Izvor: Newser

Autor: {"id":320057,"id_news":1065966,"name":"","surname":"Newser"}

U Kini postoji mnogo potpuno praznih gradova, ali do nedavno niko nije znao koliko.

Tehnološka kompanija Baidu sada je pronašla način da uz pomoć svog pretraživača pronađu najmanje 50 takozvanih “gradova duhova”.

“Sada kad znamo gde su, možemo da tražimo odgovor na pitanje zašto su napušteni i nešto preduzmemo po tom pitanju”, kaže istraživač Baidu Haišan Vu.

U poslednjih deset godina sagrađeno je mnogo gradova u Kini koji nikad nisu dobili svoje stanovnike. Do toga je doveo nedostatak stambenih prostora, procvat građevinarstva i zakoni koji su omogućili gradovima da kupuju jeftinu zemlju u poljoprivrednim oblastima i prodaju je izvođačima radova za ogromne sume.

Međutim, graditelji su pogrešno procenili potražnju u pojedinim oblastima i ostavili potpuno prazne gradove za sobom.

Deo problema je i u tome što je slaba kontrola kvaliteta gradnje, pa mnogi stanovi u potpuno novim stanovima nemaju predviđen čak ni toalet.

Takođe, pošto niču u zabačenim oblastima, verovatno niko ne želi da živi u urbanom naselju koje nema ni školu ni bolnicu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.