Izvor: M. L. Jankoviæ

Autor: {"id":303628,"id_news":1019772,"name":"","surname":"M. L. Jankovi\u00e6"}

Odmor pod suncobranom, svakog dana na istoj plaži i smeštaj na dva minuta od vode - nikako nisu ono što privlači turiste da posete grčko ostrvo kao što je Lefkada, pišu "Večernje novosti".

Foto: Zoi Koraki/ Flickr.com

Naime, ovo ostrvo u Jonskom moru idealno je da one koji će na letovanje krenuti automobilom, ili planiraju da ga rentiraju, i svakog dana će ići u potragu za novom zabačenom plažom na kojoj je glavna prednost - nestvarna boja mora.

Na oko 1.000 kilometara od Beograda, put do Lefkade zvuči naporno. Ipak, većina deonice je dobar i uređen auto-put kroz Srbiju, Makedoniju, a zatim i Grčku, tako da vozači ne moraju da brinu o nepreglednim cestama i problematičnim krivinama. Ipak, do Lefkade, u zavinosti od toga da li se prave pauze i vodi računa o ograničenjima brzine treba oko 13 sati. Treba imati na umu i da su u jeku letnje sezone velike gužve na dve granice koje treba preći. Na granici sa Makedonijom i Grčkom čeka se i do sat vremena, pa put može trajati i do 15 sati.

Foto: i_konst/ Flickr.com

Iako je Lefkada ostrvo, do njega je izgrađen most, pa posetioci ne moraju da vode računa o trajektima. Većina putnika odseda u glavnom gradu Lefkadi, koji se nalazi na samom ulasku na ostrvo ili u Nidriju, na istočnom delu ostrva. Iz oba mesta ne treba više od sat vremena puta do bilo koje rajske plaže.

Pre nego što krenu put sitnog peska i smaragdne boje mora, turisti ipak treba da se opreme. Do većine najboljih plaža na ostrvu malo se teže dolazi. Avanturistima, alpinistima i svima u dobroj formi, put neće predstavljati problem, ali odlazak na neke plaže sa, na primer dečjim kolicima, gotovo je nemoguća misija! Zato, do Milosa, koji je možda najlepša plaža Lefkade, treba obuti patike jer se bukvalno peške prelazi brdo.

Foto: Dimitris Kalogeropoylos/ Flickr.com

Do Egremnija i Porto Kacikija posetioce od puta kojim su došli kolima pa do plaže, deli 200 do 400 stepenika.

Ali se zato stiže na idealne plaže, na kojima je voda osvežavajuća, ali ne prehladna, a boja mora poziva na celodnevno brčkanje. Gotovo svaka plaža, osim Milosa, ima barem jedan kafić za okrepljenje.

Foto: George Terezakis/ Flickr.com

Ljubitelji skijanja na vodi treba da posete ribarsko selo Vasiliki, gde mogu da se oprobaju u ovoj veštini, dok oni koji su u potrazi za noćnim provodom najbolje da se stacioniraju u glavnom gradu Lefkadi, gde nema velikih diskoteka, ali je obilje restorana koji rade do kasno, kafića i splavova.

Poseban "začin" ostrvu daju u vodopadi, blizu Nidrija, koji oduzimaju dah. U periodima velikih vrućina, idealni su za kratko osveženje i sklanjanje sa sunca, kupanjem u planinskoj rečici.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.