Izvor: B92

Smešten na ušću Rajne u Severno more, drugi po veličini grad u Holandiji sve je popularnija turistička destinacija. Saznajte šta sve možete posetiti u periodu od dva dana.

Nažalost, Roterdam po broju istorijskih zgrada nikada neće moći da se takmiči sa svojim susedom Amsterdamom jer su njegovo srednjovekovno jezgro Nemci sravnili sa zemljom 1940. godine. Međutim, grad je obnovljen sa mnogo ambicije i stila, tako da danas umesto starih crkava i uskih uličica nudi predivne primere moderne arhitekture i velike pešačke zone, okružene šoping centrima. Jedna od retkih sačuvanih srednjevekovnih građevina je crkva Laurenskerk, jedan od najranijih nebodera Evrope.

Markthal, jedna od najvećih pijaca na svetu zatvorenog tipa sagrađena je 2014. godine. Smeštena je u prolazu stambene zgrade potkovičastog oblika koja sadrži 230 stanova. Najkarakterističniji deo građevine je tavanica pijace, koja je ukrašena kompleksom ilustracijom namirnica. Mnogi smatraju da samo zbog ovog objekta, koji zadovoljava i najistančanija gastronomska čula, vredi posetiti Roterdam.

Ljubitelje umetnosti očaraće muzej Boijmans Van Beuningen, s obzirom na to da nema mesta uštogljenosti koja se obično vezuje za kulturne institucije. To ćete shvatiti već na ulasku u muzej, kada u holu budete okačili kaput na jedan od ofingera smeštenih na konstrukciji nalik ringišpilu. Kustosi su odavno prevazišli tradicionalan način prikazivanja dela, pa će vam na vrlo inovativne i zanimljive načine pružiti informacije u vezi sa izloženim delima i umetnicima koji su ih stvorili. U ovom muzeju možete videti dela Rembranta, Pikasa, Magrita, Van Goga i Dalija.

Ako se uželite šetnje, tu je most Erazmus, otvoren 1998. godine, sa kojeg možete uživati u predivnom pogledu.

Foto: Thinkstock

Imućniji putnici svakako ne bi trebalo da zaobiđu vožnju bivšim linijskim putničkim brodom “SS Rotterdam”, sagrađenim 1959. godine, koji je jedno vreme služio kao kruzer, a pretvoren u hotel 2008. godine. Vlasnici su zadržali sve što su mogli od prvobitne dekoracije i nameštaja, tako da boravak u ovom pokretnom hotelu predstavlja krajnje jedinstveno iskustvo.

Foto: Randy, Hans Splinter, Alexander van Loon / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.