Izvor: Dnevnik.hr

Autor: {"id":367578,"id_news":1197215,"name":"","surname":"Dnevnik.hr"}

Verovatno se još sećate “novinara” Borata Sagdijeva, uloge genijalnog Saše Barona Koena. Istini za volju, film “Borat” je neko vreme bio zabranjen u Kazahstanu, jer su vlasti smatrale kako se Koen u njemu podsmevao kazahstanskim vrednostima, ali danas su verovatno promenili mišljenje, jer je na neki način ucrtao Kazahstan na turističku mapu sveta.

Foto: mariusz kluzniak / Flickr.com

Deset godina nakon Borata, Kazahstan je sve popularnija destinacija i za to postoje dobri razlozi. Upoznajte njegove najveće adute...

Stene s crtežima

Foto: Ken and Nyetta / Flickr.com

120 kilometara od Almatija nalaze se neobične stene Tangali, koje potiču još iz bronzanog doba. One su ukrašene raznim crtežima i pismima, a i pod zaštitom su Uneska.

Skijanje u gradu

Foto: Andrey Kartashov / Flickr.com

Na samo 30 minuta vožnje od centra Almatija nalazi se skijalište Šimbulak, u kojem sezona traje od decembra do aprila. Ovo je inače jedno od najmodernijih skijališta centralne Azije.

U potrazi za pticama

Foto: Ken and Nyetta / Flickr.com

Ukoliko volite posmatranje ptica, Kazahstan je divna destinacija za vas. Ovde žive brojne endemske vrste, pa se u toj zemlji organizuju i ornitološke ture koje vam omogućavaju da se tokom deset dana u njenim pustinjama družite s pticama. Ipak, cena je paprena – oko 2.500 evra.

Alternativa Velikom kanjonu

Foto: mariusz kluzniak / Flickr.com

Kanjon Čarin je kazahstanska verzija Velikog kanjona i nije ništa manje fotogeničan od njega.

Neobični muzeji

Foto: Jeffrey Beall / Flickr.com

U Almatiju postoji mnogo zanimljivih muzeja, ali najviše duha imaju oni manji. Obavezno posetite Muzej narodnih muzičkih instrumenata koji je smešten u drvenoj kući u gradskom parku.

Konjsko meso

Foto: SaraYeomans / Flickr.com

Da li ste za jedan dobar horsburger? Ako jeste, na pravom ste mestu. Zelena pijaca u Almatiju prepuna je hrane, a konjetina se nalazi gotovo na svakom štandu.

Čudesna džamija

Foto: msykos / Flickr.com

Astana, prestonica Kazahstana, dom je fascinantne džamije čiji su minareti, ali i kupola, napravljeni od čistog zlata. Reč je o trećoj najvećoj džamiji centralne Azije i svakako je vredi posetiti.

Jezero Kaindi

Foto: Paul Jeannin / Flickr.com

Jezero Kaindi nastalo je nakon zemljotresa 1911. godine, a skriveno je u planinama Tijen Šan. Ovo prelepo jezero tirkizne boje okruženo je čudesnom prirodom, a nalazi se na pet sati vožnje od Almatija.

Toranj Bajterek

Foto: mariusz kluzniak / Flickr.com

Ovaj toranj nalazi se u glavnom gradu, a visok je čak 97 metara. Njegov vrh, do kog možete doći liftom, ukrašen je zlatnim jajetom. Odatle se pruža veličanstven pogled na grad.

Idemo u svemir

Foto: NASA HQ PHOTO / Flickr.com

Kosmodrom Bajkonur je mesto odakle većina astronauta putuje u svemir. Vredi uplatiti organizovani obilazak ovog mesta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.