Izvor: B92

Pogledajte listu nekoliko najčarobnijih mesta na Zemlji gde su ljudi prava retkost…

Sahara

Foto: Thinkstock

S površinom od 9,4 miliona kvadratnih kilometara, Sahara je najveća pustinja na svetu. Proteže se kroz deset zemalja severne Afrike, a dom je oko 4 miliona stanovnika. Možete je posetiti turistički, na primer iz Maroka, i to na kamilama.

Namib

Foto: Thinkstock

Mnogo je manja od Sahare i proteže se na 81 hiljadu kvadratnih kilometara. Nenaseljena je, ali su u njoj dom pronašle pojedine životinje, poput nosoroga i zebre. Za Namib su karakteristične visoke peščane dine, koje rastu do 300 metara u visinu.

Atakama

Foto: Thinkstock

Pustinje su definisane kao mesta na kojima godišnje pada 250 milimetara kiše po kvadratnom metru. U Atakami padne samo 1 milimetar, zbog čega baži za najsuvlje područje na planeti. Proteže se kroz Čile, Argentinu, Peru i Boliviju, a u njoj gotovo da nema biljaka i životinja, osim činčila i kaktusa.

Antarktik

Foto: Thinkstock

Ovde je reč o kontinentu, ali i o najvećoj ledenoj pustinji. Iako je izmereno rekordnih minus 89,2 stepeni, istovremeno o najvlažnijem i najsuvljem mestu na zemlji. Kako? Stvar je u tome da za vlažnost nije zaslužna kiša, već činjenica da se 98 odsto Antarktika nalazi pod ledom. A s obzirom na to da je u pitanju najhladnije mesto na svetu, padavine su retkost i zbog toga se ovaj kontinent može nazvati i pustinjom.

Taklamakan

Ova pustinja nalazi se u centralnoj Aziji, a preko njenog južnog i severnog dela nekad je prolazio čuveni Put svile. Ovde se dogodilo i najveće pustinjsko čudo, kada je pre sedam godina sneg prekrio celu pustinju. Do tada nikada čitava pustinja nije bila pokrivena snegom.

Dašt-e Kavir

Nalazi se u Iranu, a zauzima 390 kvadratnih kilometara. Prekrivena je kristalima soli koji nastaju na tlu usled nedostatka kiše, a taj prizor je zaista impresivan. Leta su ovde paklena, s temperaturom od 50 stepeni Celzijusovih, a posetioci mogu da ostanu samo u kući Atešuni koja nudi izlete i kampove u pustinji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.