Izvor: Miroslav Stefanoviæ

Autor: {"id":362009,"id_news":1181875,"name":"","surname":"Miroslav Stefanovi\u00e6"}

Austrijska banja Bad Išl "pamti" burne događaje i značajne istorijske ličnosti. I danas radi pošta iz koje je 1914. car Franc Jozef Prvi poslao telegram i objavio rat Srbiji, pišu Večernje novosti.

Da nadvojvotkinja Sofija nije tražila lek da bi dobila potomke, pitanje je da li bi austrijska banja Bad Išl postala toliko popularna i posećena. Tek, posrećilo se i nadvojvotkinji i banji: ona je, zahvaljujući lekovitoj, prilično slanoj vodi rodila četiri sina, koje su kasnije nazivali i "prinčevima soli", a banja je postala poznata u Habzburškoj imperiji, pa i van njenih granica.

Bad Išl je danas mali, živopisni gradić, sa nešto više od 13.000 stanovnika, prepun turista i starih, dobro očuvanih građevina, bogate prošlosti. Decenijama se ovde prepliću lekovita voda i raskoš. Od Beča je udaljen 280 km, a od Salcburga 55 kilometara.

- Od kad se zna, ovde ima gostiju. Turizam je cvetao zato što je banja carska, a tu otmenost je zadržala do danas - ponosan je Franc Bauer, 57-godišnji vlasnik restorana u glavnoj pešačkoj zoni. - Ne znam šta bismo bez turista jer se poslednjih godina broj domaćeg stanovništva smanjuje. U vreme naših praznika na ulicama ćete videti parove obučene u narodne nošnje. To je atrakcija i svi turisti su oduševljeni takvim potezom gradskih vlasti i kulturnih radnika. Ako poželite, gradom možete da se provozate i kočijama. Istina, ne carskim, ali lepo ukrašenim. Osim Kajzer vile, posetioci bi obavezno trebalo da posete i Mermernu palatu carice Sisi, kao i Bad Išl muzej.

Srpska istorija banju pamti po tome što je iz nje 1914. godine car Franc Jozef Prvi poslao telegram kojim objavljuje rat našoj zemlji, što je bio okidač i za početak Prvog svetskog rata.

- Car je izuzetno voleo Bad Išl zbog termalnih, lekovitih voda, čistog vazduha, šume, reke i proplanaka. Leti je više vremena provodio tu nego u Beču, pa se i u vreme sarajevskog atentata na nećaka i naslednika habsburškog trona, nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, zatekao u ovom mestu - objašnjava vodič agencije "Putnik" Miroslav Vujović. - Pošta iz koje je poslat telegram i danas postoji i ima istu namenu. Monumentalno je zdanje, baš kao i čuveni hotel "Kod pošte" koji je u obližnjoj pešačkoj zoni.

Bad Išl godišnje poseti oko 440.000 turista, diveći se njegovim građevinama, raskošnim parkovima, restoranima i kafićima, tradicionalno poslovnim, ali ljubaznim stanovnicima koji nastoje da sva zdanja, događaji iz daleke prošlosti, pa i njihovo ponašanje bude u stilu austrougarske aristokratske linije. Jedna od tih prekrasnih građevina, koja zbog svoje lepote, arhitekture i monumentalnosti nikoga ne ostavlja ravnodušnim, svakako je Kajzer vila. To je, zapravo, carska letnja rezidencija koju je Franc Jozef preuredio kako bi u njoj uživao sa svojom ženom Elizabetom, u narodu poznatom kao Sisi. Park ispred rezidencije, na površini od oko 100 hektara, i danas je besprekorno uređen, baš kao i u vreme kad su u njemu uživali, šetali i zabavljali se predstavnici evropske aristokratije, tačnije tadašnji džet-set.

Kajzer vila - letnja rezidencija

Mnoštvo alpskih vrhova i 70 jezera čine Bad Išl i celu regiju zaista neponovljivom. Mesto leži na ušću reke Išl u reku Traun, na nadmorskoj visini od 470 metara, pa ga takav položaj svrstava u središte oblasti Salckamergut u Gornjoj Austriji.

