Izvor: B92

Poseta metropoli Danske predstavlja veliki trošak, najviše zbog cena u glavnom gradu. Ali, u Kopenhagenu možete da se odlično provedete i s malo novca, a kako tačno, pročitajte u nastavku...

Postoji mnogo dobrih stvari koje se tiču obilaska i razgledanja ovog skupog grada.

Jedna od prednosti je ta da je grad lako obići pešice - veliki broj muzeja nudi i jedan besplatan dan u nedelji, a možete sebi da priuštite i dvodnevni Copenhagen Card za otprilike 70 evra i na taj način dođete do besplatnog javnog prevoza (ako vam bude potreban) i ulaska u 70-ak atrakcija.

Stvari za koje vam nije potrebno mnogo novca (ili vrlo malo) su:

Odmorite se na groblju

Možda zvuči bizarno, ali ovde ljudi dolaze da se opuste i uživaju u zelenilu. Tu počivaju i veliki Hans Kristijan Andersen i njegov najveći kritičar, filozof Soren Kirkegard. Ako je vreme lepo, organizujte piknik jer ovo groblje ima i predivan park.

Naučite nešto o danskoj istoriji

Ako već idete da posetite Dansku, bilo bi dobro da naučite nešto o Dancima i njihovoj istoriji. Srećom, to možete da uradite besplatno u Danskom nacionalnom muzeju, najvećem kulturnom i istorijskom muzeju u zemlji bogatom brojnim vikinškim stvarima. S obzirom na to da ima besplatan Wi-Fi, oni koji ne mogu bez društvenih mreža mogu ovde odmah da se priključe i objave poneku fotografiju.

Tura kanalom

Iako zvuči kao potpuni kliše uskočiti na brod i razgledati grad vozeći se kanalima, ovaj način obilaska Kopenhagena zaista vredi. Osim toga, nakon dugog hodanja dobro će doći i malo sedenja i predavanja vodiča o istoriji grada. Najbolji je to što ćete usput videti i Malu sirenu, jedan od najprepoznatljivijih simbola grada.

Uživajte u šetnji slavnom ulicom (i bacite oko na izloge)

Ulica Stroget dom je najskupljih dućana u gradu, ali ujedno i jedna od najdužih pešačkih ulica u Evropi, što je čini idealnom za laganu šetnju. Tamo je uvek gužva, a osim skupih dućana, ulicu krase i oni sa vrlo neobičnom robom.

Posetite crkvu

Dobra vest je što je ulaz besplatan. Marmorkirken je vredna obilaska jer je reč o najvećoj crkvi u Skandinaviji, dok je druga značajna crkva Vor Freslers Kirke (Crkva našeg spasitelja) jedna od simbola Danske.

Provedite vreme u zabavnom parku

Na putovanjima (osim ako ne idete npr. u Veronu pa svratite u Gardaland) turisti retko razmišljaju o poseti zabavnim parkovima. Ali, Tivoli Gardens, drugi najstariji park ove vrste na svetu, nudi mnogo zabave. Tako možete da se provozate najstarijim vozom smrti na svetu ili se dobro ‘prodrmate’ na Star Flyeru. Ulaz košta oko 15 evra, ali uz spomenutu karticu je besplatan.

Posetite komunu

Selo 'Freetown Christiania' osnovala je 1971. godine grupa skvotera i umetnika koji su zauzeli napuštenu vojnu bazu i proglasili je slobodnom zonom. Nekim čudom, i danas je ostala takva. Christiania je prepuna murala, grafita, kafića i muzeja. Ovde čak možete da kupite i lake droge, a jedino pravilo jeste da nema fotografisanja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.