapadu Španije koja se proteže od Biskajskog zaliva do Portugalije na nešto manje od 30.000 kvadratnih kilometara.

U šestom veku pre nove ere keltsko pleme Galeci naselili su prostor severno od reke Douro. Ta regija je postala današnja Galicija, a od 1981. godine ima status autonomne pokrajine u Španiji.

Galicija se smatra sedmom keltskom nacijom uz Eire u Irskoj, Kernou u Kornvolu, Manin s Ostrva Men, Breiz iz Bretanje, Alba iz Škotske i Kemri iz Velsa.

Kako bi odao počast keltskim precima, umetnik Manolo Paz je 1994. godine u lučkom gradu Korunja podigao monumentalno delo "Familia de Menhires", koje se sastoji od 12 granitnih ploča koje gledaju na Atlantski okean.

Stanovništvo Galicije poznato je po svom praznoverju. Sveštenici su, recimo, u 18. veku morali da sprečavaju parove koji su želeli decu da imaju odnose na javnom mestu, odnosno na takozvanim plodnim stenama.

Iako taj ritual, srećom, danas ne izvode, do danas se održala tradicija u gradu Muksija, gde osobe koje žele da ublaže bol u krstima, bubrezima ili reumu, moraju devet puta da prođu ispod kamena "Pedra dos Cadris" (Kadrisov kamen).

Popularan je i festival Queimada na kojem se pali istoimeno alkoholno piće s dodatkom šećera, limuna, cimeta i kafe uz pesmu i muziku. Ovaj čin, navodno, tera zle duhove, a osobama koje učestvuju prenosi magične moći.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.