Izvor: J. Su.

Autor: {"id":300577,"id_news":1011466,"name":"","surname":"J. Su."}

Grčki Krf idealan za posetioce koji vole da svakodnevno menjaju kupalište. Plaže najrazličitije, od dugih peščanih pa do malih stenovitih, pišu Večernje novosti.

Kada pomisle na letovanje, Srbima, uglavnom, misao odlazi put Grčke. A jedna od omiljenih destinacija upravo je biser Jonskog arhipelaga i magično ostrvo Krf. Što zbog jedinstvenih plaža, specifične arhitekture nastale u sudaru Istoka i Zapada, prelepih uskih, kamenih ulica, tako i zbog prepunih, neizostavnih grčkih taverni.

Na put od Beograda do Krfa, iako ima mnogo povoljnih avionskih i autobuskih aranžmana, najbolje je poći automobilom. Samo ostrvo ne dozvoljava da mirujete, pa je neki transport za njegov obilazak obavezan, a često se više isplati i sopstveni auto, nego da se on iznajmi. Od Beograda do Igumenice, odakle se ide na trajekt, ima 915 kilometara, od čega je auto-put skoro 700 kilometara. Vožnja u proseku traje oko 13 sati, a čitav trošak goriva, prevoza i trajekta u oba pravca ne košta više od 450 evra.

- Bili smo smešteni u mestu Dasija, gde najviše ljudi iz Srbije i odseda - ispričala nam je Draga Milovanović iz Beograda. - Zaista smo se divno proveli, a ni cene nisu nešto preterano visoke, s obzirom na to da ste u turističkom mestu.

Duge peščane plaže, sa žutim ili belim peskom, stene i sitan šljunak, zadovoljavaju potrebu i najzahtevnijih gostiju. Boje mora od smaragdne, pa sve do tirkizne privlače turiste iz celog sveta. Neke od najlepših plaža nalaze se u Paleokastrici, Plavoj laguni, u Kasiopiju ili Glifadi.

Blaga, mediteranska klima, Krfu, gotovo tokom celog leta donosi sunčane ali ne i sparne dane, pa turisti ne moraju mnogo da brinu o tome da li će imati lepo vreme ili ne. Ni gastronomija nije nepoznata meštanima Krfa. Ostrvo je prepuno maslina, a samim tim i vrhunskog maslinovog ulja. Sveža riba, morski plodovi, grčka musaka, jagnjetina i čuvena pašticada, neizostavni su specijaliteti na trpezi.

I dok je gotovo čitav Krf pogodan za porodični i mladalački odmor i dobru zabavu, mnogi koji su posetili ovo ostrvo, kažu da mesto Kavos treba zaobići. Ipak, ima i onih kojima egzibicije, uglavnom, engleskih turista ne smetaju. Dodaju da je čitavo mesto napravljeno za britanske goste, pa zato ne čudi što ima više ambulanti hitne pomoći, nego prodavnica. Osamljivanja na Krfu nema, pa oni koji traže skrivene uvale na kojima će biti sami, teško će to pronaći.

Izvor: vecernje novosti

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.