Izvor: B92

Pored Dunava, najveće reke u našoj zemlji, nalazi se sedam tvrđava - muzeja na otvorenom. Zakoračite stazama despota Stefana Lazarevića, pišu Večernje novosti.

Zahvaljujući strateškom položaju Dunava, Srbija je bogata prelepim tvrđavama koje su prave turističke atrakcije.

Tvrđava Bač

Foto: Foto: Wikimedia Commons

Čine je zamak i predgrađe, izgrađeni na meandru reke Mostonge, leve pritoke Dunava. Kralj Karlo Anžujski je 1338. godine započeo izgradnju današnje tvrđave koja je bila oslonac grada Bača. Despot Stefan Lazarević je odbranu od Turaka organizovao upravo ovde 1413. godine.

Tvrđava se nalazi na platou od 8.700 kvadratnih metara i može se videti pet odbrambenih kula povezanih bedemima. Tvrđava se postepeno obnavlja.

Tvrđava Petrovaradin

Foto: Wikimedia Commons

Građena je od 1692. do 1780. godine po ugledu na francuska utvrđenja, a prema projektu austrijskih vojnih inženjera.

Sastoji se iz Gornjeg i Donjeg grada koji predstavljaju naselje s mrežom uskih ulica. U Gornjoj tvrđavi može se videti niz podzemnih laguma i galerija dužine 16 kilometara. Tu su: Arsenal, Jednostavna kasarna, Duga kasarna, Oficirski paviljon i Toranj sa satom, dok je Linhenštajnova kasarna porušena. U okviru bedema nalazi se nova Beogradska kapija.

Beogradska tvrđava

Foto: Wikimedia Commons

Na grebenu iznad ušća Save u Dunav od 2. do 18. veka Beogradska tvrđava bila je najvažnija tačka u ovom delu Dunava. Celinu čine Gornji i Donji grad i park Kalemegdan.

U Gornjem gradu mogu da se vide park Kalemegdan, Stambol kapija, Sahat kapija, Rimski bunar, Damad Ali-pašino turbe i ostaci zamka despota Stefana Lazarevića. Sve je dostupno turistima. Donji grad je priobalje, i tu se nalaze Vidin i Mračna kapija, ostaci Mitropolitskog dvora, Kapija Karla Šestog, Barutana i kula Nebojša u kojoj je 1789. ubijen grčki revolucionar i pesnik Riga od Fere.

Smederevska tvrđava

Foto: Wikimedia Commons

Na prostranoj zaravni na ušću reke Jezave u Dunav nalazi se tvrđava podignuta s ciljem da bude prestonica i dvor despota Đurđa Brankovića. Smederevo je zamenilo Beograd, koji je, posle smrti despota Stefana 1427. godine, vraćen Mađarima. Građena je uz velike napore i predstavlja poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture.

Ima trougaonu osnovu i čine je Veliki i Mali grad. Turci su grad osvojili 1439. godine, da bi po Segedinskom dogovoru 1444. bio vraćen despotu Đurđu. Definitivno pada u turske ruke 1459. godine, što je ujedno označavalo i pad srpske srednjovekovne države.

Ram, Veliko Gradište

Foto: Wikimedia Commons / CrniBombarder!!!

Nalazi se u opštini Veliko Gradište, tamo gde je Dunav najplići i gde se u njega ulivaju Pek i, s Karpata, Nera i Karaš. Ovde je rimski car Trajan podigao pontonski most za prelazak rimskih vojnika preko Dunava u cilju osvajanja Dakije. Sadašnju tvrđavu podigli su Turci u drugoj polovini 15. veka radi osvajanja Panonije. Turski putopisac Evlija Čelebija naveo je da se u citadeli nalaze sedam kuća i žitni ambar.

U ovom spomeniku kulture nema turističkog vodiča niti suvenira, a svakodnevno pored tvrđave Ram prolaze kolone automobila, autobusa i kamiona hrleći prema skeli koja ih prevozi do Banata.

Golubac

Foto: Wikimedia Commons

Smatra se da je nastala početkom 14. veka, verovatno na temeljima keltskog naselja. Glavna kapija uništena je 1927. godine, kada je rađena Đerdapska magistrala, pa je kroz tvrđavu probijen put.

U toku su veliki radovi i stručnjaci procenjuju da bi Golubačka tvrđava za tri do četiri godine mogla biti dovedena u stanje iz 15. veka. Najbolje je videti je sa Dunava, iz broda koji polazi iz Velikog Gradišta.

Fetislam, Kladovo

Foto: Wikimedia Commons

Tvrđava potiče iz vremena turske vladavine, a izgrađena je 1524. godine. Mali grad, zaštićen zidnim bedemom s kružnim kulama na uglovima i puškarnicama u zidu, bio je pravo odbrambeno utvrđenje, a Veliki grad izgrađen je kasnije.

Kapije Fetislama otvorene su za turiste, a u toku su i veliki radovi na obnovi, ove tvrđave koja će obogatiti turističku ponudu ovog kraja.

Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.