Izvor: B92

Nemrut je planina u jugoistočnoj Turskoj, udaljena 40 kilometara severno od grada Kata.

Planina je visoka 2.134 metaa, a najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura. Na vrhu su i ostaci kraljevske grobnice Antioha I Komagenskog, iz 1. veka p.n.e. Masivne skulpture bogova, kraljeva i drugih bića gledaju prema putnicima koji se penju do grobnice, koja je proglašena Uneskovom svetskom nematerijalnom baštinom.

Kralj Antioha vladao je kraljevinom Komagena, koja se nalazi na području današnje provincije Adijaman. Umro je 34. godine p.n.e., a zakopan je ispod ogromnih kamenih humaka na vrhu planine. Prema napisima koje je ostavio, hteo je da bude sahranjen na visokom i izolovanom, svetom mestu. Izgradio je sebi panteon, a sve što je ostalo danas su ogromne skulpture koje su ukrašavale terasu panteona.

Ovaj panteon naročito je zanimljiv zbog mešavine kulturnih i verskih ikona. Persijske, zoroastrističke, grčke… Naime, Antioh I sproveo je ambiciozan verski program koji je uključivao kult bogova raznih kultura, ali i svoje porodice, verovatno u pokušaju osiguravanja dinastije svoje porodice. Ovaj kult nije bio dugog veka, ali su njegovi ostaci ostali na vrhu planine da i dan-danas privlače ljude iz celog sveta da ih obiđu.

Ogromne skulpture visoke su oko devet metara, a predstavljaju njega, lavove, orlove i razne grčke, persijske i jerrmenske bogove, poput Herkulesa, Zevsa, Apolona…

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.