Nije samo car Jozef voleo banju. Prema letopisu ovog čistog i nalickanog mesta, ovde su se odmarali i Alfred Nobel, Johan Štraus, Sigmund Frojd. Svako je u njemu tražio i našao mir i snagu za novim idejama, genijalnim projektima i delima. Leti bi ovi vrsni stvaraoci ostajali u banji po nekoliko meseci i narednih godina se obavezno vraćali. Kako je vreme odmicalo, tokom leta su u Bad Išl počele da dolaze mnoge značajne ličnosti, kraljevi i vladari koji su posećivali carsku porodicu. Sve njih je trebalo ugostiti, obezbediti im adekvatan smeštaj i zabavu. Zato je 1873. godine izgrađena neoklasična balska dvorana, koja je mogla da primi oko 1.200 gostiju. Posebno je dominirao park za večernje promenade, u kojem su dame mogle da pokažu svoje toalete. Kasnije je ta zgrada uništena u požaru, ali su je austrijske vlasti obnovile i sada služi za kulturna dešavanja.

Prelepa je i velika, žuta zgrada u kojoj je hotel "Kod pošte". Njen prvi vlasnik bio je Karl Koh. Ostaće upamćen po tome što je 1827. godine otvorio prvi hotel u Bad Išlu. Docnije je zgrada restaurirana i prilagođena potrebama novih, zahtevnijih gostiju. Ipak, njen izgled ostao je isti kao pre skoro dva veka. U ovom hotelu, zapisano je u knjizi gostiju, odsedali su plemići, carevi i kraljevi, poslovni ljudi, državnici, umetnici, glumci, među kojima i Romi Šnajder, Greta Garbo, Marlen Ditrih...

- Atrakcija je i glavna pešačka zona - kaže Vujović. - U njoj je poslastičarnica "Zauner" sa najraznovrsnijim kolačima. Najtraženiji su, naravno, čuveni išleri zbog kojih je i najveća gužva i obavezno ih treba probati. Često se, zbog velikog broja turista, ovde teško može pronaći mesto. Poslastičarnica je simbol mesta, baš kao i preuređena zgrada nekadašnjeg izvora lekovite vode u kojoj su sada galerija i kulturni centar.

Nijedna fasada mnogobrojnih zgrada u Bad Išlu nije zapuštena, nijedna ulica nije bez zelenila. Dominiraju fontane i popločani trgovi. Sve vrvi od turista iz celog sveta. Otmenost koje je ovo letovalište poprimilo još u carska vremena, traje i danas. Crkva, vile na reci, carska vila sa prelepim parkom i još lepšim pogledom na okolinu. Sve to čeka hiljade znatiželjnika koji pohode ovo mesto.

Austrijanci se u restoranima najčešće late piva i kobasica. Turisti čekaju u redu za kolač išler. Stranci bi najradije da zavire u carske odaje, da vide kako je provodio vreme i kako je odavde rukovodio habzburškom imperijom Franjo Jozef. Zna se da je baš u Bad Išlu dočekivao mnoge uvažene goste, išao sa njima u lov, priređivao zabave u balskoj dvorani...

Carevi su odavno otišli, carstvo se raspalo, ali je raskoš Bad Išla ostala da traje. Sa svakim novim danom njegove građevine kao da su sve lepše. Trajaće tako vekovima. Otmeno i carski, kao i do sada.

PERO KOJIM JE POTPISAN ULTIMATUM

Razgledanje Kajzer vile, kao i sličnih građevina u Austriji, se plaća, ali su posetioci tada u prilici da, uz ostalo, vide i teški drveni sto cara Jozefa. Na njemu je pero kojim je 28.juna 1914. godine napisao telegram, objavljujući rat Srbiji. U Bad Išlu su i danas vidljiva sećanja na najduže vladajućeg habzburškog cara, kao i na njegovu lepu ženu Elizabetu. Na pojedinim zgradama su njihovi portreti, koji ih prikazuju u raznim fazama života, a postoji i statua cara obučenog u kratke pantalone i lovački kaput. Muška nošnja u ovom delu Austrije je veoma zanimljiva i uvek je turistička atrakcija.

LEKOVITE MINERALNE SOLI

U godini kada su se venčali Franc Jozef i Elizabeta Sisi, princeza Sofija od Bavarske kupila im je jednu staru vilu u Bad Išlu, koju su majstori preuredili u letnjikovac, a ona poklonila novopečenom bračnom paru. I danas se smatra da so u mineralnoj vodi banje ima lekovitu moć i da pomaže u izlečenju mnogih bolesti. Zato je priličan broj onih koji uživaju u mineralnim, termalnim kupkama ovdašnjih spa-centara. Najpoznatije slane kupke su salckamergut termal spa. Nudi se i plivanje u Parkbad bazenu. Oni koji požele da vide okolinu mesta, mogu da se žičarom odvezu na vrh planine Katrin i odatle posmatraju prelepa jezera ovog dela Austrije.

Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.