Izvor: Punkufer

Leto je odavno završilo i jesen je već u punom zamahu. S obzirom na tu činjenicu, predlažemo da se otisnete u neku od sledećih destinacija!

Park prirode Gorbea, Baskija, Španija

Foto: Thinkstock

Baskiju ne čine samo San Sebastijan i Bilbao, već i priroda koja obara s nogu. Jedno od takvih mesta je i Gorbea, zaštićeni park prirode, u čijem se središtu nalazi vrh od 1482 metra na koji je moguće popeti se bez ikakve posebne opreme. Vodopadi, bujna vegetacija, različita fauna, predivne šume, samo su deo onoga što ćete ovde naći.

Daigođi, Kjoto, Japan

Ovo je prilično daleka destinacija do koje nije tako jednostavno doći, ali je na listi morala da se nađe zbog neverovatne lepote. Turisti dolaze u Japan kako bi se divili stablima trešnje u cvatu, a videti jesen u ovom delu Kjota posebno je iskustvo. Preporučujemo, kad vas put nanese u Japan, da zemlju obiđete vozom i uživate u pogledu kroz prozor na jedinstvenu jesen.

Ostrvo Skaj, Škotska

Iako se nalazi poprilično severno na karti, temperatura i klima u Škotskoj nisu ni blizu onoj neugodnoj severnjačkoj. Golfska struja drži toplinu, koja čak omogućava i rast palmi. Regija Skaj jedna je od najlepših u zemlji - teren, stene i jezera su zaista vredni divljenja.

Vilnjus, Litvanija

Glavni grad zemlje koja je dala neke od najboljih košarkaša ikad u jesen je zaista prelep. Dani su još topli i sunčani, s prijatnim večerima. Temperatura vazduha je ugodna, a grad “cveta” u raznim bojama drveća. Osim toga, ovde ćete pronaći i divni stari grad, istorijsku arhitekturu i ljubazne domaćine.

Maramures, Karpati, Rumunija

Foto: Thinkstock

Istorijska regija smestila se na severoistočnom delu zemlje prema Ukrajini. Ovde se zapravo radi o dolini, okruženoj planinama. Reke, potoci, šume i netaknuta priroda čine Maramures pravim draguljem starog kontinenta. Mnoge stvari ovde se nalaze pod zaštitom Uneska, a lokalci, hrana i vino zadovoljiće i one željne dobre gastronomske ponude.

Nacionalni park Seoraksan, Južna Koreja

Seoraksan, najviša planina u zemlji, visoka je 1708 metara i okružena vodopadima i hramovima podignutim u slavu prirode. Iskustvo planinarenja ovde je teško opisati rečima. Penjanje na više vrhove može biti izazov, jer vam je do vrha potrebno otprilike 12 sati. U blizini se nalaze brojni hoteli i kampovi koji će vas rado ugostiti nakon dana u planinama.

Sentral park, Njujork, SAD

Foto: Thinkstock

Otvoren davne 1857. godine, park je definitivno jedan od simbola Velike jabuke. Smešten u srcu Menhetna, park građanima Njujorka ali i njihovim gostima služi kao mesto za opuštanje. Posebno je lep u jesen zbog posebnih boja svuda naokolo, a nudi i mnogobrojne aktivnosti kao što su vožnja brodovima po jezeru, penjanje na stene, klizanje ili jednostavno piknik s društvom.

Foto: Chris Campbell, Mantas Volungevicius, john mcsporran, Moyan Brenn / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.