Obišao 12 zemalja za 24 sata i oborio svetski rekord

Jedan solo putnik postavio je novi svetski rekord obišavši za 24 sata čak 12 zemalja.

Daily Mail
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Britanac Adam Lejton krenuo je u sedam ujutru iz Perla u Nemačkoj ka Luksemburgu, a zatim prošao kroz Belgiju, Holandiju, Dansku, Švedsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, a putovanje završio u Austriji.

Poslednja dva kilometra morao je da trči, kako bi na vreme prešao granicu Austrije i bio upisan u Ginisovu knjigu. Zahvaljujući ovom poduhvatu, prikupio je 1.000 funti u dobrotvorne svrhe.

Lejton je na ideju došao kada je čuo za priču o tri muškarca koji su u februaru prošle godine oborili svetski rekord obišavši najviše država u jednom danu.

Međutim, tek je u januaru odlučio da se otisne u ovu avanturu i počeo je da pravi planove.

“Kad sam shvatio da je Malme od Kopenhagena udaljen samo 10 minuta vožnje vozom, sve kockice su se sklopile i shvatio sam da je moguće oboriti rekord”, rekao je on.

“Želeo sam da na put krenem 23. juna, kada se održava referendum o ostanku u Evropskoj uniji, ali pošto se raspored vožnje u Evropi menja 10. juna, morao sam da krenem ranije”.

Lejton je strateški odabrao Perl kako bi krenuo, budući da se nalazi nedaleko od Šengena u Luksemburgu.

Za samo 74 minuta obišao je čak četiri zemlje – Nemačku, Luksemburg, Francusku i Belgiju, a zatim odleteo u Amsterdam, gde je preseo na avion za Kopenhagen. Iz danske prestonice je vozom prešao most Orezund, koji povezuje Kopenhagen i Malme u Švedskoj, a potom se vratio u Dansku i avionom otišao u Varšavu. U Poljsku je stigao nešto posle 20 časova. Uspeo je da ugrabi samo dva sata sna tokom ovog putovanja, putujući noćnim vozom od Varšave do Bratislave.

Zatim je oko 5.45 ujutru autobusom otišao ka mađarskoj granici ,gde je stigao u 6.38. To mu je ostavilo samo 23 minuta da pređe dva kilometra do austrijske granice, budući da propisi nalažu da može putovati samo avionom, autobusom, vozom ili pešice.

Poslednja etapa tako je postala test izdržljivosti i uspeo je da pretrči tu razdaljinu i to sedam minuta pre nego što je otkucalo sedam časova.

Novac koji je prikupio predaće humanitarnoj organizaciji Sands koja pruža podršku ljudima kojima su bebe umrle nedugo posle rođenja.

Inače, trojica Norvežana obišla su 2014. 19 zemalja u jednom danu, ali su putovali automobilom, što ih stavlja u sasvim drugu kategoriju rekordera.

6:38. Hungary. Country 11. #12in24

A photo posted by Adam Leyton (@acrleyton) on

Prati B92 na Viberu

Zanimljivosti

Najbolji švedski rituali: Znate li šta Šveđani rade sredom?

Šveđani su neobičan narod. Vredni su, ali izuzetno cene pauzu za kafu, skromni su, ali se njihove zastave nalaze svuda i na prvu loptu mogu da deluju hladno poput klime koja ih okružuje, ali kad ih upoznate, topli su kao sauna. Šveđani ne uživaju u ćaskanju i praznim rečima koji su mnogima potrebni da premoste neprijatnu tišinu.

Zanimljivosti subota 18.11. 08:25 Komentara: 18

Da li biste slavili Novu godinu u Černobilju?

Još ne znate gde ćete za Novu godinu, a dozlogrdili su vam stereotipni dočeci uz "neograničeno domaće piće i hladnu zakusku" (čitaj žu-žu pogačice i čajnu kobasicu), a luksuzni novogodišnji aranžmani u nekim tropskim predelima vas ne privlače ili, verovatnije, zadiru preduboko u vaš tanki kućni budžet?

Zanimljivosti četvrtak 16.11. 08:21 Komentara: 6
strana 1 od 728 idi na stranu