Izvor: B92

Grupa avanturista na čelu sa jednim od najboljih srpskih speleologa Vladimirom Rankovićem iz Valjeva uspešno je razbila jedan od najvećih mitova babušničkog kraja vezan za misterioznu jamu - Bezdanku nedaleko od sela Preseka.

Meštani ovog sela verovali su da ova jama, kako joj i samo ime kaže - nema dno, ali se ekipa avanturista i speleologa spustila na dno jame čija je dubina čak 80 metara i predstavlja pravi biser prirode.

Mnogi su verovali, naročito tragači za zlatom, da jama Bezdanka predstavlja jedan od ulaza u mitski podzemni Zlatni grad. U njemnu je po predanjima, koja se vekovima prenose s kolena na koleno, sakriveno i legendarno blago Pop Martina, sveštenika koji se, kada su mu Turci ubili ženu, odmetnuo u hajduke i decenijama od turskih karavana koji su transportovali zlato ka Istanbulu, otimao dragocenosti koje je skrivao na mestu koje i dan danas podgreva maštu brojnih tragača za blagom Pop Martina.

Po rečima organizatora akcije Marka Nikolića, koji ujedno organizuje i avanturističku trku “Lužnički megdan” ova pećina bila je pravi mit ovog dela Srbije.

"Ekipu su osim Rankovića i mene činili još i jedna dama Milica Ignjatović, takođe speleolog iz Valjeva i jedan od najboljih avanturističkih fotografa Srbije Miloš Milenković iz Subotice. Nismo prva ekipa koji je ušla u pećinu, ali smo prvi koji su istražili do kraja celu jamu i fotografisali ovaj impozantan biser prirode uprkos veoma teškim uslovima. U realizaciji ove akcije pomogla nam je Turistička organizacija Babušnice zbog čega smo zahvalni direktoru Milanu Stamenkoviću" - kaže Nikolić.

Prema rečima vođe ekipe speleologa Vladimira Rankovića, cela ekipa je oduševljena lepotom i impozantnošću Bezdanke. Nakon ankerisanja i postavljanja ulaznog sidrišta, oduševljenje se povećava lepotom, širinom i tajnovitošću dvorane tih dimenzija na vrhu blagog brega Presečke čuke. Ulaz se nalazi na 1.170 metara nadmorske visine. Jama je nastala veoma davno, u ranom periodu nastanka krečnjaka.

Ukupna dubina ide do 80 metara. Impozantna vertikala i svakako osvežavajuća akcija u životima speleologa.Vanredno lepa jama u svakom slucaju - kaže Ranković.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.