Izvor: B92

Menhetn je u poslednjih četristo godina postao poslovno i kulturno jezgro Njujorka.

Prostire se na 57 kvadratnih kilometara između reka Hadson na zapadu i Ist Rivera na istoku. Povezan je mostovima, tunelima i trajektima s ostalim delovima Njujorka i Nju Džerzijem, a upravo danas slavi svoj 391. rođendan.

Menhetn je mesto na kojem je stvoren predivan Njujork. Početkom sedamnaestog veka, Severnu Ameriku su nastanili doseljenici iz svih krajeva Evrope, pa je tako među hrpom Britanaca, Francuza i Nemaca, priliku da od Indijanaca otkupi zanimljiv teren dobio jedan - Holanđanin.

Davne 1624. godine tako je izvesni gospodin Peter Minuit kupio ostrvo Menhetn od lokalnih Algonkina, i to za, pazite sad - kovčeg tkanine i šarenih sitnica u vrednosti od 24 dolara.

Njujork ubrzo postaje pogranično trgovačko sedište za koloniste iz Nove Holandije, a 1626. godine nazvan je Novim Amsterdamom. Na Vol stritu (ime je ulica dobila po zidu koji je treblo da odbija Indijance) je cvetala trgovina, ali grad i njegova okolina pali su u ruke Engleza 1664. godine, kada mu menjaju ime u Njujork.

Bio je glavni grad od 1785. do 1790. godine, a od tada je i najveći grad SAD-a. Kip slobode pozdravljao je milione imigranata koji su brodovima dolazili u Ameriku, pa se smatra simbolom SAD-a i njene demokratije.

U gradu se nalaze mnogi poznati mostovi, neboderi i parkovi. Finansijsko središte Njujorka, usidreno je na Vol stritu u donjem delu Menhetna i dom je najveće berze na svetu. Tu se nalazi i sedište Banke nacionalnih rezervi, koja se smatra najvažnijom institucijom u svetu. Tu su još i Central Park, Metropolitan muzej, hoteli, restorani, pozorišta...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.