Izvor: B92

Iako je upravo završena jedna od najtežih sezona za turističke agencije, ovo je bilo leto bez većih potresa za turiste.

Piše: A. Mikata

Izvor: Novosti.rs

Za Sektor turističke inspekcije je ova sezona protekla uobičajeno. Nijedna agencija nije bankrotirala, niko nije ostavio turiste na cedilu, niti je bilo velikih prevara.

"Obično se svake godine u ovom periodu desi i neki potres na turističkom tržištu - 'pucanje' neke agencije, otkaz čartera, elementarne nepogode", kaže u razgovoru za "Novosti" Gordana Radosavljević, pomoćnik ministra za Turističku inspekciju. "Ove godine su to bila zbivanja u Turskoj, koja su svakako uticala na turistička kretanja, ali sa stanovišta sektora kojim rukovodim, tu nije bilo većih problema. Pratili smo situaciju, reagovali po potrebi, a agencije su morale da postupaju po zakonu i uglavnom je tako i bilo".

* Da li je tačno da su se ove godine neuporedivo više žalili na rad turističkih agencije nego lane?

"U prvih osam meseci ove godine Sektoru turističke inspekcije dostavljene su 224 predstavke nezadovoljnih korisnika usluga turističkih agencija. U inspekcijskom nadzoru inspektori su utvrdili da je 146 prijava (odnosno 65 odsto) opravdano i u 35 slučajeva (24 odsto od opravdanih prijava) je uz pomoć turističkih inspektora postignut dogovor između agencije i putnika. Na osnovu ovih dogovora putnicima je vraćeno nešto više od dva miliona dinara.

Poređenja radi, 2015. godine, od januara do 31. avgusta, Sektoru je podneto 370 prijava na rad turističkih agencija, od čega je 136 prijava bilo osnovano (37 odsto), dok su 72 prijave (ili 53 odsto) okončane dogovorom i putnicima je ukupno vraćeno malo više od tri miliona dinara.

Dakle, ove godine smo dobili manji broj predstavki građana nezadovoljnih uslugama turističkih agencija nego u istom periodu prošle godine. Iz naših podataka vidi se i da nije tačna tvrdnja da je ove godine veći broj neopravdanih prijava".

* Međutim, agencije tvrde da je ovu godinu obeležio veliki broj neopravdanih prijava?

"U procesu reklamacije putnik se prvo obraća organizatoru putovanja, a turističkoj inspekciji kada nije zadovoljan ili je odgovor izostao. Zato je moguće da su agencije zabeležile veći broj neopravdanih prijava nego prošle godine, ali su ih rešile pre kontrole turističkih inspektora".

* Na šta su se najviše žalili nezadovoljni turisti?

"I ove godine se najveći broj prijava odnosi na slučajeve neizvršenja ili nepotpunog izvršenja usluga obuhvaćenih programom putovanja. Žalili su se na nivo komfora u odnosu na ugovoreni (nema klime, mini-bara, oprema sobe nije odgovarajućeg standarda), kao i na kategoriju smeštajnog objekta ili da nemaju programom utvrđene sadržaje (bazen, igralište za decu).

Smetala im je i lokacija (smeštajni objekat udaljen od plaže više nego što je navedeno u programu), higijena (u sobama mravi, komarci, bube, posteljina prljava), buka, kao i da su vodiči nestručni i neljubazni. Bilo je prijava i na ishranu (jelovnik vrlo oskudan) i slično".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.